Születésnapi köszöntő Marika néninél

Szmolka Máriát kilencvenedik születésnapján Hegyi András önkormányzati képviselő köszöntötte.

Marika néni több mint hetven éve él az Opera közelében lévő takaros, pici lakásában, ahol Hegyi András képviselőt fogadta. A szívesen látott vendég egy gyönyörű virágcsokorral, sok finomsággal, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelével ajándékozta meg a rendkívül mozgékony, derűs, fáradhatatlan asszonyt.

 

Hegyi András képviselő az ajándékok mellett oklevéllel is kedveskedett Szmolka Máriának

 

– Napkor községben születtem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Nyolc testvérem volt, már gyermekkoromban sokat dolgoztam, aztán 1956-ban kerültem Budapestre. A MÁV-nál találtam munkahelyet, itt végeztem el a vendéglátóipari főiskolát, majd hidegkonyhai vezető lettem, s innen is mentem nyugdíjba 42 év után. Két gyermekem egyedül neveltem, soha senkitől nem kértem segítséget, és ehhez a mai napig tartom magam..

 

Marika néni büszkén mutatta meg a családját ábrázoló fotókat

 

Családom: fiam és lányom, két unokám támogat és a három kicsi dédunoka is sok örömet ad – mesélt kemény, de szép életéről az ünnepelt, aki azt is elmondta, hogy régen mindenkit ismert a házban, ahol lakik, hiszen hetven éve költözött ide. Ma is jóban van a szomszédokkal, ahol tud, segít és őt is megbecsülik az itt élők. Még ma is egyedül vezeti a háztartását, süt, főz és szívesen jár a Hunyadi téri piacra, ahol ugyancsak ismerősként üdvözlik az árusok.

 

A gyönyörű virágcsokornak is nagyon örült kerületünk 90 éves lakója

 

Amikor arról kérdeztük, mi a hosszú, aktív élet titka, ezt válaszolta:

– Sokat kell dolgozni, nem szabad elhagyni magunkat. Ha fáj is itt-ott időnként, ha nehezebben is megy a mozgás, akkor is erőltetni kell, nem szabad feladni semmit.