Terézváros természetesen

Az a többtucatnyi, Terézvárosban készült fotó, amelyet amatőr fotósok a Föld napi pályázatra küldtek be – Gálvölgyi Dorka, az Eötvös 10 igazgatója szerint - azt bizonyítja, hogy historikus környezetben is mindenhol jelen van a természet. Csak észre kell vennünk. Erre adott jó lehetőséget az Eötvös10 és Terézváros közös játéka. A pályázat nyertesei április 6-án vették át a díjaikat.

 

Madárfészek a kovácsoltvas kerítésen, kőkapuból kinövő bokor, házfalról leomló borostyánfüggöny – a természet nem pusztán utat tör magának a belvárosban is, hanem a legszebb ruhába öltözteti az épített környezetet, élővé, velünk együtt lélegzővé teszi azt – üzenik azok a csodálatos fotók, amelyekkel a Terézvárost, a természetet és a fotózást szerető amatőrök „szálltak játékba”.

 

 

 
Különdíj: Barányi György András: Tükröződés

 

 

 
Különdíj: Csapó Ida: Maszkos selfie aranyesővel
 

 

 
Különdíj: Földvári Tamás: Lombok

 

 

 

Különdíj: Németh Márta: Lesen

 

 

A Szabadon a szabadban amatőröknek szóló fotópályázatra beküldött sok-sok fotó közül a négytagú zsűri végül 38 alkotást értékelt, közülük négy kapott különdíjat, amelyet május 6-án Terézváros polgármestere, Soproni Tamás, valamint a zsűri két tagja, Temesvári Szilvia zöld ügyekért felelős alpolgármester és Gálvölgyi Dorka adott át az Eötvös 10 belső teraszán. Az eseményre a többi pályázó is meghívást kapott, ők is itt vehették át az ajándékaikat.

 

Az alkalom már csak azért is különleges volt, mert hosszú idő után most először lehetett - ha szűkebb körben is - közösségi eseményt tartani. A pályázat közösségépítő jellegét emelte ki bevezetőjében Soproni Tamás polgármester is, aki köszönetet mondott a fotósoknak az általuk megörökített terézvárosi pillanatokért.

 

 

 
Soproni Tamás, Gálvölgyi Dorka és Barányi György András különdíjas

 

A pályázat ötletgazdája, Temesvári Szilvia elmondta, hogy szinte azóta pandémiás helyzet van, amióta az új önkormányzat és annak tagjaként ő, környezetvédelemért felelős alpolgármesterként munkába állt, és a legtöbb zöld programot speciális módon kellett megvalósítani – ebben az esetben ez különlegesen jól sült el.

 

 

 
Temesvári Szilvia, Gálvölgyi Dorka és Csapó Ida különdíjas

 

Gálvölgyi Dorka elárulta, hogy nehéz volt a zsűri dolga, mert rengeteg színvonalas pályamű érkezett a felhívásra. Az eredményhirdetést helyettesítő kis videóban a zsűri elnöke, a Mai Manó Ház igazgatója, Baki Péter is arról beszélt, hogy a különdíjas négy alkotás bármilyen mezőnyben megállná a helyét. A különdíjasok, Barányi György András, Csapó Ida, Földváry Tamás és Németh Márta a helyszínen vették át az önkormányzat ajándékcsomagját, illetve a 20 ezer forintos könyvutalványt, a többi pályázó 5-5 ezer forintos virágvásárlási utalványt és Terézvároshoz kötődő ajándékokat kapott.

 

 

 
Temesvári Szilvia, Gálvölgyi Dorka és Németh Márta különdíjas

 

 

A fotókból készült montázst itt tekinthetik meg.

 

 

Szöveg: Kertész Anna

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség