Testületi ülés különleges körülmények között

Több témában sem sikerült döntést hoznia a képviselő-testületnek, a szocialista képviselők a járványveszélyre hivatkozva ugyanis nem mentek el az ülésre, a Fidesz-KDNP képviselői pedig nem vettek részt egyes szavazásokban.

Rendhagyó helyszínen, az Eötvös10 nagytermében gyűltek össze a kerület képviselői és vezetői szerdán reggel. Itt lehetőség volt arra, hogy az ülés résztvevői megtartsák egymástól a biztonságos távolságot, a teremben – a polgármester kérésének megfelelően – mindenki maszkot viselt, rendszeresen fertőtlenítette a kezét, a szavazás pedig ezúttal kézfeltartással zajlott.

 

 

Politikusi cselekvés

 

 

Soproni Tamás polgármester elöljáróban elmondta, hogy Sajószegi Péter képviselő egy külföldi utat követően kényszerült karanténba, ezért nem tudott eljönni az ülésre.

 

„Szeretnék elnézést kérni a képviselőktől a két héttel ezelőtti képviselő-testületi ülés elmaradásáért. Az MSZP-frakció akkor a szabadságolások miatt kérte az ülés elhalasztását. Ennek – noha meglepődtem a kérésen – eleget tettem. Az MSZP-frakció tagjai tegnap jelezték, hogy a járványhelyzetre hivatkozással nem vesznek részt a mai munkánkban”– tájékoztatta a testületet a polgármester, majd hozzátette, hogy az MSZP-frakció tagjai indoklásuk szerint távolmaradásukkal felelősen reagáltak a mostani helyzetre.

 

 

 

A szocialista képviselők székei ezúttal üresen maradtak

 

 

„Csak hát a felelősség vállalása, az nem (csak) egy mondat” – folytatta a polgármester Esterházy Péter írót idézve. ,,Mert a felelősség vállalása számomra azt jelenti, hogy ilyen helyzetben is cselekszünk. Ugyanúgy, ahogy ma kora reggel a köztisztasági cégünk dolgozói elkezdték a járdák takarítását, ahogy ma reggel bementek dolgozni a terézvárosi óvodák óvónői, a bölcsődékbe a dadusok, ahogy ma reggel orvosok és asszisztensek kezdték a gyógyítást a TESZ-ben. És ahogy a hivatal munkatársai előkészítették ezt a termet. Teszik ezt, mert ez a munkájuk, ez a hivatásuk, és ez a megélhetésük „ – mondta a polgármester, majd leszögezte: „A cselekvés egy politikusnál az, hogy döntéseket hoz. Döntést hozunk ma például a jegyescsomag kiterjesztéséről, a gondozószolgálat vezetői pályázat kiírásáról, társasházi felújításokról, mobilitási pontokról, a Paulay és Hegedű utca felújításáról.”

 

Soproni Tamás ezután megköszönte a jelenlévő képviselőknek, hogy eljöttek, és így az ülés határozatképes.

 

 

A jegyescsomagról is szavazott a testület

 

A Pride hetében jelentette be Soproni Tamás polgármester azon kezdeményezését, hogy az ötvenezer forint értékű jegyescsomagot, amely minden friss házasnak jár a kerületben, az elfogadás és az egyenlőség jegyében ezután a regisztrált élettársi kapcsolatot frissen bejegyeztetett azonos nemű párok is megkaphassák.

 

Magyarországon az azonos nemű párok ugyan nem köthetnek házasságot, de bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek egymással, amelyet anyakönyvvezető jegyez be.

 

 

A jegyescsomagról szóló előterjesztésre Soproni Tamás polgármester, Győrffy Máté és Miyazaki Jun alpolgármester is igennel szavazott

 

 

A polgármester előterjesztését, miszerint a jövőben a szivárvány párok is jogosultak legyenek az önkormányzat ajándékára, nem sikerült elfogadtatni: az ülésről távolmaradó szocialisták mellett ugyanis a jelenlévő fideszes képviselők sem vettek részt a voksolásban ennél a napirendnél, így gátolták meg annak jóváhagyását.

 

 

 

Mikromobilitási pontok lesznek Terézvárosban

 

Terézváros képviselő-testülete januárban döntött úgy, hogy megtiltja az e-rollerek tárolását a kerületi fenntartású közterületeken. Ennek oka az volt, hogy a járdák közepén, kereszteződésekben elhagyott járgányok gyakran akadályozták a forgalmat, veszélyes szituációkat idéztek elő.

