Terézvárosiak népesítették be az állatkertet

Az állatok világnapja kapcsán ingyenes állatkerti sétára invitáltuk október 12-én a terézvárosiakat.

Verőfényes őszi napsütésben gyülekeztek a hatodik kerületiek szombaton reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert elefántházi kapujánál. Kilenc órától fogadták itt a vendégeket, akik lakcímkártyájuk felmutatása után díjmentesen léphettek be a parkba, sőt az önkormányzat munkatársai még kis elemózsiával, üdítővel és egy szép könyvvel is ellátták az érkezőket.

 

Hassay Zsófia polgármester a kapuban fogadta az állatok világnapja alkalmából megrendezett program résztvevőit. Jöttek kicsik és nagyok, sok gyermek, sok család, de az idősebb korosztály képviselői is örömmel fogadták a meghívást.

  

Terézváros önkormányzata idén tavasszal, a madarak és fák napja alkalmából fogadta örökbe a Cuki névre hallgató Derby-kengurut. Mint ismeretes, a budapesti állatkert hagyományteremtő módon, több mint 20 évvel ezelőtt indította el örökbefogadási programját. Természetesen az állatkák nem vihetők haza, az örökbefogadók adománnyal támogathatják a veszélyeztetett fajok képviselőit, amit oklevél is tanúsít.

 

 

Az állatok világnapjának gondolata Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először. Az október 4-e pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

 

Szelecsényi István és felesége

Én már több mint negyven éve élek a hatodik kerületben, így meg tudom ítélni, hogy az utóbbi években milyen sok fejlődés történt itt. Sok remek program van, amit mi, terézvárosiak ingyen látogathatunk. Nekünk az egyik kedvencünk ez az állatkerti esemény, amire még felnőttként is nagyon szívesen eljövünk. Ebben a gyönyörű időben remek szombati programot kaptunk ajándékba az önkormányzattól.

Lakatos György és családja

Már több ilyen, ingyenes állatkerti sétán is részt vettünk. Voltunk tavasszal is, most pedig Bence fiamat és a nagymamát, Kádár Ágnest is elhoztuk. Úgy tervezzük, hogy bejárjuk az egész állatkertet. Bencének a krokodilok és a vízilovak a kedvencei, így ott kezdjük majd, de biztos, hogy a fóka show sem marad majd ki. Mire mindezt megnézzük és bejárjuk a parkot, el is telik a szombati nap, amit most legalább a jó levegőn tölthettünk.