Tablókiállítás: 30 éve szabadon

30 éve szabadon címmel nyílt utcai tablókiállítás a Terror Háza Múzeum előtt, június 16-án.

A tablókiállítás június 16-án, annak a napnak a 30. évfordulóján nyílt meg, amikor 1989-ben Nagy Imrét és mártírtársait újratemették. A tárlat öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogy hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely az 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

 

 

A kiállítást Gulyás Gergely nyitotta meg

 

A viharos időjárás miatt a megnyitó vendégeit Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója az épületen belül köszöntötte. Az emlékév kormánybiztosa 1989-et a csodák évének nevezte, s emlékeztetett, hogy 56 mártírjainak újratemetésén 300 ezernél is több ember vett részt.

 

– A kommunista rendszer tökéletes világot ígért. A szabadság világa viszont soha nem lehet tökéletes, nem is kell annak lennie, mert sohasem volt tökéletes világ, de bárki láthatja, hogy az elmúlt harminc év küzdelme gyönyörű és felemelő eredményeket hozott – mondta Schmidt Mária.

 

 

Tőkés László is vendége volt az eseménynek
 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: Az elmúlt két évszázad történelmi fordulópontjai közül a rendszerváltoztatás volt az, amelyet az ország szabad akaratából, jelentős áldozatok árán sikerre vitt. 1989–90 esélyét valóra tudtuk váltani, nem kellett az ország szabadsága és a nemzeti szuverenitás tekintetében kompromisszumot kötni.
A miniszter hangsúlyozta: eljött az idő, hogy a rendszerváltoztatás nemzedéke kezdjen beszélni a gyermekeinek, az unokáinak az akkor történtekről, hozzátéve, e kötelesség teljesítése erősíti a nemzeti közösséget.

Mint mondta: ma is sok a nehézség, de egy büszke és emelkedő nemzet tagjai vagyunk, ahol mindenkinek kell, hogy legyen esélye arra, hogy előbbre lépjen, hogy egyről a kettőre jusson. Ma Közép-Európa és benne Magyarország a szabadság hazája és Európa jövője; ennél többet aligha remélhettünk három évtizeddel ezelőtt.