Székely zászlót kapott Terézváros

Jelképesen, egy új székely zászlóval köszönte meg a terézvárosi önkormányzat támogatását a Székely Nemzeti Tanács.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere december 18-án fogadta Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját, aki egy székely zászlót adott át köszönetül azért, mert a kerület képviselő-testülete elmúlt heti ülésén hozott határozatával támogatta a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését.

 

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács idén májusban polgári kezdeményezést indított azért, hogy uniós jogszabály szülessen a nemzeti régiók támogatásáról. Ennek célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területektől. A kezdeményezők szerint így érhető el, hogy ezeknek a sajátos jellegzetességű, de közigazgatási hatáskör nélküli körzeteknek is biztosítva legyen az uniós forrásokhoz való egyenlő hozzáférés.

 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere fogadta Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját

 

2020. május 7-ig legalább hét tagállamból egymillió európai uniós polgár aláírását kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a javaslatot, majd megszülethessen az uniós szintű jogszabály a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról. A nyilatkozathoz bárki csatlakozhat, csupán ki kell töltenie egy adatlapot ezen a webhelyen: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative.

 

Mint azt Dabis Attila terézvárosi látogatása során elmondta, az aláírásokat zömében három országból: Magyarországról, Romániából és Szlovákiából szeretnék összegyűjteni, de nagyon számítanak Baszkföldre, Dél-Tirolra és Bretagne-ra is. „Nagyon fontos, hogy Európa nemzeti régiói saját szülőföldjükön tudják megőrizni identitásukat, ez segíthet ahhoz, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség is megmaradjon” – fogalmazott a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, aki azt is elárulta, hogy Terézvárosban született, így számára különösen fontos, hogy az itt élők is megismerjék törekvéseiket.

 

Soproni Tamás biztosította Dabis Attilát, hogy Terézváros önkormányzata a maga eszközeivel minden lehetséges fórumon hírt ad a kezdeményezésről, ő maga pedig már csatlakozott is az aláírók táborához, s másokat is erre biztat.