Társasházi képviselők találkozója az Eötvös10-ben

A társasházak közös képviselőit hívta fórumra az önkormányzat szeptember 22-ére. Az Eötvös10 nagytermében, a járványügyi protokoll maximális betartása mellett lezajlott találkozón olyan fontos témák kerültek szóba, mint a társasházi felújítási pályázat, a kerületi klímastratégia, a köztisztaság és a lakók számára is elérhető zöldprogramok.

Az egymástól biztonságos távolságra, maszkban üldögélő megjelenteket elsőként Soproni Tamás polgármester köszöntötte, aki elöljáróban azt hangsúlyozta, szeretné, ha élő kapcsolat alakulna ki a társasházak képviselői és az önkormányzat képviselői között, hiszen mindannyian az itt élők érdekeiben járnak el, így közösek a céljaik. Mint mondta, a közös képviselők ismerik közelről a társasházak lakóit, ők vannak napi kapcsolatban velük, ebből eredően nagyon hasznos információk birtokában vannak. Az önkormányzattal közösen sokat tehetnek azért, hogy Terézváros egyre tisztább, zöldebb, élhetőbb kerület legyen. A polgármester röviden beszélt még a köztisztasági cég, a rendészet megerősítéséről, a fásítási projektről, a megújult bérlakás programról is, végül arra bíztatta jelenlévőket, hogy a fogadóórákon bátran keressék őt és képviselőtársait.

 

 

Soproni Tamás polgármester élő kapcsolatot szeretne a közös képviselők és az önkormányzati között

 

 

Győrffy Máté, városfejlesztésért felelős alpolgármester a nemrégiben kibővített társasházi felújítási pályázat lényegi elemeit ismertette. Ebből egyebek mellett kiderült, hogy erre a célra 470 millió forintos keret áll rendelkezésre és a pályázók egész évben, folyamatosan jelentkezhetnek rá. Ma már olyan munkálatokat is támogat az önkormányzat, mint a helyi védettségű épületek homlokzat-felújításának tervezése, az utólagos szigetelés, magánszemélyek pedig kéménybélelésre is pályázhatnak.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester egyebek mellett a társasházak felújítási pályázatairól beszélt
 

 

Főként most, a világjárvány idején az önkormányzat cégeinek, munkatársainak esetenként életbevágóan fontos, hogy bejussanak a kerületi társasházakba. Ezért dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna köztisztaságért, turizmusért és kereskedelemért felelős alpolgármester itt is arra kérte a közös képviselőket, hogy a kapukódok megadásával segítsék a munkát. Szó esett a közterületek takarításáról is, az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlanok előtti járdaszakaszok tisztántartása a tulajdonosok törvényben előírt kötelezettsége. Bár az önkormányzat a maga eszközeivel mindent megtesz, takarítói bejárják az egész kerületet, fontos, hogy mindenki vegye ki részét ebből a munkából, akinek ez dolga.

 

 

Myazki Jun alpolgármester és Szász Károly idősügyi tanácsnok a rendezvényen

 

 

A kerületi zöldprogramokról Temesvári Szilvia adott rövid tájékoztatást. Megemlítette, hogy lehetőség van az udvarral rendelkező társasházak számára a komposztálásra, kísérleti jelleggel a háztartási használt olaj begyűjtésében is segít az önkormányzat, akárcsak a befőttes üvegek környezetbarát gyűjtésében.

 

 

A hozzászólásokat Sajószegi Péter (jobbról)  társasházi tanácsnok segítette
 

 

A zöldügyekért felelős alpolgármester után a kerületi klímastratégiát kidolgozó, Beleznay Éva foglalta össze a jelenlévőknek az elkészült, hosszú távú tervek lényegét.

 

 

Szilágyi Erika képviselő is a párbeszéd híve, arra bíztatta a társasházak képviselőit, keresék őt problémáikkal
 

 

A fórum második részében Sajószegi Péter, társasházi tanácsnok moderálása mellett a közös képviselők mondták el véleményüket, tették fel kérdéseiket a jelenlévő kerületi vezetőknek. Néhányan arról érdeklődtek, milyen feltételekkel vehetnek részt a komposztálási programban, gondolkodik-e az önkormányzat a zöldtetők kialakításának támogatásában, illetve a társasházon belüli kerékpártárolók vagy elektromos töltőállomások kialakításában? Sokakat érintő probléma, hogy egy hatályos rendelkezés szerint a házak kültéri klímaberendezéseit az idei év végéig le kellene szerelni. Erre Győrffy Máté alpolgármester azt a megnyugtató választ adta, hogy a jelenleg is tartó moratóriumot a tervek szerint meghosszabbítják, így egyelőre nem kell büntetéstől tartani.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester a zöld projektetet ismertette

 

 

A fórumon jelenlévő önkormányzati képviselők közül Szilágyi Erika, Szász Károly és Miyazaki Jun alpolgármester is arra biztatta a társasházak képviselőit, hogy bátran keressék őket, dolgozzanak együtt a kerületben élők érdekében.

 

Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu