Testületi ülés sok hiányzóval

A járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozók segítéséről, a kerület átfogó gazdasági programjáról és önkormányzati cégek vezetői pályázatairól is döntött a terézvárosi képviselő-testület. Bár a képviselők közül betegség miatt többen is hiányoztak, a testület határozatképes volt.

 

Köszönet az elmúlt egy évért

Az ülés elején Soproni Tamás a képviselő-testület egy éves évfordulója apropóján köszönetet mondott koalíciós partnereinek a közös munkáért, és megköszönte az ellenzéki Fidesz frakciónak, hogy a viták ellenére is segítik tapasztalatukkal a testületet. Mint mondta, az elmúlt egy évben az új vezetés nyitottabbá tette az önkormányzatot, a kerületet szolidárisabbá, zöldebbé, és bár a koronavírus-járvány mindent lassít és gátol, a választási program megvalósítása előtt nincs, és nem is lehet akadály.

 

 

 
Soproni Tamás, Terézváros polgármestere értékelte az új önkormányzat első évét 
 

 

 

További helyeket kapott a Fidesz a bizottságokban

 

A képviselő-testület döntött arról, hogy a humán bizottságba választja Simonffy Márta (Fidesz) képviselőt és Török Attilát, a pénzügyi és jogi bizottság tagja lesz Bundula Csaba (Fidesz) képviselő és Óvári Gyula, a tulajdonosi bizottságba kerül Lindmayer Viktor (Fidesz) képviselő és Czuppon Zsolt. A környezetvédelmi bizottság új tagja lett Császárné Csóka Ilona (Fidesz) képviselő és Bencsik Zoltán.

 

 

 
Esküt tettek az új bizottsági tagok
 

 

A Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány ötödik kuratóriumi tagjának megválasztották Fülöp Györgyöt, valamint határoztak arról, hogy a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt., a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. és a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának összetételét felülvizsgálják, és arról a későbbiekben döntenek.

 

 

Több idős ember kaphat védőoltást

 

Szász Károly idősügyi tanácsnok és Miyazaki Jun alpolgármester javaslatára bővül azok köre, akiknek védőoltását az önkormányzat téríti. A pneomocuccus elleni védőoltást – amivel elsősorban a légúti megbetegedések száma csökkenthető – idáig a 70 év feletti lakosok vehették igénybe. Most a testület döntésének köszönhetően az alsó korhatár 65 év lett. A többlettámogatás pénzügyi fedezetét a Terézváros melléd áll programra elkülönített keret biztosítja.

 

 

 
Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármester az ingyenes védőoltás korhatárának leszállítását kérte a testülettől
 

 

 

 

Vállalkozásokat segít a Terézváros melléd áll program 

 

A magánszemélyek segítése után most ismét a vállalkozók terhein kíván enyhíteni bérletidíj- és teraszengedély-kedvezménnyel, valamint az éjszakai felügyeleti díj elengedésével a testület. Az intézkedés célja a koronavírus-járvány által fokozottan érintett vendéglátó szektor megsegítése. 

 

Kecskés Balázs (DK) frakcióvezető a napirend kapcsán leszögezte, hogy párttársaival együtt úgy gondolják, hogy az egészségügyi válsághelyzetben nemcsak a kritikus állapotban lévő ágazatoknak kell védőernyőt biztosítani, hanem a lehetőségek szerint mindenkinek, ezzel segítik a terézvárosi vállalkozások stabilitását, védik a munkahelyeket.

 

 

 

Kecskés Balázs frakcióvezető a bajbajutott vállalkozók megsegítésének a fontosságáról beszélt
 

 

 

Kelemen Krisztina a TEGOSZ új igazgatója

 

Mint arról már beszámoltunk Havas Pálma távozott  a Terézvárosi Gondozó Szolgálat éléről. A megüresedett vezetői posztra a képviselő-testület pályázat útján Kelemen Krisztinát választotta, aki eddig a TEGOSZ gondozási központját irányította. Az új vezető megbízatása 2025. szeptember 30-áig szól.

 

 

Az állatkert segíti majd a komposztálást

 

Komposztálásról és a kerületi zöldhulladék hasznosításáról kötött megállapodást az önkormányzat a Fővárosi Állat- és Növénykerttel. A terézvárosiak a Hunyadi téri Vásárcsarnokban speciális tárolókba tehetik a háztartási zöldhulladékot, ami a gyűjtőkből az állatkertbe kerül és ott hasznosítják.

