Szóljunk bele a rövid távú lakáskiadás szabályozásába!

Kérdőíves kampányt indít Terézváros önkormányzata a turisztikai célú lakáskiadásról. A következő két hétben zajló párbeszéd célja, hogy a törvényi felhatalmazás birtokában olyan szabályozást alakítson ki az önkormányzat, ami a terézvárosiak igényeinek leginkább megfelel.

Milyen előnyei, milyen hátrányai vannak a rövid távú lakáskiadásnak a kerületben? Zavarja-e a szállóvendégek gyakori cserélődése a lakóházában? Egyebek mellett ilyen kérdések szerepelnek azon a kérdőíven, melyen augusztus 2-ig várja a válaszokat az önkormányzat a terézvárosiaktól.

 

„Az üzletág szabályozása elengedhetetlen – mutatott rá Soproni Tamás polgármester –, de ahhoz hogy a problémákat orvosolni lehessen, fel kell tárni, milyen az együttélés a terézvárosiak és a turisták között, milyen hatással van az életminőségre, a lakóközösségekre, az ingatlan és albérleti árakra a turisztikai célú lakáskiadás.” A polgármester hangsúlyozta, hogy nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél. „A korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekszünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek” – tette hozzá.

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere elmondta, az elmúlt héten több, a rövid távú lakáskiadásban érdekelt szervezettel egyeztetettek. Közöttük voltak olyan magánszemélyek, akik egyetlen szálláshelyet üzemeltetnek és olyan vállalkozók is, akik ötvenet. 

 

 „A legálisan működő szálláshelyek legtöbbjével nincs probléma. A gondokat jórészt az illegális lakáskiadás okozza. Próbavásárlásokkal, a hirdetési oldalak és a kereskedelmi osztály nyilvántartási rendszerében lévő adatok összevetésével igyekszünk kiszűrni a feketézőket” – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy biztosan találnak olyan megoldást, amellyel ki lehet húzni a lakók és az üzemeltetők közötti konfliktus méregfogát.

 

 „A kérdőívek segítségével megtudjuk, hogyan viszonyul a lakosság a turisztikai célú lakáskiadáshoz. Számunkra az a legfontosabb, hogy az ő érdekeik szerint járjunk el. A szabályozásakor aszerint cselekszünk, hogy a kerületben élők elfogadják vagy egyértelműen elutasítják a rövid távú lakáskiadást”.

 

A következő napokban online, illetve a közterületeken felállított standoknál lehet majd kitölteni a kérdőívet, amely azok számára itt is elérhető, akik kinyomtatnák és úgy juttatnák el az önkormányzatnak (a polgármesteri hivatal portáján kihelyezett ládába lehet bedobni a kitöltött íveket).

 

Az önkormányzati képviselők saját körzetükben gyűjtik a véleményeket. Külön kérdéssort kapnak az önkormányzattól a közös képviselők, akik emailben válaszolhatnak.

 

Soproni Tamás polgármester a felmérés eredményének birtokában képviseli majd a kerületet a fővárossal és a szomszédos kerületekkel folyó egyeztetésen, amelynek célja, egy összehangolt rendelet megalkotása a rövid távú lakáskiadásról.

 

Dobi Ágnes