Szelfiért kiált

Igazi szerelemprojekt az Olive Tree Hummus Original, amelynek világjáró tulajdonosa az ukrán és az izraeli konyhát egyfajta galériába vitte be, amelyben maguk a vendégek is alkothatnak.

 

 

Éppen nincs áram a Paulay Ede utcában, amikor látogatóba érkezünk az Olive Tree Hummus Original étterembe, de vendéglátónk olyan energiával mutatja be a helyet, hogy egészen felvillanyozódunk. Ezt is fotózd le, ezt nézzétek meg, erről is legyen fotó, izgalmas cikk lesz, írd bele… Leplezetlen büszkeség sugárzik minden mondatából – van is mire annak lenni. 


 

Gasztronómia és művészet

 

Világvándor művészről van szó, aki ebben a helyben egyesítette mindazt, ami számára fontos a világban: az étterem hűen tükrözi értékrendjét, személyiségét, habitusát. Joszi Ukrajnában, Kárpátalján született, fiatalon kivándorolt Izraelbe, hogy pár év Amerika után Budapesten találja meg otthonát. Húsz éve települt Magyarországra, ingatlanbizniszben utazik, a vendéglátás szerelemprojekt, amelybe nyolc évvel ezelőtt, 2013-ban vágott bele. „Az volt a célom, hogy egy helyen összehozzam mindazt, amit imádok és amit a legjobban csinálok, így kerül ide az autentikus ukrán konyha, a modern izraeli gasztronómia és a művészet, amely minden sarokból visszaköszön az Olive Tree-ben” – magyarázza nagy lelkesedéssel a tulajdonos. 

 

 

 

 

A falakat nagy méretű saját festmények borítják, és van olyan téglafelület, amelyre a vendégek írhatnak, rajzolhatnak, küldhetnek üzeneteket krétával. Rajzolható maga az asztallap is, készülhetnek az önkifejező kreatív munkák. És találkozhatunk olyan meglepő képzőművészeti installációkkal is, amelyek szelfiért „kiáltanak”, ezeket a vendégek békeidőben fel is töltik a közösségi felületekre és az utazási ajánló portálokra. 

 

 

Házhoz vitt Varenyiki

 

Most persze üres az étterem, csak az elbeszélés alapján képzelhetjük el, milyen volt itt a hangulat a járvány előtt, és milyen lesz, ha újra vendégeket fogadhatnak. Josziék a kényszerű pauzát felújításra használják, munkálatok zajlanak a legtöbb helyiségben, és a reménybeli nyitást jelentős mértékben megújulva, felfrissülve várják majd. 

 

Házhoz szállítást most is vállalnak, így a törzsvendégeknek nem kell nélkülözniük kedvenc fogásaikat, legyen szó az olyan tradicionális ukrán ételekről, mint a varenyiki (töltött tészta) vagy az abszolút autentikus izraeli hummusz, falafel, shakshuka (lecsóféleség) vagy shawarma (gíroszszerűség).

 

Joszi igazi terézvárosi, a hatodik kerületben lakik, kiszállításban, rendezvényes étkeztetésben együttműködik a Révay utcai Bálint-házzal, valamint az Eötvös utcai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, utóbbiban önálló kiállítása is volt a képeiből. „Hat-hétéves koromban kezdtem el festészetet tanulni Ungváron, a sok későbbi festőművész életében meghatározó szerepet játszó Bakonyi Zoltántól. A művészet végigkísérte életemet” – mesél a kezdetekről Joszi, aki a festészet mellett a gasztronómiát tartja a másik nagy szenvedélyének – számára tehát természetes volt, hogy ezt a két dolgot összehozza, megteremtve a harmóniát a képző- és a konyhaművészet között.

 

 

 

 

Tradíció kontra kreativitás

 

A festmények mellett a receptek is hamisítatlanul sajátok, így aztán a névben szereplő Original hűen tükrözi a hely szellemét vagy inkább szellemiségét. „Számomra az a fontos, hogy ha egy ukrán megkóstolja az ételeinket, akkor úgy érezze, hogy ezt a nagymamája is főzhette volna, pont olyan az ízvilága, mint otthon. Az az elvem, hogy nem változtatok semmit az ételeken, nem próbálom meg turistabaráttá tenni, könnyíteni vagy az alapanyagokon mesterkedni: legyenek autentikusak, hamisítatlanok” – vallja Joszi, aki a képzőművészetben közel sem ennyire vaskalapos a tradíciókkal. „A művészetben a kísérletezés, a kreativitás játssza a fő szerepet, nincs olyan recept, amit hagyománytiszteletből érintetlenül kell hagyni. Erről is szól ez a hely: segíteni szeretnék a vendégeknek, hogy a bennük lévő kreativitás felszínre törhessen, és mindenki megélhesse a művészet varázsát.” 

 

 

 

Szerző: BK      

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség