Születésnapi ünnepség a Vázsonyiban

Kilencvenedik születésnapján a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában élő Ratkai Ferencet Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és Szász Károly idősügyi tanácsnok köszöntötte.

A Vázsonyiban minden ünnepnek megadják a módját. Kilencvenedik születésnapján Ratkai Feri bácsit a gyönyörűen feldíszített társalgóban lakótársai, az otthon vezetője és munkatársai, a polgármester, valamint az önkormányzat idősügyi referense köszöntötte. A családias hangulatú ünnepségen Feri bácsi meghatódva fogadta a gratulációkat és az önkormányzat ajándékait.

 

 

Az ünnepelt szívesen beszélt az életéről

 

Feri bácsi elmesélte, hogy 1929. november 27-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén született. Amikor felcseperedett, kitanulta a bognár mesterséget. Egy idő után, az autók elterjedésével azonban már nemigen volt szükség kerékgyártó tudományára. Így egy ideig kőműves mellett vállalt munkát, majd egy autójavító műhelyben helyezkedett el, ahol huszonhat esztendőn át dolgozott.

 

 

 

A polgármester a születésnapi tortáról sem feledkezett meg, hogy a gyertyák elfújása előtt mit kívánt Feri bácsi, az örökre az ő titka marad

 

Huszonöt éves korában, 1954-ben nősült meg, feleségével két gyermeket neveltek fel. Feri bácsi nagyon büszke arra, hogy fia és lánya is egyetemet végzett, diplomás tanárember lett. Bár mint mondta, a lánya már nem tanít, hanem fordítóként dolgozik. Szerinte a hosszú élet ajándéka, hogy az ember nemcsak a gyermekeit, de az unokáit is látja fenőni. Nagyon boldog, hogy négy dédunokája születését is megérhette, mi több, a növekedésüket is figyelemmel kísérheti. Ugyanakkor a magas életkor veszteségekkel is jár – jegyezte meg. Tizenkét esztendeje Feri bácsi a feleségével együtt költözött be a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonába, de hű társa hat évvel ezelőtti halála óta magára maradt. 

 

Feri bácsi a mindennapokat igyekszik tartalmasan eltölteni, rendben tartja a szobáját, sokat olvas, sakkozik, a Vázsonyi házi bajnokságán is rendszeresen elindul. Mai napig érdeklik a világ dolgai, szívesen tesz másokért. Nem véletlen, hogy már jó ideje ő az érdekvédelmi fórum elnöke, miként az sem, hogy az otthon lakói közül nagyon sokan szeretik és tisztelik.

 

 

Feri bácsi nevetve mesélte, hogy gyerekkorától kezdve lovagolt, tíz éve, a nyolvanadik születésnapján még megülte a lovat

 

Szavai szerint minél idősebb az ember, annál pontosabban meg tudja különböztetni a lényeges dolgokat a lényegtelenektől. Kilencvenesztendőnyi élettapasztalattal a háta mögött úgy gondolja, a családnál, a szeretetnél, a megértésnél és persze az egészségnél nincs fontosabb.