Tervezési szakaszba lépett a kutyafuttató felújítása

A felújított kutyafuttató pont olyan lesz, amilyet kedvenceiknek a gazdik megálmodtak . A kérdőíveken, a Facebookon és a fórumokon megosztott vélemények alapján rövidesen elkezdődik a szakmai terv elkészítése – mondta Temesvári Szilvia, a környezet- és az állatok védelméért is felelős alpolgármester a szeptember 21-én este megtartott fórumon.

Az újabb gazditalálkozón ezúttal már nemcsak arról volt szó, hogy milyen is legyen a környéken élő kutyusok szaladgálásra, játékra szolgáló tere, hanem már az is szóba került, hogy hova kerüljenek majd a padok, játékok. 

 

Temesvári Szilvia összefoglalva a felmérés eredményét elmondta, a kérdőívet kitöltők többsége azt szeretné, ha a futtatóban lenne vízcsap, a talajborítást illetően pedig a műfűre szavazott.

 

„A műfüvet sokkal könnyebb tisztán tartani, mint a homokot. Nagy előnye még, hogy nem porzik és a kutyák gödröket sem tudnak benne ásni. Mivel ez a korszerű borítóanyag a szőnyeghez hasonló szövési technológiával készül, ezért nagyon jó a vízáteresztő képessége. Nem kell attól tartani, hogy tócsákban áll majd rajta a kutyapisi. A lemosásával a kellemetlen szag is megszűnik” – sorolta a választással járó előnyöket Együd Zsolt a játszóterek, kutyafuttatók építésében nagy tapasztalattal rendelkező Faberland Kft. munkatársa. Hogy jobban el tudjuk képzelni magát az anyagot, egy kis darabkát hozott magával, amit körbe is adott. A szemrevételezésen túl a legtöbb gazdi jól meg is tapogatta, akadt, aki a mellette ülő kutyájával még meg is szagoltatta.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester és a szakemberek minden kérdésre válaszoltak

 

A futtatót használók tapasztalatai szerint előfordul, hogy a dohányosok eldobják az égő csikket, érthetően kíváncsiak voltak rá, hogy ilyen esetben az anyag hogyan viselkedik.

 

Együd Zsolt megnyugtatta a kérdezőket, hogy a műfű ilyenkor sem lobban lángra, hanem mindössze annyi történik, hogy a parázs körül megolvad, de eközben semmilyen egészségre káros anyag nem keletkezik. Sajószegi Péter képviselő felvetésére reagálva pedig elmondta, a sérült felület rendkívül egyszerűen javítható.

 

A kutyafuttatók szagtalanítására ma már sokféle probiotikus technológia kínálkozik.  A Greenman termékeivel a problémára környezetkárosítás nélküli megoldásokat kínál – tudtuk meg a cég képviseletében jelen lévő dr. Józsa Judittól.

 

A szagtalanítást hosszú távon biztosítja, ha a műfű lefektetése előtt az alapozáskor egy zeolit-réteget hoznak létre. Azonban minden fertőzésnek elejét vehetik a kennel tisztítószer használatával.

 

 
Edina gyönyörűséges kutyái

 

A kérdőívek összeállításában és értékelésében résztvevő Hirbek Edina, a ZöldEb egyesület elnöke akárcsak az előző fórumon, most is két gyönyörű és hatalmas német doggal érkezett, akik valóságos testőrökként fogták közre a menhelyről néhány hete örökbefogadott aprócska fekete kutyáját. 

 

Edina megerősítette, hogy a műfű hosszú távon is jól működő megoldás. Még referenciacímet is adott, amelyet felkereshetnek azok, akikben ezzel kapcsolatban még maradtak kételyek.

 

 

Lelkesen tervezgettek a gazdik

 

Miután megtárgyalták a világítás problémáját, a résztvevők egy, az alpolgármester által készített területfelmérő, ötletelést indító papírlapot kaptak, amelyre leírhatták a javsalataikat és néhány kérdésre is válaszolniuk kellett. A futtatót ábrázoló térképen berajzolhatták, hogy hova tennék a padokat és a játékokat, illetve hova ültetnének valamilyen cserjét.

 

A kutyusok türelme nagyjából eddig tartott. Elunták az üldögélést és inkább elkezdtek kergetőzni. Ettől olyan hatalmas porfelhő keletkezett, hogy a hófehér svájci juhász egy szempillantás alatt szürkévé változott.

 

„Na, ilyen sem fordul majd elő majd jövő tavasszal, amikor, reményeim szerint, túl leszünk a felújításon – jegyezte meg az alpolgármester nevetve. - Ám addig még akad néhány közösen elvégzendő feladat: ki kell dolgozni a házirendet, amelyet a tervek elkészülte után egy újabb találkozón beszélünk meg.”

 

Dobi Ágnes
Fotó:Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség