Találjuk ki együtt, milyen legyen Terézváros!

Terézváros településfejlesztési koncepcióját ismerhették meg mindazok, akik október 26-án bekapcsolódtak az erről szóló online fórum eseményeibe.

Milyen kerületben szeretnénk élni 15-20 év múlva? Mitől lehetne jobb hely Terézváros? Milyen közterületfejlesztési lehetőségek vannak Budapest egyik legkisebb, legsűrűbben lakott és legnagyobb forgalmú kerületében? Ezekre a kérdésekre a most készülő településfejlesztési koncepció adhat választ.

 

A hosszú távú terveket tartalmazó anyag céljaival, törekvéseivel ismerkedhettek a terézvárosiak azon az online fórumon, melyet az önkormányzat szervezett. A virtuális beszélgetés résztvevőit Győrffy Máté, Terézváros alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy pont egy éve kezdődött a koncepció tervezése, ami egy átfogó helyzetképet, s az ehhez csatlakozó javaslatokat tartalmazza majd.

 

„Szembetűnő volt, hogy a kerület közterületei nagyon el voltak hanyagolva, pedig pont ez az, amivel az önkormányzat saját hatáskörben tudna foglalkozni és befolyásolni azt, hogy mi történik nálunk. Az is nyilvánvaló, hogy az útjaink szörnyű állapotban vannak, túlterheltek, csak közlekedésre használjuk őket, szmog van. Ezen mindenképp változtatni szeretnénk” – hallhattuk az alpolgármestertől, aki hozzátette: természetesen figyelembe kell venni, hogy Terézvárosban több világörökségi terület is van, ami ugyancsak befolyásolja a lehetőségeket. Ugyanakkor a koncepció készítése során számítanak a lakosság véleményére, közreműködésére is, ezért is tartották meg ezt az online fórumot.

 

A fórum következő részében a koncepción dolgozó Paradigma Ariadné építésziroda egyik tulajdonosa, Smiló Dávid előadásából megtudtuk, a munkát azzal kezdték, hogy összegyűjtötték, mire lenne szüksége a kerületnek és a jelenlegi önkormányzatnak, hogy el tudjon indulni egy stratégiai szintű átalakulás. Ebben szerepelnek urbanisztikai, városfejlesztési, mobilitási, parkolási, klímavédelmi, örökségkezelési, lakhatási koncepciók.

 

Érdekes tény, hogy Terézváros utcahálózatának területe összesen 247 730 m2, ez számos budapesti park területének többszöröse, illetve több mint negyede a Városliget területének. Ennek a területnek jelenleg körülbelül 45 százalékát parkoló autók foglalják el, 3 százalékát a közúti forgalom, 20 százalékát gyalogos forgalom és mindössze 5 százalékát zöldterület. Ezen az arányon az önkormányzat mindenképpen változtatni szeretne, hogy milyen módon, az majd a koncepcióból kiderül.

 

A fórumon felvetődött kérdésekre az előadók válaszoltak. Így tudtuk meg egyebek mellett, hogy a szakemberek a nemzetközi példák közül Barcelona (képünkön) és Pozsony jó gyakorlatait vették figyelembe a terézvárosi tervezés során, s az is kiderült, hogy a koncepció november végére készülhet el, a képviselő-testület azt a decemberi ülésén tárgyalja majd.

 

Addig is várják a lakosság kérdéseit, javaslatait a foepitesz@terezvaros.hu címen.

 

Gajdács Emese