Terézváros 15 lakás felújításával kezdi a lakhatási válság mérséklését

Rendkívüli ülést tartott január 23-án Terézváros képviselő-testülete. Az ülésen a forrásmegosztás mellett – a lakhatási válság mérséklése érdekében – tizenöt önkormányzati bérlakás felújításáról is döntöttek a képviselők.

Tizenöt eddig üresen álló lakás azonnali felújítása kezdődhet meg
 

A lakhatási válság mérséklése érdekében megkezdődött az önkormányzati lakásállomány felmérése a kerületben. Az elsődleges adatok szerint a 180 üresen álló lakásból 129 felújítható, és ebből tizenöté hamarosan meg is kezdődhet a képviselő-testület döntésének köszönhetően. A lakások szociálisan rászorulóknak biztosíthatnak majd megfelelő életkörülményeket. A tervek szerint az ingatlanok felújítása augusztusra elkészülhet.

 

A korábbi gyakorlat az volt, hogy a rossz állapotú, szociális célú bérlakásokat maguknak a bérlőknek kellett felújítani. Ez a kötelezettség éppen azokat zárta ki a pályázók sorából, akik nehéz anyagi helyzetben vannak. Az önkormányzat a felújítás átvállalásával mostantól valódi segítséget tud nyújtani a lakhatási válságban.

 

Soproni Tamás polgármester: Az önkormányzat a felújítás átvállalásával valódi segítséget tud nyújtani a lakhatási válságban
 

Forrásmegosztás: 3,6 milliárd forint jut Terézvárosnak
 

A Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat közösen megillető adóbevételek szétosztására a forrásmegosztás keretében kerül sor.

 

Miyazaki Jun alpolgármester
 

A Budapesten kivetett iparűzési adó ugyanis a Fővárosi Önkormányzat számlájára érkezik, innen osztják szét a kerületekre eső részt. A fővárost és a kerületeket osztottan megillető adóbevételekből a főváros 54, a kerületek 46 százalékkal részesednek, ami azt jelenti, hogy a kerületi önkormányzatokat az idén összesen 145,5 milliárd, míg a Fővárosi Önkormányzatot 171,1 milliárd forint illeti meg. A kerületek részesednek a Fővárosi Önkormányzat által beszedett bírságokból és pótlékokból is, így Terézváros összességében 3 milliárd 662 millió forintot könyvelhet el költségvetésében a forrásmegosztásból.

 

Megújul az Erkel Ferenc Általános Iskola homlokzata
 

A munkára, amely a homlokzati nyílászárók cseréjét is magában foglalja, a képviselő-testület 110 millió forintot szavazott meg. A testület ezzel a döntésével megteremtette annak a lehetőségét, hogy a felújításhoz szükséges közbeszerzés már most elindulhasson. Így a felújítás – amennyiben a közbeszerzés eredményes lesz – már a nyári szünet végére befejeződhet, és a munkálatok a tanítást semmiképp sem fogják zavarni.

 

Németh Helga Anna, a Momentum frakcióvezetője
 

***

A testületi ülésen a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg a január 7-én elhunyt Felföldi Anikóra. A Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész a Terézvárosban működő Operettszínház örökös tagja volt. Halála nemcsak a társulatnak, hanem a közönségének, így a terézvárosiaknak is pótolhatatlan veszteséget jelent.