Terézváros további otthonokat ad

Újabb fázisához érkezett a Terézváros otthont ad program – Soproni Tamás polgármester és Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerda délután személyesen járták végig az újabb bér- és szolgálati lakásnak szánt ingatlanokat és ellenőrizték, hogy áll a felújításuk.

A gépészeti munkák nagy része befejeződött, a fűtésrendszer és a villanyvezetékek, ahol kellett, cserélve lettek, a terek, szobabeosztás nagyjából kialakítva. Mostantól már csak szépülni fog az a 11 önkormányzati tulajdonú lakás, melyek felújítása a tervek szerint őszre be is fejeződik.

Bálint Attila, a Terézvárosi Vagyonkezelő intézményi referense minden lakásról részletesen beszámolt: az Oktogonon például egy 39 négyzetméteres modernizált szoba-konyha készül (korábban kiépített fűtésrendszere sem volt az ingatlannak); a Weiner Leó utcában pedig két 70 négyzetméter körüli lakás várja majd a rászorulókat – a nagy terek és a hatalmas belmagasság igazi polgári otthon benyomását kelti már félkészen is. A szakemberek az alaprajzokat is kreatívan újragondolták – volt, ahol a korábbi gardróbból és a régi fürdőszobából lakószoba lett, a hatalmas előszoba pedig az új koncepcióban gipszkartonnal leválasztott fürdővel és konyhával osztozik a négyzetmétereken. A század eleji házak jellegzetességeit a felújítás során igyekeznek megőrizni a szakemberek: ahol vannak, ott például felújítva maradnak is a gyönyörű, földtől mennyezetig érő négyszárnyú ajtók.

 

 

Soproni Tamás a terveket vitatja meg Bálint Attilával és Bodnár Zoltánnal

 

 

 

A négyszárnyú ajtó és a mennyezeti rozetta is marad

 

 

A Terézváros otthont ad program különleges kezdeményezés a fővárosban: a legtöbb kerület – ahogyan Terézváros korábbi vezetése is tette – a bérlakások felújítási kötelezettségét a rászorulókra hárítja. Nem így a terézvárosi önkormányzat: idén minimum 20 ingatlant újítanak fel, melyek egy részét névjegyzékes rendszerben adják át a lakásra váróknak, egy másik, kisebb hányadába pedig szolgálati lakásként költözhetnek a kerületünkért dolgozó szakemberek.

– „A költségvetés előirányzott 120 millió forintot idénre, 20 lakásra tervezve, ami kiegészül némi saját erőforrással – számszerűsíti a részleteket Bodnár Zoltán, a Vagyonkezelő vezérigazgatója. Tizenegy lakás van leszerződve, másik 7-re vonatkozóan már eredménye van a közbeszerzési pályázatnak, valószínűleg a jövő héten a szerződéseket is megkötjük. Ez összesen 18 lakás, de még van a keretből nagyjából 14 millió forint, amiből reményeink szerint 3-4 további ingatlant meg fogunk tudni csinálni az idén. Ezeken felül van 3 olyan lakása is az önkormányzatnak, ahol csak kisebb munkákat kellett elvégezni, így azokat saját forrásból, lakóépület-karbantartásból oldottuk meg.”

 

 

Ez lesz a konyha...

 

 

Az így felújított lakások nagy része a szociális bérlakásprogramot erősíti, de évente nagyjából újabb 5 ingatlan szolgálatilakás-sorba áll majd. – „2019 előtt, mielőtt elkezdődött volna a szolgálatilakás-program, 2 rendőrlakás volt a kerületben – meséli Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. Tavaly 5-be sikerült kerületünkért dolgozó szakembereket költöztetni, és idén is újabb 5 lakás a meghatározott cél. Többek között egy gyermekorvosi pályázatot is úgy hirdettünk meg, hogy lakhatást is nyújtunk mellé.”

A most bejárt 11 lakás felújítását a Construm Kft. végzi – a bejáráson a kivitelező cég emberei is részt vettek. Azt ígérik, novemberre a munka nagy része elkészül, így fokozatosan átadhatóvá válnak az Oktogonon, a Weiner Leó utcában, az Izabellában, az Aradiban, a Szív utcában, az Andrássyn, a Szondi és a Podmaniczky utcában lévő ingatlanok.