Terézvárosban is újraindul a betegellátás

Május 4-től országszerte fokozatosan újraindult a betegellátás. Arról, hogy a terézvárosiak mivel szembesülnek, ha vizsgálatra, kezelésre szeretnének menni, dr. Czermann Imrét, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgató-főorvosát kérdeztük.

 

- A betegellátás újraindítása után a TESZ-ben, illetve a kerületi háziorvosoknál mire kell számítani a pacienseknek?

- Tulajdonképpen mi sosem álltunk le: megteremtettük a telefonos konzultáció lehetőségét, és ha ez nem volt megnyugtató, akkor személyesen is elláttuk a betegeinket. A miniszteri rendelkezés szerint március 14-e óta kizárólag „sürgős szükség” esetén, azonnali ellátást igénylő beavatkozásokat végezhettünk. Az április 30-án kiadott miniszteri levél értelmében május 4-étől szigorú szabályok betartása mellett, fokozatosan bővítve lehetőség nyílik néhány ellátás újraindítására rendelőintézetünkben. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy COVID gyanús, lázas beteg továbbra sem léphet be a rendelőintézetbe: ellátásukat telefonos konzultációk segítségével – a járványügyi előírások szerint – a háziorvosok intézik.

- Szükséges-e a negatív teszteredmény?

- A bejáratnál végzett tájékozódó vizsgálat alapján a COVID gyanúsnak vélelmezhető betegeket TILOS a szakrendelésre irányítani. Őket az esetek többségében megkérjük, hogy hívják fel a háziorvosukat, ha ez nem megoldás, akkor el kell különíteni és – a járványügyi irányelveknek megfelelően – értesíteni kell az illetékeseket. Ha egy betegnél nem zárható ki a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor elfordulhat, hogy egyes tervezett beavatkozásokat csak negatív PCR technológiával végzett teszt birtokában végeznek el.  (Ennek szabályait később teszik közzé) 

 

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa
 

 

- Csak előzetes telefonos egyeztetés után lehet bejutni a rendelésekre?

- Rendelőintézetünkben szakorvosi vizsgálatra kizárólag előzetes megbeszélést követően, pontosan a megadott időpontban fogadunk betegeket. Időpont egyeztetésre kizárólag telefonon van lehetőség: a + 36 1 321 2200, a + 36 1 999 5100 telefonszámon, illetve e-mailben részletesen írják le panaszukat és kérésüket, az alábbi e-mail címre: visszahívjuk@tesz.co.hu.

Kollégáink segítségükre lesznek, hogy a megfelelő megoldást és időpontot megtaláljuk panaszainak kezelésére. Erre azért van szükség, mert a miniszteri utasítás továbbra is elsősorban a távkonzultációt ajánlja. Ez az esetek többségében pácienseinknek „megnyugtató” eredménnyel jár. „Kérdéses” esetben ismételt telefonos vizitre kerülhet sor. Ha előzetes telefonos megbeszélést követően a szakorvos úgy ítéli meg, hogy elkerülhetetlen a személyes megjelenés, akkor kérjük, a szakrendelőben az előre egyeztetett időpontban jelenjen meg és amennyiben lehetősége van rá, hozzon magával maszkot.

- Egyszerre hány beteg lehet a várókban? Mire számítsunk érkezéskor?

- Mindannyiunk biztonsága érdekében az alábbi szabályok betartására kérjük betegeinket: a megadott időpontra pontosan érkezzenek, hogy ezzel is csökkentsük a várakozásból adódó személyes kapcsolatok lehetőségét. Belépéskor és a várakozás közben tartsák a 2 méteres távolságot, érkezéskor kézfertőtlenítés, maszkviselés, lázmérés és előzetes járványügyi felmérés szükséges. A hazai és nemzetközi tapasztalat szerint a járványok legveszélyesebb gócpontjai az egészségügyi intézmények. Az előjegyzés pontos idejének betartásával elkerülhetőek a felesleges és veszélyes személyes kapcsolatok intézményünkben. Minimalizálni kell a váróteremben töltött időt és a személyek számát. Ezért kötelező a szigorú betegfogadási rend betartása: aki korábban érkezik, lehetséges, hogy az utcán kényszerül várni. aki nem jelenik meg a megjelölt időpontban, annak egy másik napra új időpontot kell kérnie.

- A kezelések, gyógytorna, fizioterápia stb. is elérhetőek?

- A miniszteri utasítás szerint csak azokon a szakrendeléseken működhet biztonságosan a betegellátás, ahol ki lehet alakítani telefonos konzultációt és átlátható, követhető beteg előjegyzési rendszert. Nagy szükségünk van a betegeink együttműködésére, hogy a szabályokat maradéktalanul betarthassuk. Intézményünk mindent megtesz a megfelelő feltételek kialakítása és a biztonságos betegellátás érdekében a kerület lakossága és magunk védelmében is.

 

 

A betegeket a TESZ előcsarnokában várják a szűrést végzők

 

 

- Megnyitott-e már a járványügyi központ?

- Az önkormányzat és a vagyonkezelő kimagasló együttműködésének köszönhetően elkészült az Izabella utcai járványügyi krízis-rendelő, de jelenleg a helyzet szerencsére nem teszi szükségessé, hogy a hatóság elrendelje ennek megnyitását.

- Mi vonatkozik a fogorvosokra?

- Kasler miniszter úr levelének mellékletében a legtöbb fogászati beavatkozást PCR teszt előzetes elvégzéséhez köti, de ez a gyakorlatban olyan sok vizsgálatot követelne, amire nincs lehetőség. Müller Cecília tisztifőorvos asszony már óvatosabban nyilatkozott, amikor kijelentette: „A telefonos bejelentkezésnek és egy hosszú beszélgetésnek köszönhetően az orvos tudni fogja előre, hogy egy potenciális fertőzöttel van-e dolga. Később pedig a rendelőben egy kérdőív segítségével is végeznek egy ellenőrzést, mielőtt megkezdik a beavatkozást. Tesztelni kizárólag akkora szükséges, ha felmerül a gyanú”.  Mindketten egyetértenek tehát abban, hogy kizárólag telefonos kikérdezést és megbeszélést követően szabad a rendelőbe menni és a teszteléssel kapcsolatos előírásokat még pontosítani kell.

 

Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/képszerk.hu