Szükség lesz a büdzsé módosítására

A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg az önkormányzat február végén elfogadott költségvetésében leírt idei terveit. Növekedtek a kiadások, csökkentek a bevételek, magától értetődően módosítani kell a büdzsét és hozzáigazítani a kialakult helyzethez. Erről kérdeztük Kecskés Balázst, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjét, az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának elnökét.

 

– Mik voltak a 2020-as költségvetés prioritásai?

– Az új városvezetés egyértelműen szakítani kívánt a korábbi pazarló, gyakran észszerűtlen pénzügyi döntésekkel. A választási kampányban haladó, modern és zöld Terézvárost ígértünk, amelyben a terézvárosi polgárok iránti szolidaritás elsőbbséget élvez az irodaházak és a szállodák igényeivel szemben. A költségvetésben egyértelmű irányt mutatott a képviselő-testület, megkezdtük az előkészítését a hosszabb távú céljainknak, ezzel együtt pedig rögtön belekezdtünk a választási ígéreteink megvalósításába. Tisztább, zöldebb, rendezettebb Terézvárost szeretnénk, ezért a költségvetés prioritásai között a köztisztaság javítása, a rendészet, az útfelújítások, a társasházak, illetve az önkormányzati lakások felújítása volt. Ezekre 20-50 százalékkal többet kívánunk költeni a korábbi évekhez képest, amely a gyakorlatban több százmilliós pluszforrást jelent. Az önkormányzat szociális és támogatási rendszerére 20 százalékkal többet terveztünk, amelybe az óvoda- és iskolakezdési kiadások támogatása, a születési, lakhatási, fűtéstámogatások, illetve a szépkorúaknak járó szolidaritási csomagok és utalványok is beletartoznak. Ennek a költségvetési többletnek a jelenlegi helyzetben nagy jelentősége lett, így mindenki számára létfontosságúvá vált a képviselő-testület előrelátása.

– A célokat, terveket hogyan írta felül a koronavírus-járvány?

– Mindannyiunkat váratlanul ért a veszélyhelyzet, a családjainkat és az intézményeinket egyaránt megterheli. A terézvárosi városvezetés stabilitásra épülő pénzügyi tervei azonban jelentős mozgásteret hagytak nekünk, így gyors és megfontolt döntésekkel segítünk a terézvárosiak nehézségein. A kerületben élő idősek, családok, egyedülállók, egészségi állapotuknál fogva rászorulók egyaránt megkapják a számukra szükséges támogatásokat. Az önkormányzat egy új, több százmilliós szociális csomagot dolgozott ki, amelyet a Terézváros melléd áll! program keretében valósít meg. Ebben azonnali segítséget nyújtunk azoknak, akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta kerültek nehéz helyzetbe.

– Milyen további szolidaritási lépéseket tett a képviselő-testület?

– A veszélyhelyzet kihirdetése óta nincsenek bizottsági vagy képviselő-testületi ülések, ezért az egyéni képviselők önkéntesként dolgoznak a kerületben. Részt vettünk a szolidaritási csomagok és a mosható maszkok házhoz szállításában, segítettünk a pályázati úton elnyerhető laptopok üzembe helyezésében, illetve magánadományokat juttattunk el intézmények és rászorulók részére. A Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjeként kidolgoztam egy javaslatot, amelynek keretében a képviselők a veszélyhelyzeti időszak végéig lemondanak az őket megillető költségtérítésről. Sikerként értékeltem, hogy ezt a kezdeményezésemet egyhangúlag támogatták a döntés-előkészítő ülés résztvevői.

– Számításaik szerint mennyivel csökkennek a tervezett bevételek (építmény-, iparűzési, idegenforgalmi adó, tulajdonosi bevételek)? Mely tételeknél várhatók a legnagyobb veszteségek?

– Jelentős területeken érik elképzelhetetlenül nagy anyagi veszteségek a terézvárosi önkormányzatot. A hivatal számításai szerint az építményadó-bevételek a felére, az idegenforgalmiadó- vagy a gépjárműadóbevétel az ötödére esik vissza. A kormány az egész országban ingyenessé tette a parkolást, amelynek elsősorban a belvárosokban élők, így a terézvárosiak látják a kárát. Csak a parkolási bevételeink 500 millióval fognak csökkenni. De itt érdemes megemlíteni, hogy még a parkolóhely-megváltások esetében is 40 százalékos kieséssel számolnak a szakértők. Összességében véve több milliárd lesz a veszteségünk, ez mindenkit letaglózott.

– Az önkormányzatnak jelentős összegű megtakarítása van, ez bevonható-e a kieső bevételek pótlására?

– Valóban komoly megtakarításai vannak az önkormányzatnak, a költségvetés tervezésekor is jelentős összegeket helyeztünk a tartalékkeretbe. Természetesen ehhez nyúltunk hozzá, amikor a krízistámogatáshoz, a rendkívüli bérletidíj-támogatáshoz és az állásvesztési támogatáshoz szükséges 200 millió forintot átcsoportosítottuk a már említett Terézváros melléd áll! programba.

– Megvalósíthatók-e a tervezett fejlesztések? Ha nem, akkor mi az, amit el kell halasztani?

– A beruházások némiképp lassulhatnak – így a Patróna Óvoda befejezése is ősz elejére tolódhat –, de elmaradni egy sem fog. A Hunyadi téri csarnok tervezése folyamatban, az Erkel Ferenc Általános Iskola homlokzatának felújítására, ablakainak cseréjére kiírt közbeszerzési eljárás sikeres volt, és várhatóan a Terézvárosi Vagyonkezelő a Jókai tér megújítására is heteken belül kiírja a közbeszerzési eljárást.

 

Foztó: Dimény András/képszerk.hu