 

Bundula Csaba (Fidesz) képviselő szerint a megállapodás felesleges, hiszen mindössze évente 10 m3 zöldhulladékról és évi 107 ezer forintról szól. A képviselő szerint ennek a kis mennyiségű hulladéknak az elszállítása több környezeti kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz.

 

 

 

Bundula Csaba képviselő az állatkerttel kötött megállapodást kritizálta
 

 


Gaár Iván Zsolt (MSZP) ellenzéki képviselőtársa véleményére reagálva elmondta, hogy Nyugat-Európában már bevett hagyomány, hogy a még felhasználható növényi, állati hulladékot állatoknak odaadják, az állatkerttel való terézvárosi együttműködést kifejezetten jó kezdeményezésnek tartja.

 

 

 
Gaár Iván Zsolt képviselő a védelmébe vette a Terézvárosban termelődő komposzthulladék állatkerti felhasználásának ötletét
 

 

 

Ki nem akart ülést augusztusban?

 

Bálint György (MSZP) a képviselői kérdések sorában idézte Soproni Tamás szeptember 8-ai ülésen elhangzott szavait, miszerint „a szocialista frakció nem megfelelő hozzáállással végzi a munkáját, mert például augusztusban sem akartak testületi ülést.”

 

 

 
Bálint György képviselő hosszan indokolta az MSZP távolmaradását a szeptemberi képviselő-testületi ülésről
 

 

,,Ez nem igaz” – szögezte le Bálint György -  ,,Az augusztusi testületi ülés halasztását a DK frakció javasolta.”

Ezután elmondta, hogy az MSZP a DK-s javaslathoz csatlakozott tiszteletben tartva a hivatali dolgozók érdekeit, akik a pandémiás helyzet miatt nem vették ki a szabadságukat. 

 

A képviselő ezután a szeptemberi ülésről való távolmaradásukat indokolta: ,,A szeptember 8-i testületi ülésen azért nem vettünk részt, mert időben leírtuk, meghatároztuk, hogy a testületi ülés körülményei a covid helyzet miatt nem megfelelőek és nem elég biztonságosak... A kérésünk az volt, hogy napoljuk el a testületi ülést addig, ameddig ezeknek a biztonsági feltételeknek megfelel.”
A képviselő arra utalva, hogy a testületi ülést a polgármester nem halasztotta el azt mondta: "Nevethet polgármester úr, de ez nem felelősségteljes viselkedés, és sajnos ön vezeti Terézvárost, ezek szerint."

 

 


EGY MONDATBAN:

 

Közmeghallgatás decemberben:

 

Az idei közmeghallgatás december 17-én, 17 órakor lesz, ezen a kerület lakosai közérdekű ügyekben mondhatják el véleményüket és tehetnek fel kérdéseket a képviselő-testületnek. A közmeghallgatást az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően tartja majd a testület, a részleteket később a meghívóban lehet majd olvasni.

 

 

Önkormányzati cégek vezetői helyeit pályáztatják

 

A határozott idejű szerződések lejárta miatt a testület hamarosan pályázatot ír ki a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. és a Terézvárosi Kulturális Nonprofit Zrt. vezetői pozíciójára.

 

 

 

A humán főosztály vezetőjétől búcsúzott a testület

 

Negyvenhat év Terézvárosért végzett munka és önkormányzati szolgálat után mondott búcsút a testület  a nyugdíjba vonuló Jandó Erzsébetnek, a humánszolgáltatási főosztály vezetőjének. Soproni Tamás búcsúbeszédében elmondta, hogy a politikusoknál sokkal fontosabbak azok, akik a hivatalban szolgálják a kerületet, az igazi hősök azok, akik a háttérben végtelen munkaórákon át dolgoznak a kerületiekért. ,,Jandó Erzsébet ezen hősök közül is kiemelkedik” - méltatta a polgármester távozó munkatársát, akinek dr. Mogyorósi Sándor jegyző, Miyazaki Jun alpolgármester és Császárné Csóka Ilona, illetve egy általa felolvasott üzenetben Simonffy Márta, a Fidesz frakció tagjai is megköszönték a 46 év munkáját. Jandó Erzsébet búcsúbeszédében azt kérte a testület tagjaitól, hogy a kerület érdekében működjenek együtt.

 

 
Jandó Erzsébet Terézváros érdekében együttműködést kért a képviselőktől

 

 

 

Szöveg: Gajdács Emese

 

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség