Tanévkezdés: becsengetés ajándékokkal

Terézváros valamennyi általános iskolájában szeptember 3-án kezdődött meg a tanév. Az első osztályosok idén.

Szeptember 3-án a reggel 8 órakor megszólaló csengő jelezte Terézváros általános és középiskoláiban a 2018/19-es tanév kezdetét. Az önkormányzat részéről a diákokat a Derkovits Gyula Általános Iskolában Hassay Zsófia polgármester köszöntötte. Simonffy Márta alpolgármester a Bajza utcai, Bundula Csaba alpolgármester a Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű, Papp László alpolgármester az Erkel Ferenc, Császárné Csóka Ilona, a humán bizottság elnöke pedig a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában sok sikert és jó munkát kívánva üdvözölte a szünidőről visszatérő tanulókat és tanárokat. A terézvárosi önkormányzat az óvodából iskolába lépő első osztályosokat egy hasznos felszerelésekkel teli hátizsákkal ajándékozta meg.

 

 

Hassay Zsófia polgármester a Derkovits Gyula Általános Iskolában köszöntötte a diákokat

 

Jókedvű diáksereg népesítette be a Derkovits Gyula Általános Iskola tornatermét, ahova az elsősök – az intézmény hagyományait követve – a nyolcadikosok kezeiből font kapun átbújva léptek be. Miután a legkisebbek egy-egy szál virágot vettek át a végzősöktől és a falra helyezett táblákra felrajzolták óvodai jelüket, a Himnusz felcsendülő hangjaival megkezdődött a tanévnyitó ünnepség.

 

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere a diákok, a gyermekeiket kísérő szülők és a pedagógusok köszöntése után Terézváros építészeti és kulturális örökségéről beszélt, hangsúlyozva: szándék és hozzáértés esetén a műemléki falak között is lehet a XXI. század követelményeinek eleget téve, korszerű és szerethető egy oktatási intézmény működése és élete.

 

Szavaiból kiderült, három interaktív tábla és projektor beszerzésével az önkormányzat is hozzájárult ahhoz, hogy az iskola lépést tartson a technikai fejlődéssel. Mint mondta, az említett eszközökkel a nagyobb diákokat lepték meg, de az iskolakezdőkről sem feledkeztek meg, nekik értékes ajándékcsomaggal kedveskednek.

 

A polgármester a tanulmányi ösztöndíjtól kezdve a tankönyv- és étkezési támogatáson át a tanévkezdő csomagig felsorolta azokat a juttatásokat, amelyekkel a kerületi önkormányzat a gyermekek előmenetelét igyekszik könnyebbé, zavartalanná tenni, valamint említést tett a kiválóság, a tehetség és a kiemelkedő teljesítmény elismerésére szolgáló Terézváros kiváló diákja kitüntetésről és a

Terézváros ifjú tehetsége nevet viselő támogatásról.

 

Zárszavában Hassay Zsófia a diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak a most kezdődő tanév minden napjához jó egészséget, tisztes helytállást, sok sikert és még több örömöt kívánt.

 

 

Az első osztályosok a táblákra rajzolták óvodai jelüket

 

Hegedűsné Ócsai Mária, az iskola igazgatója köszönetet mondott a polgármesternek azért, hogy Terézváros önkormányzata pályázati lehetőségekkel, eszközök vásárlásával, elismerésekkel, foglalkozások, kirándulások támogatásával jelentős mértékben hozzájárul az intézmény működéséhez, az oktatási, nevelési munka eredményesebbé tételéhez.

 

Az elsősökhöz intézve szavait az igazgató reményét fejezte ki, hogy a tanulmányaikat most kezdők valamennyien sikeres tagjai lesznek a Derkovits iskola diákközösségének, s nyolc év múlva önmaguk, szüleik és tanáraik egyaránt büszkék lesznek elért eredményeikre. A szülőkhöz fordulva e közösen megteendő úthoz felelősségteljes együttműködésüket kérte, s mindannyiuknak kitartást és közösen megélt örömteli perceket kívánt.