 

Győrffy Máté alpolgármester előterjesztéséből kiderült, hogy a probléma hosszú távú megoldása érdekében, valamint azért, hogy segítsék a környezetbarátközlekedési eszközök mindennapi használatát, az önkormányzat a fővárossal közösen mikromobilitási pontokat kíván létesíteni a kerületben. Ezeken a jórészt meglévő kerékpártámaszok és szabálytalan parkolóhelyek helyén kialakítandó pontokon lehetne biztonságosan elhelyezni a kerékpárokat, rollereket, robogókat. A tervek szerint itt lesz a kölcsönözhető elektromos rollerek kötelező lerakata is, amelynek használatáért a cégek díjat kötelesek fizetni.

 

A projekt keretében a főváros a saját kezelésű területein 48, Terézváros önkormányzata pedig 38 ponton helyez ki kerékpártámaszt, a költségeket arányosan osztják el. Terézváros számára mindez bruttó 16 millió forintba kerül, de az e-rollerek okozta problémát remélhetőleg hosszú távon megoldja.

 

Az előterjesztést a testület megszavazta.

 

 

 

Heltai László (LMP) munka közben

 

 

Elbúcsúzott a Tegosz vezetője

 

A terézvárosi Gondozó Szolgálat vezetője, Havas Pálma jelezte az önkormányzatnak, hogy sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzatnál egy intézményvezetői álláshelyre, így terézvárosi munkakörét csak szeptember 30-áig tudja betölteni.

 

Ezért a képviselő-testület új pályázatban keresi a Tegosz leendő vezetőjét, aki 2020 október 1-jétől 2025 szeptember 30-áig irányítaná a szolgálatot.

 

Havas Pálma munkáját Soproni Tamás polgármester, Szász Károly idősügyi tanácsnok és Császárné Csóka Ilona, fideszes képviselő is méltatta és megköszönte. A Tegosz leköszönő vezetője elmondta, nagyon jól érezte magát Terézvárosban, a testület tagjait pedig arra kérte, hogy a Tegoszban dolgozó remek csapatot tartsák egyben.

 

Az új pályázat kiírását a testület egyhangúlag megszavazta.

 

 

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármester

 

 

EGY MONDATBAN

 

  • Kiválasztotta a testület a Paulay-Hegedű utcai közterület (ahol jelenleg hotelberuházás zajlik) rendezésének tervezőjét a beérkezett tíz pályázó közül.

 

  • Egy Székely Bertalan utcai társasház pályázaton nyert támogatást az elektromos rendszer felújítására, ám mivel e munka időre nem fejeződött be, kérelmükre a megszabott határidőt meghosszabbította a testület.

 

  • A partnerségi egyeztetés lezárultával a Kerületi Építési Szabályzat egyes rendelkezéseit úgy módosították, hogy azok összhangban legyenek az országos előírásokkal, illetve a településképi rendelettel.

 

 

 

Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője

 

 

VÉLEMÉNY:

 

 

Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője a képviselői kérdések között arról érdeklődött, mit kell ahhoz tennie, hogy áprilisban, májusban feltett kérdéseire választ kapjon. Utóbb kiderült, hogy a vagyonkezelő által elkészíttetett ügyvédi jelentést szeretné megkapni az átvizsgálásról. Soproni Tamás polgármester leszögezte, hogy a hivatal munkatársai megfeszített munkával igyekeznek válaszolni a Fidesz által feltett, igen nagyszámú képviselői kérdésre, egyben azt javasolta, hogy a hiányolt jelentést a felügyelőbizottság elnökétől kérje el Lindmayer Viktor.

 

Heltai László (LMP) a Paulay és Hegedű utca közötti terület alakítása kapcsán kérdezte meg: hogyan lehetséges, hogy tíz pályázó közül a győztes (3, 6 millió forintos) ajánlata majdnem a fele a következő legalacsonyabb ajánlatnak, tehát aránytalanul alacsony a tervezett ár a többi ajánlatot tekintve. A képviselő szerint aggályos, lehet-e ennyiből tisztességesen elvégezni ezt a munkát. Matus István főépítész válaszában leszögezte, hogy a szóban forgó cég már dolgozott az önkormányzatnak, ismerjük őket. Olyan szakértőgárdával és előzményekkel rendelkeznek, aminek birtokában ennyiért tudta vállalni ezt a munkát a cég.

