Terézvárosiak napja – Miénk a Hunyadi tér

Június 6-a, vagyis 06. 06. tavaly óta a VI. kerületiek napja. Mindenki, aki kilátogatott a nyarat idéző napsütésben a Hunyadi térre – hacsak egy kis időre is –, a változatos és sokszínű programokból némi ízelítőt kapott a Terézváros jellemző gazdag és izgalmas kulturális életből. A gyönyörű színekben pompázó park a gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertek, ügyességi és helytörténeti játékok, sportprogramoknak, valamint a „születésnapi” ünnepség kiváló helyszínének bizonyult.

A Terézvárosiak napjának délelőtti programjában Juhász László és Kovácsovics Fruzsina Novák János és a Kolibri Színház zenészei gyermekműsorral léptek színpadra. A fellépő művészek nem érték be annyival, hogy a közönség csendben üldögélve csodálja produkcióikat, interaktív koncertjeiken alaposan megmozgatták a kicsiket.

 

 
 
 
A gyerekek ügyességi és sportvetélkedők közül válogathattak
 

Aki elfáradt, az Kádár Ferkó fotószínházában képzeletbeli időutazáson vehetett részt. Korabeli ruhákba öltözve a 20. század eleji Kodály körönddel a háttérben fotós meg is örökítette a nem mindennapi pillanatot.

 

A felnőttek közben a téren felállított infopontban felvilágosítást kap6-tak a kerület ügyeiről. A Senki sem unatkoz6  pontra látogatók pedig sakk- és kártyapartin mérhették össze tudásukat. A sakkverseny egyik résztvevője szerint a sakk nem egyszerűen egy szellemi sportág, hanem szenvedély. Művelőit kitartásra és szorgalomra neveli, s nem mellékesen a memóriát, a gondolkodást is fiatalon tartja.

 
 
Majsai Gábor zenekarával hozta a tőle megszokott jó hangulatot
 

Kora délután Szóka Júlia Mátyás Tibor prímás és a Bihari Cigányzenekar kíséretében népszerű operett-slágerekkel örvendeztette meg a közönséget. Az Operettszínház primadonnája elmondta, mindig szívesen tér vissza Terézvárosba, hiszen több mint két évtizeden át ez volt a második otthona.

 
 
 
Simonffy Márta alpolgármester is segített a kerületről szóló játékok résztvevőinek
 

Szalai Norbert családjával, feleségével és két gyermekükkel érkezett a Hahó-koncertre. Mint mondták, jól ismerik a zenekart, nemcsak a dalaik, hanem a környezettudatos nevelés terén vállalt missziójuk miatt is nagyon kedvelik.

 

A vállalkozó kedvűek a tér másik részén, a focipályán hatalmas trambulinon és a speciális magyar találmányon, az akrobata-ugrócsíkon tehették próbára ügyességüket. A Rippel Brothers Akadémia tanárai Rippel Viktor artista vezetésével a szaltóugrás és a zsonglőrködés rejtelmeibe avatták be a gyermekeket. 

 
 
 
 
Hassay Zsófia és Derzsi Gyula köszönti a 90 éves Werner Endrét
 
 
A születésnaposok köszöntése előtt a magyar Tom Jonesként emlegetett Majsai Gábor saját dalaival, a blues- és szving számokkal, Joe Cocker, valamint Tom Jones legnagyobb slágereivel lépett fel. A kerületben élő, a Hunyadi téren rendszeresen fellépő művész ez alkalommal is fergeteges hangulatot teremtett.
 
Az este a New Level Empire fiatalokat megszólító elektronikus zenei nagykoncertjével zárult
 

Az idén Hassay Zsófia polgármester Terézváros testvérvárosa, Kézdivásárhely alpolgármesterével, Derzsi Gyulával együtt köszöntötte fel a június 6-án születetteket. Werner Endre legnagyobb meglepetésére 90. születésnapján  Orbán Viktor oklevelét és Hassay Zsófia emléklapját, ajándékcsomagot, 15 ezer forint értékű ajándékutalványt és egy tortát kapott. Az ugyancsak június 6-án született Répás Lucának, Horváth Miklósnénak és Havancsák Gyulának az oklevélen túl szintén egy-egy 15 ezer forintos utalvánnyal kedveskedett az önkormányzat.

A polgármestere megköszönte, hogy ilyen sokan vettek részt a Terézvárosiak napján, s miután kisorsolta az egész program résztvevői között a 6 értékes nyereményt, jó szórakozást kívánt a New Level Empire együttes koncertjéhez. .

 

A sportprogramok este értek véget. Az összesítésből kiderült, a kerület fő látványosságait megtekintve közel félszázan futották le a 6 kilométeres távot. A legfiatalabb futó, a 7 éves Zétény édesanyjával és barátaival együtt futott, mint elmondta, eddig sohasem vett részt ilyen versenyen. Tetszett neki, de háromszor meg kellett pihenni, csak úgy tudta teljesíteni a távot. Büszkén és boldogan mutogatta a jutalmul kapott kulacsot és érmet.