 

Az igazgató beszédének végén tájékoztatta a diákokat a tantestületben bekövetkezett változásokról, valamint az előttük álló tanév feladatairól, kihívásairól beszélt. A Derkovits iskola diákjainak, tanárainak nagyon jó, kevés összezördüléssel járó, eredményes, a mostani jókedvet megtartó tanévet kívánt.

 

***

 

Az Erkel Ferenc Általános Iskolában az esős időjárás miatt a lépcsőház emeleti részén tartották meg a tanévnyitó ünnepséget. Itt a műsorban szereplők, illetve a legifjabb nebulók és az őket kísérő rokonok fértek el, a többiek saját osztálytermeikben, az iskolarádión keresztül kísérhették figyelemmel az eseményeket.

 

Az elsősöket és társaikat, valamint a szülőket és pedagógusokat az intézmény igazgatója, dr. Horváthné Pálosi Katalin köszöntötte. Az iskolaigazgató emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatnak köszönhetően az idei évtől interaktív táblák segítik az oktatást, s a tantermek zömében már számítógép is található. Ezekre persze vigyázni kell, mert az értékes berendezések megőrzése közös érdek – figyelmeztetett dr. Horváthné Pálosi Katalin.

 

 

Papp László alpolgármestertől az Erkel Ferenc Általános Iskolában vették át a csomagot az elsősök

 

Az egymás mellett, szép csendben üldögélő elsősök csak akkor kezdtek nyüzsögni, amikor kiderült, hogy Papp László alpolgármester az önkormányzat ajándékait készül szétosztani közöttük. A felmatricázott zöld hátizsákokból egymás után kerültek elő a hasznos, a gyerekek örömét is szolgáló tárgyak.

 

– Terézváros önkormányzata – saját hagyományaihoz híven – minden támogatást megad részben az iskoláknak, részben pedig közvetlenül a diákoknak és szüleiknek. Az iskolai gyümölcs- és étkezési támogatás mellett ma már tanulmányi ösztöndíjrendszer működik, a kiemelkedő teljesítmény további kiteljesedését szolgálja a Terézváros Ifjú Tehetsége Program, és a legutóbbi tanévben is több mint 100 gyerek vehette át a Terézváros Kiváló Diákja kitüntetést. Az elmúlt évhez hasonlóan a kerületben élő és tanuló diákok 5 ezer forint értékű Iskolai Erzsébet-utalványt kapnak, ez a juttatás 2018-ban 900-nál is több gyermeket érintett – hallhatták a jelenlévők Papp Lászlótól. Az alpolgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat az elmúlt 12 hónapban az Erkeles Diákokért Alapítvány tevékenységéhez mintegy 3,5 millió forinttal járult hozzá.

 

***

 

A Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola évnyitóján a 3. b osztály nyárbúcsúztatója után Martikán Beatrix intézményvezető számolt be a gyermekeknek a terézvárosi önkormányzat támogatásából felújított tantermekről és köszönte meg a jelenlévő alpolgármesternek, Bundula Csabának az említetteken túl a nyári táborokhoz nyújtott anyagi segítséget is.

 

 

Bökönyi Anikó, a kulturális zrt. vezérigazgatója segít Bundula Csabának az osztásnál

 

A kerület alpolgármestere köszöntőjében a gyermekeket biztatta: „Higgyétek el, hogy mi felnőttek örülnénk, ha ott ülhetnénk az iskolapadban, mert ez az életünk egyik legszebb időszaka – hangozzék ez most bármilyen furcsán…” Majd elmondta, hogy az önkormányzat a jövőben is mindent megtesz, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában.
Az évnyitó után természetesen a két tannyelvű iskola két első osztályába járó negyvenhat diák is átvehette az első osztályosoknak járó ajándék hátizsákot, majd megkezdődött a tanítás.