 

 

Miyazaki Jun alpolgármester kordonszalaggal jelzi szolidaritást az SZFE-vel

 

 

Kecskés Balázs, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a mobilitási pontok tárgyalása során elmondta, szerinte jó kezdeményezés az e-rollerek használata, ám sok közlekedési probléma érkezett velük együtt a kerültbe szabályozás hiányában. Rengeteg panaszt kaptak a képviselők fotókkal illusztrálva (ezek egyikét a képviselő laptopjára is kiragasztotta), tarthatatlanná vált a helyzet. Ezért kezdődtek a tárgyalások, melyekben a szolgáltatók végig partnerek voltak. A képviselő bizakodik, hogy tartós megoldást találtak a problémára a mobilitási pontokkal. „Az innovatív közlekedési megoldásokat nem szabad megfojtani. Vannak eszközeink a szabályozásra, használjuk ezeket! Ne féljünk a változásoktól, éljünk velük!  - fogalmazott a DK képviselője.

 

Bundula Csaba (Fidesz) azt rótta fel dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna alpolgármesternek, hogy a közelmúltban egy sajtótájékoztatón kémiai kasztrációt javasolt elvégezni a pedofil bűncselekmények elkövetőin. Mint mondta, veszélyes visszavonhatatlan szankciót alkalmazni, mivel utóbb bárkiről kiderülhet, hogy ártatlan volt.

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna válaszában elsőként arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó sajtótájékoztatót a Jobbik nő- és családpolitikusaként tartotta, nem pedig terézvárosi alpolgármesterként. Ugyanakkor Bundula Csaba rosszul tudja, hogy a kémiai kasztráció visszafordíthatatlan. Ez csupán a nemi vágy csökkentését szolgálja, arra pedig azért lenne szükség, mert a jelenlegi kormány nem tudja megvédeni a szexuális bűncselekmények áldozatait az elkövetőkkel szemben.

 

 

AZ MSZP FRAKCIÓ ÁLLÁSPONTJA

 

Az MSZP frakciója a testületi ülést követően az alábbi álláspontot juttatta el az önkormányzat sajtóosztályához: 

 

Jelenleg elég nyilvánvalóan látszik, hogy a pandémiás helyzet - a tavaszi körülményeket messze felülmúló tempóban- eszkalálódik. Mára eljutottunk odáig, hogy több budapesti kerületben  - Kőbánya, Erzsébetváros- az igazolt fertőzések, illetve ezek következményeként elrendelt karanténdöntések az adott önkormányzatok működését jelentősen akadályozzák, a fertőzésveszély ráadásul a helyi közszolgálati tisztségviselők és tisztviselők egészségére is jelentős kockázatot jelent.

 

Az MSZP frakció tagjai munkájuk és családtagjaik révén azt tapasztalták, hogy a mostani helyzet fokozottabb egészségügyi kockázatot jelent mindenki számára, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi kormányzati intézkedések, az esetszám jelentős emelkedésének ellenére sem, nem mutatják a jelenlegi folyamatok megfékezésének szándékát.

 

Nekünk kell felelősen eljárnunk. Ezért javasoltuk alternatív megoldást képviselő-testületi ülésre, bár ennek jogszabályi feltételei jelenleg nem adottak. A polgármester tájékoztatása nem szól arról, miképpen kívánja a védekezés egyes lépéseit az E10-ben megvalósítani.

 

Nagyon nehéz ilyenkor jó döntést hozni. Lehet, túlzó óvatosságnak tűnik, hogy azt javasoljuk, halasszuk el a testületi ülést addig, amíg nem találunk olyan megoldást, amely biztosítja a biztonságos körülményeket.

De lehetőség az is, hogy megvárjuk a nagy valószínűséggel hamarosan ismét megtörténő, különleges működési rend bevezetését, amelyben vissza lehet térni a korábbi, jól bevált gyakorlatra.

 

Frakciónk tagjai távolmaradásukkal a mostani helyzetre reagálnak, megítélésünk szerint felelősen. 

 

Kérjük a képviselő testület tagjait indokaink elfogadására, megértésére.

  

Budapest, 2020. 09. 08.

 

Szilágyi Erika

frakcióvezető

Terézvárosi MSZP frakció 

 

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu