Széder est online

Március 28-án, este 18 órakor a Bálint Ház online közösségi élményt igyekszik kovácsolni a képernyő és a digitális technológia segítségével az otthon ragadt családoknak. Akik szeretnék sokadmagukkal együtt, mégis biztonságban ünnepelni Peszáh első napját, azokat Fritz Zsuzsa (Frici) és Forgács György (Ubul) játékosan és kifejezetten gyerekbarát módon vezeti végig az Egyiptomból való kivonulás előzményein és isteni csodáján.

Peszáh – amit a laikusok zsidó húsvétnak is szoktak nevezni – az az ünnep a zsidó naptárban, amely a szabadságszerető és szabadságra vágyó tavaszi szívekhez szól. Első napja az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napja pedig a tengeren való átkelésre emlékeztet. Normál estben azon a bizonyos szédernek nevezett első estén nagy közös asztalhoz ülnek barátok, családok, közösségek és egy hosszú-hosszú utazásra indulnak, ki Egyiptomból, a szolgaság házából. Az asztal egy nagy időgép, melyen ételek indítják el az időutazást. A résztvevők hirtelen ott találják magukat Izrael gyermekeivel együtt a csapások sújtotta Egyiptomban, majd a nagyon pontos instrukciók (a Hágádá) nyomán végigvitt szertartás során átélik a megmenekülést, a csodákat és megérzik nemcsak a virtuálisan megidézett sült bárány, de a szabadság ízét is.

 

A menü amúgy sokféle lehet, egyetlen, vagyis inkább két kikötéssel: tilos a kelt tészta az ünnep mind a nyolc napján, a széder esten pedig kötelező maceszt, másképpen pászkát enni. Többek között a menüsort is egy falat kovásztalan kenyérrel kell zárni. Ennek az utolsó falatnak neve is van: áfikoman, azaz utóétel – a Templom lerombolása utáni időktől fogva, amióta nem áldoznak bárányt, az áldozati húst jelképezi.

 

 

Öltözzünk korabeli gúnyába!

 

Az online esemény színesebbé tételéhez Frici és Ubul néhány előtippet is ad: aki szeretne – ez elsősorban a gyerekekre vonatkozik, de felnőttek se fogják vissza magukat – korhű „jelmezbe” is öltözhet, hogy jobban átélhesse a kivonulás történetét. Javaslatuk szerint, aki egyiptomi gúnyába bújna, tekerjen maga köré lepedőt és tegyen pántot a fejére; aki zsidó szerepet játszana, az a fejét is bújtassa lepedő alá; aki pedig rabszolga kívánna lenni, tegyen valami zsákszerűt a hátára. A kivonuló zsidó szerezzen egy botot és hátizsákot; a fáraó lánya legyen fátyolban; Mózes pedig ragasszon álszakállt.

 

 

 

 

Legyen kéznél!

 

A menü szabadon választott, de vannak kötelező kellékek, melyeket érdemes előre kikészíteni. Szükség lesz elegendő borra/gyümölcslére négy pohárhoz, két további pohárra Illés prófétának és Mirjám prófétanőnek, egy tálra, egy főtt tojásra, tormára (ha lehet, egy kis darab egészben, egy másik darab lereszelve), haroszetre (alma, dió, bor keveréke), petrezselyemre, zellerre, retekre, maceszra és egy kevés sült csirkeszárnyra, vegán verzióban céklára.           cso

 

 

A program a JCC Budapest - Bálint Ház szervezésében, a Családi Kuratórium, a Camp Jichak családi tábor és a Manóra Egyesület közreműködésével valósul meg.

 

Zoom-csatlakozás a balinthaz.hu oldalról vagy közvetlenül ezen a linken lehetséges március 28-án, 18 óra előtt kicsivel