Tervpályázat indult a Rózsa utcai önkormányzati lakások építésére

A Rózsa utca 53. szám alatti üres telken felépítendő, legkevesebb hatvan lakásos önkormányzati bérház megvalósítási tervének alapjául szolgálnak majd az ötletpályázatra érkező legjobb munkák – mondta Győrffy Máté, fejlesztésért felelős alpolgármester a hirdetmény helyszíni bejárással összekötött közreadásakor.

Szemmel láthatóan nagy érdeklődést váltott a terézvárosi önkormányzat az Építési Mester Egylet (ÉME) mesteriskolás hallgatói részére kiírt zártkörű pályázata. A helyszíni bejárás során a fiatal építészek azon túl, hogy szert tehettek azokra a tervező munkához elengedhetetlen benyomásokra, megismerhették az önkormányzat céljait és elvárásait, valamint Győrffy Máté alpolgármestertől, Matus István főépítésztől minden, a pályázathoz kapcsolódó kérdésükre is választ kaphattak.

 

Győrffy Máté tájékoztatása szerint az önkormányzat a bérház megépítésével a kerületben élők lakhatási gondjainak megoldását segíti. Az épületben szociális, szolgálati és piaci alapon bérbe adható lakásokon kívül a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat – jelenleg a Király utcában működő –, tüdőgondozó részlege kap majd helyet. Győrffy Máté fontosnak nevezte, hogy a pályaművek tervezői kellő hangsúlyt fektessenek a fenntarthatósági és a használati „zöld” szempontokra.

 

 

A tervpályázatra jelentkezők a helyszínen megkapták a hirdetményt is

 

Matus István a műszaki paramétereken túl röviden ismertette a telket körülvevő házak történetét is. A főépítész kifejtette azt szeretnék, ha olyan pályamunkák készülnének, amelyek – akár a jelenlegi szabályozás kereteinek túllépésével – újszerű lehetőségeket kínálnak a tervezett változtatáshoz, továbbá, ha a kiírásban szereplő feltételek teljesítése mellett, a megálmodott épületek gazdaságilag is megvalósíthatóak lennének.

 

A pályázatok leadási határideje május 8-ika. A bírálóbizottság az önkormányzat szakembereiből és az ÉME tanáraiból áll. Munkájában elnökként Győrffy Máté alpolgármester, alelnökként Dévényi Tamás építész (ÉME), Matus István főépítész, Gaár Iván, önkormányzati képviselő, valamint Arnóth Ádám és Frikker Zsolt építész vesz részt.

 

Az eredményhirdetésre május 22-én kerül sor.

 

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu