„Terézvárosba nem való a póni”

Terézvárosi gyerekek ismerkedhetnek az állatorvosi munka kulisszatitkaival a vakáció heteiben a Retr-Ó utcai Állatorvosi Rendelőben. Meglátogattuk az egyik „turnust”, s kiderült, hogy bizony máris sokat tudnak a felelős állattartásról: tisztában vannak olyan komoly fogalmakkal, mint szaporító, élősködő vagy ivartalanítás.

Jönnek-mennek a négylábú paciensek kétlábú gazdáikkal az Ó utcáról nyíló rendelőben, ahol az orvosok és felnőtt segítők mellett ottjártunkkor négy kislány is sürög-forog. Fehér pólójuk és látható helyismeretük azt mutatja, nem először vannak itt.

 

„Hétfőn, szerdán és pénteken jövünk, és azért vagyunk itt, hogy lássuk, milyen betegségei lehetnek az állatoknak és hogyan kell törődni velük. Az első napon például hoztak egy cicát, akinek a fülét kellett kitisztítani. Abban az volt az érdekes, hogy el is kellett altatni. De volt itt több cica is, egy bulldog meg egy puli is. Nekünk is vannak cicáink otthon, velük is jártunk már állatorvosnál, de ilyen közelről még nem láttuk a dolgokat” – mesélnek élményeikről a Pásztor testvérek, a negyedikes Lili és hatodikos nővére, Emma, aki beszélgetésünk alatt szakadatlan rajzol a nála lévő kis füzetbe, s mi mást is vethetne papírra, mint állatfigurákat.

 

 

Gucci cicát is örömmel cirógatták a gyerekek

 

 

Úgy hozta a sors, hogy ezen a héten a Pásztor lányok mellett még barátaik, Sebestyén Panni és Luca élvezheti dr. Kósa Zita doktornő vendégszeretetét az Ó utcai rendelőben. A lányok mind a Bajza utcai iskolába járnak és itt laknak a kerületben. Panniék halakat tartanak otthon, az akváriumot időnként a lányok takarítják, és azt is megtudom tőlük, hogy bizony a halacskák egyre többen vannak, lassan kinövik a helyüket.

 

„Ivartalanítás” – veti közbe a megoldást a rajzolgató Emma olyan természetességgel, mintha csak arról beszélgetnénk, mit reggeliztek. Hamar világossá válik számomra, hogy ezek a gyerekek nagyon sokat tudnak a felelős állattartásról, és dr. Kósa Zita pedig megerősít abban, hogy ennek a kezdeményezéseknek is a célja, hogy a legifjabb generáció számára természetes legyen, hogy okosan és jól bánik az állatokkal.

 

A doktornőt Temesvári Szilvia alpolgármester munkatársai keresték meg a szemléletformáló program ötletével, s dr. Kósa Zita azonnal igent mondott, mert ő maga is fontosnak tartja az idejében elkezdett edukációt, ráadásul szeret a gyerekekkel foglalkozni.

 

 

Így kell ráadni a ruhát a kutyusra – mutatja a doktornő

 

Megérkezik a rendelőbe egy tündéri, zsemleszínű kutyus is nagy vidáman. Kiderül, hogy ő nem beteg, csak a kötelező, veszettség elleni oltásért jött. Ezzel már rá is terelődik a szó az állatok betegségeire. A lányok azt is tudják, hogy a bolhákat és kullancsokat megfelelő cseppekkel távol lehet tartani négylábú barátainktól, s hogy ez azért fontos, mert például a kullancs az emberre is veszélyes betegségeket terjeszthet. Az élősködők fogalmával is tisztában vannak, tudják, hogy ezektől is meg kell óvnunk a velünk együtt élő állatokat.

 

 

A lányok sokat tanultak dr. Kósa Zitától

 

Panni és Luca arról is mesél, hogy nagyon szeretik a lovakat, ha lehetőségük van, kijárnak egy lovardába, ahol ők is csutakolják a pacikat, és imádják a pónikat. Rögtön hozzáteszik, hogy sajnos a belvárosban nem érezné jól magát egy pónit, hiszen itt nem tudna kedvére szaladgálni. Itt inkább cicát, kutyát lehet nyugodt szívvel tartani, de velük is nagyon sokat kell törődni és az etetésük, gondozásuk is sok pénzbe kerül.

 

Épp itt tartunk, amikor a másik helyiségből előjön és csatlakozik hozzánk egy színes kis pólóba öltöztetett, kedves, fekete kutyus.

„Ő azért van ruhában, hogy ne tudja vakarni magát, mert vigyázni kell a bőrére. Ugyanezt lehet elérni a gallérral is, amit akkor kapnak a kutyák, ha megműtik őket és nem szeretnénk, hogy nyalogassák a friss sebet” – okosítanak ki a lányok, akik a doktornő kérésre magyar kutyafajtákat is sorolni tudnak, akárcsak olyan kisállatokat, melyeket nyugodt szívvel tarthatunk akár Terézvárosban is.

 

 

 

A felelős állattartást népszerűsítjük

 

„Az a célunk ezzel a programmal, hogy a terézvárosi gyerekek figyelmét már egészen kicsi korban felhívjuk a felelős állattartásra, hogy bánjanak jól a minket körülvevő környezettel, természettel és az állatokkal. Ez a korai szemléletformálás közös érdekünk. Fontos, hogy a fiatalok közelről lássák, hogyan dolgozik egy állatorvos, milyen problémák adódhatnak a kis kedvenceinkkel, mekkora felelősséget kell vállalni egy állattartónak” – mondta el érdeklődésünkre Temesvári Szilvia.

 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifA kerület környezetvédelemért is felelős alpolgármestere kiemelte, nagyon örül annak, hogy dr. Kósa Zita személyében olyan partnerre talált az önkormányzat, akivel több témában is sikeresen tudnak együttműködni és ő maga is a szívén viseli a szemléletformálást. Közös terveik között szerepel, hogy ilyen témájú előadásokat tartanak majd a terézvárosi iskolákban, óvodákban, illetve a kerületi rendezvényeken is felhívják majd a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

 

Egész nyáron várja az érdeklődő gyerekeket a rendelő! A jelentkezéseket dr. Kósa Zita a zitavet67@gmail.com e-mail címen, a szülő és a gyerek nevének feltüntetésével, illetve telefonszám és e-mail elérhetőség megadásával várja még augusztusban. További információ a 06/30-463-5023-es számon kérhető.

 

Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu