Terézváros felkészült a járvány második hullámára

A szakemberek hetek óta arra figyelmeztetnek, hogy ősszel számíthatunk a koronavírus fertőzések második hullámára, ám ez már nem éri váratlanul Terézvárost. Az önkormányzat és az intézmények, így a TESZ is felkészültek a járvány újabb támadására.

„Óvintézkedések nélkül egy beteg 2-3 embernek adhatja át a fertőzést. Korábban a maszkviselés, a távolságtartás és a korlátozó intézkedések ezt a számot 1 körüli érték alá »csillapították«. Jogosan bízhattunk abban, hogy az első hullám véget ér, de az elmúlt napokban a görbe ismét emelkedni kezdett. Nem az a fontos, hogy ez a még köztünk lévő vírusfertőzés első hullámának vége, vagy a második kezdete jön, hanem az, hogy most éppen rossz irányba haladunk. A szennyvízből vett örökítőanyag részecskék számának emelkedése is azt vetítette előre, hogy a betegek száma emelkedni fog, az egészségügy pedig a lakosság együttműködése nélkül nem lehet hatékony. Most még a maszkviselés, kézmosás, távolságtartás szabályainak szigorúbb betartása mellett van esély arra, hogy elkerüljük a fertőzéses esetszámok ugrásszerű emelkedését” – figyelmeztet dr. Czermann Imre. A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa azt javasolja, hogy ne lazítsunk a szabályok betartásán, zárt térben, közösségben hordjunk szabályosan, a szájat és orrot is eltakaró maszkot!

 

 

Minél többször fertőtlenítsük kezünket, használati tárgyainkat!

 

 

„Aki lázas, betegnek érzi magát, ne menjen közösségbe és ne jöjjön a szakrendelőbe sem, hanem telefonon kérjen tanácsot a háziorvosától. Ha a szakrendelőben való vizsgálat elkerülhetetlen, akkor a belépéstől a várakozáson át, a vizsgálat alatt is, egészen az épület elhagyásáig viseljenek maszkot. Kis könnyebbség számunkra, hogy immár a belépéskor hőkamera segítségével ki tudjuk szűrni a lázas betegeket, és állapotuktól függően döntünk a sorsukról! Fontos, hogy a maszkviselés a közösségért érzett felelősség jele, nemcsak magunkat védjük vele, hanem másokat is” – hívja fel a figyelmet a TESZ igazgatója.

 

Terézváros humán ügyekért felelős alpolgármesterétől, Miyazaki Juntól megtudtuk, a tavaszi intézkedésekből bizonyos részek továbbra is hatályban maradtak: például az önkormányzat ügyfélszolgálatain fokozott óvatossággal járnak el. A hivatal földszintjén új ügyfélszolgálati pontot hoztak létre, rendszeresek a fertőtlenítő takarítások. Ezzel együtt a lakossági ügyintézés járhat kényelmetlenséggel az előzetes bejelentkezés vagy a hosszabb sorok miatt, ebben mindenki megértésére szükség van, hiszen így védhetik meg a terézvárosiakat és a munkatársakat egyaránt.

 

„Egy esetleges második hullám bekövetkezte esetén a tavaszi intézkedésekre lehet ismét számítani. A Tegosz munkatársainak felkészülnek arra az eshetőségre, ha ismét nekik kell ellátniuk a kerületi szépkorúakat. Ismét változhat a Hunyadi téri vásárcsarnok rendje, lezárásra kerülhetnek bizonyos területek. Készülünk arra is, ha ismét az állam helyett kell támogatnunk a munkájukat a COVID miatt elvesztő dolgozókat, vagy épp a távoktatásba kényszerülő diákoknak kell laptopokat biztosítani. Figyeljük az országos és a budapesti esetszámokat, valamint a kormányzati intézkedéseket, és ennek alapján fogunk döntést hozni az esetleges szigorításokról. Számunkra az elsődleges a terézvárosi polgárok biztonsága” – szögezte le az alpolgármester, hozzátéve, hogy a terézvárosi intézmények saját hatáskörben is elkezdtek készleteket gyűjteni, készülve az őszre.

 

 

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a távolságtartás

 

 

Vannak még az önkormányzat készletében különféle védőfelszerelések (maszk, gumikesztyű) és fertőtlenítőszerek, a további beszerzések szükségességéről pedig majd a kerület vezetése hoz döntést – tudtuk meg dr. Mogyorósi Sándortól, a kerület jegyzőjétől.

 

Tavasszal jelesre vizsgáztak a hatodik kerületi önkéntesek. A munkájukat koordináló képviselő, Németh Helga Anna kérdésünkre elmondta: „Az önkéntesek között jelenleg is van egy 30-40 fős »kemény mag«, akik nagyon aktívak voltak a járvány alatt és az óta is. Maximálisan lelkesek, biztos, hogy a továbbiakban is számíthatunk rájuk. Éppen ezért azt gondolom, ha az a szomorú helyzet állna elő, hogy egyik napról a másikra ismét a segítségükre lenne szükségünk, készségesen állnának rendelkezésre. Az első hullámban több mint 250 önkéntes jelentkezett a kerületben, őket egy köszönőpartin látta vendégül az önkormányzat a nyár végén.”

 

 

Ma már a legkorszerűbb hőkamerás rendszer szűri ki a lázas betegeket a TESZ előcsarnokában

 

 

A Terézvárosi Nonprofit Kft. végzi a kerület takarítását, a fertőzések megelőzésében nekik is komoly szerep jut. Szőke Zoltán igazgató tájékoztatása szerint csapvízzel mossák a járdákat, amíg azt az időjárás lehetővé teszi, a padokat pedig gőzborotvával tisztítják. Szükség esetén munkagépeikkel a fővárosi tulajdonú (Andrássy út, Teréz krt., Bajcsy-Zsilinszky út, Podmaniczky és Dózsa György utca) területeken is nagynyomású vizes mosást végeznek. A tehergépkocsikkal kiemelt figyelemmel takarítják az egészségügyi intézmények, patikák, rendőrség, nagyobb forgalmú élelmiszerboltok, bölcsődék, óvodák, iskolák környékét.

 

Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/kepszerk.hu