Szócsaták helyett munka

Képviselőként és városképi tanácsnokként tért vissza a terézvárosi önkormányzat képviselő-testületébe Óvári Gyula a Fidesz–KDNP színeiben. Konstruktív ellenzéki szerepre készül, és a vagdalkozás helyett a szakszerűségen nyugvó érveket, a megoldáskeresést részesíti előnyben.

Júliusban új tag érkezett a képviselő-testületbe a lemondott Császárné Csóka Ilona helyére. Óvári Gyula sokaknak ismerős lehet: 2010 és 2014 között ő volt a kerület pénzügyekért felelős alpolgármestere.

 

Harminckét éves politikai pálya

 

„Az elért eredményeinkre a mai napig büszke vagyok. Arra különösen, hogy amikor az önkormányzatok előtt megnyílt az út, hogy a parkolás üzemeltetését visszavegyék a nagyon rossz hírű Centrum Kft.-től, akkor Terézvárosban a tevékenység vagyonkezelőbe integrálásával az egész fővárosban példaértékű, más kerületekkel ellentétben jelentős bevételt hozó modellt hoztunk létre – foglalta össze alpolgármesterségnek történetét Óvári Gyula, aki elmondása szerint nem üres kasszát, hanem 1 milliárd 650 millió forintos folyószámlahitel-állományt örökölt szocialista, szabaddemokrata elődeitől. – A ciklus végén, 2014-ben 2,8 milliárd plusszal adtam át fideszes utódomnak a kasszát. A többletet az utánam következő nagyon rátermett pénzügyi alpolgármester öt év alatt több mint négyszeresére, 12 milliárd forintra növelte. Ezért némi csodálkozással hallgattam, hogy 2020-ban az önkormányzat állandóan panaszkodott a kormányzati elvonások miatt. A panaszáradat indokolatlanságát a 2020-as esztendő zárszámadásának számai is jól láttatták, a pandémia évében a sokat emlegetett elvonások ellenére a terézvárosi önkormányzat kasszája újabb 940 millió forintos többletbevétellel gyarapodott.”

 

Óvári Gyula politikai életútja korántsem 2010-ben, hanem 32 évvel ezelőtt kezdődött, amikor belépett a Fideszbe; önkormányzati politikával harmincegy esztendeje foglalkozik. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése óta két terület, a helyi politizálás és a kultúra játszotta a főszerepet az életében. Nemcsak a terézvárosi, de korábban a ferencvárosi önkormányzat munkájában is részt vett. Az Uránia Nemzeti Filmszínház arculatának kialakítását, illetve a program- és marketingmenedzserként ott eltöltött nyolc évet élete egyik legcsodálatosabb állomásaként tartja számon. A terézvárosi alpolgármesterség után ismét a kultúra felé vezetett az útja: négy és fél évet töltött el a főváros artmozihálózatát üzemeltető Budapest Film Zrt. élén.

 

 

Óvári Gyula konkrét elképzelésekkel érkezett

 

Tervek és feladatok

 

Mostani városképi tanácsnoki megbízatása kapcsán azt hangsúlyozta, Terézvárosban nagyjából 1100 épület található, amelyből háromszáznak a homlokzata, tetőzete mellett a párkányai, díszítőelemei is felújításra szorulnak. „Ez nem csak esztétikai kérdés, ezek az épületek ugyanis előbb-utóbb balesetveszélyessé válnak. Már a következő költségvetési évben szeretném elérni, hogy a társasházi pályázatokban az ilyen jellegű munkák nagyobb hangsúlyt kapjanak” – tette hozzá Óvári Gyula.

 

A tanácsnok szerint a városképhez a köztereken, utcákban, játszóterek közelében az elmúlt időben egyre nagyobb számban és mind gyakrabban feltűnő drogosok, hajléktalanok, kéregetők is hozzátartoznak. Úgy véli, a lakosság számára nehezen viselhető probléma megoldásához a szomszédos kerületek összefogására, együtt gondolkodására van szükség.

 

Dolgozni szeretne

 

A konstruktív ellenzékiségről szólva kifejtette, nem protestálni, hanem alapvetően dolgozni szeretne. Éppen ezért ő maga és a Fidesz-frakció többi tagja is minden olyan kezdeményezést támogat, amely a kerület, az itt élő emberek javát szolgálja. Nagyon szívesen lát neki a városképi tanácsnoki munkának, múltjából adódóan azonban sokkal szívesebben vett volna részt az ellenőrző feladatokban. Óvári Gyula szerint elfogadhatatlan, hogy – egy íratlan szabályt felrúgva – a pénzügyi és jogi bizottság elnöki posztja nem a helyi ellenzéké lett, és azt is kifogásolja, hogy a vagyonkezelő igazgatóságában sem kaptak helyet.

 

A munkában helye van a vitáknak, mondja, azonban érvekre nem lehet üres politikai lózungokkal reagálni. „Habitusomból adódik, hogy nem szeretek vagdalkozni, munkám során a szakszerűségre, a szakmaiságon nyugvó érvrendszerre kívánok támaszkodni” – zárta gondolatait a városképi tanácsnok.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu