Talpon maradt Terézváros

A koronavírus-járvány közép és hosszú távú gazdasági következményei felmérhetetlenek, de a rendelkezésre álló becslések és adatok sötét képet rajzolnak. A Terézvárosi önkormányzat elsők között hirdette meg a bajba került lakosokat támogató programját, miközben magának is komoly kihívásokkal kellett és kell szembenéznie.

Legalább 120 ezer ember vesztette el a munkáját a koronavírus következtében - számolták ki az MTA kutatói, akik a nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát megfigyelve jutottak erre a becslésre. A friss állástalanok, illetve a munkájukat és így fizetésüket átmenetileg elvesztők valódi számát megbecsülni sem lehet.

 

A kerületben élő Erika egy irodaházat takarít, már amikor vannak benne dolgozók. Márciusban küldték fizetés nélküli szabadságra, amikor az irodisták átálltak az otthoni üzemmódra. Felmondani nem mer, hiszen ki tudja, találna-e majd másik munkát, fizetésre azonban még hónapokig nem számíthat. Ezért pályázta meg az állásvesztési támogatást az önkormányzat vírushelyzetre reagáló szociális programjában. Erika a Terézváros melléd áll keretében három hónapon át 100 ezer forintost támogatást kap, ami hatalmas segítség számára, tekintve, hogy álláskeresési támogatásra nem jogosult.

 

Jellemző történet Ágnesé is, akit fogászati asszisztensként havi egy órában alkalmaznak a vírus kitörése óta. A cége megpróbálta megpályázni a bajba került vállalkozásokat segítő állami támogatást, de eddig nem járt sikerrel. Így az önkormányzat „pótolja ki” 100 ezer forintig a kétgyermekes asszony fizetését. Ágnesék a gyerekek digitális oktatását segítő laptophoz is az önkormányzaton keresztül jutottak.

 

A Terézváros melléd áll program keretében vészhelyzeti bérleti díj támogatást is lehetett igényelni, Brigitta ennek köszönheti, hogy nem vesztette el bérleményét. A járvány kitörésekor egyik napról a másikra mondtak fel neki abban a nagykerben, ahol évek óta dolgozott. Munkát azóta sem talál, mint mondja, vissza se hívják a munkaadók, főbérlője pedig nem tett kedvezményeket a helyzetre való tekintettel.

Az önkormányzat a bajbajutottak célzott segítése mellett - amelyre 300 millió forintot különített el -, a vírus elleni védekezésből is kivette a részét.

 

„Eddig több mint százmillió forintot költöttünk védekezésre: ebben benne van az egészségügyi szolgálatnak biztosított pluszforrás, a védőfelszerelések vásárlása. Segítséget kellett nyújtanunk az egészségügyi ellátás erősítésében, a védőfelszerelések biztosításában, a rászorulók támogatásában, az idősek ellátásában, a jövedelem nélkül maradt családok megsegítésében - sorolja Soproni Tamás polgármester az elmúlt hónapok feladatait. -  Élelmiszercsomagot osztottunk, maszkot küldtünk minden háztartásba. Megtettünk mindent, hogy kezeljük a válságot úgy, hogy próbáltuk mérsékelni annak hosszan tartó hatásait is. Közben még a járvány második hullámára is készülnünk kell, amikor újra szükség lehet a Terézváros melléd áll program újraindítására is.”

 

Mindezek a kiadások a turizmus csökkenésével járó, illetve a kormányzati intézkedések okozta bevételkieséssel párhuzamosan terhelték az önkormányzatot. 

 

„Pontos számokat a járvány gazdasági hatásairól majd csak a veszély elmúltával lehet mondani, de amit eddig tudunk, az sem kevés. A legnagyobb tétel az idegenforgalmi adó kiesése, ez 751 millió forint. A gépjárműadó kormányzati elvonása nekünk jövőre 120 millió kiesést jelent. A kormány által ingyenessé tett parkolás nemcsak közlekedési káoszt okozott a belvárosban, hanem 400 millió forint kieső bevételt is jelent. Ezek nem a vírus által okozott veszteségek, ezeket kizárólag a Fidesz-kormánynak »köszönheti« Terézváros - összegez Soproni Tamás -  A fentiekkel együtt a vendéglátás időleges megszűnése, a jóval kevesebb közterület-használati díj és bérleti díj, az iparűzési adó tervezett csökkentése milliárdos nagyságrendű megszorítást jelent. Ettől még Terézváros gazdálkodása stabil, de ez egészen biztosan nem igaz az ország minden településére.”