Szecessziós hétvége a Sonnenberg-házban

A Munkácsy utcai Sonnenberg-ház felújításáért létrehozott alapítvány a szecesszió világnapja kapcsán tartott nyitott hétvégét, kiállítást és előadásokat a csodás épület falain belül június 12-13-án.

A Munkácsy utca 23-as számú ház előtt nem lehet csak úgy elmenni. Már a kerítésén kiállítás hirdeti, különleges hellyel van dolgunk – a mini tárlat a házat megtervező Kőrössy Albert Kálmán munkásságát mutatja be fotókkal gazdagon illusztrálva.

 

 

A közönség mindkét nap élvezettel hallgatta az előadásokat
 

 

Szombaton még az udvaron ültették le a közönséget, az előadások itt hangoztak el, ám a szeszélyes időjárás miatt vasárnap már az épület földszinti nagyterme lett a helyszín. „Nagyon hálásak vagyunk az önkormányzatnak, hogy kinyitották számunkra ezeket a helyiséget, így zavartalanul fogadhatjuk vendégeinket” – ezt már az esemény ötletgazdájától, a ház felújításának megálmodójától, Szinger Margittól tudtuk meg, aki az alapítványon keresztül a felújításnak is lelke, mozgatórugója.

 

 

Róth Miksa üvegablakát is szeretnék "feléleszteni" a házban élők

 

Az előadások felvezetéseként bemutatott rövidfilmben ugyancsak Szinger Margit beszélt arról, hogy férjével, Hámori Gézával külföldről hazatérve vették meg a Sonnenberg-ház egyik lakását, s annyira megszerették ezt a helyet, hogy időt, energiát nem kímélve harcolnak azóta is azért, hogy sikerüljön régi szépségét visszaadni a szecessziós palotának. Ennek első állomása a bejáratnál lévő, erdélyi homokkőből készült oszlopok és a felette lévő nőalakokat ábrázoló szobrok restaurálása volt. Ez volt a legsürgetőbb feladat, a homokkő ugyanis már nagyon elmállott az idők során. A Munkácsy utca 23. szám előtt látható állványzat mutatja, a vállalkozás sikeresen halad, a munkák hosszas és alapos tervezés, előkészítés után megkezdődtek. Ez nem jöhetett volna létre a lakóközösség, a kerületi önkormányzat és a projektet önzetlenül segítő művészetkedvelők támogatása nélkül.

 

 

Szinger Margit az esemény megálmodója, szervezője
 

 

Most is zömében ők vettek részt a szecesszió világnapjára rendezett programon, de sokan mások is eljöttek, mindkét nap megteltek a széksorok. Baldavári Eszter művészettörténész Kőrössy Albert Kálmán munkásságáról, dr. Somogyi Botond az építész, Maróti Géza életéről, Balogh Eleonóra üvegművész pedig Róth Miksa üvegművészetéről beszélt. A következő nagy feladat éppen az 1957-es emelet-ráépítéskor rommá tört, színes üvegablakok eredeti állapotba történő visszaállítása. Most erre gyűjt a lakóközösség, aki támogatásra érdemesnek találja a célt, a sonnenberghaz@gmail.com címen veheti fel a kapcsolat az alapítvánnyal, illetve a 10300002-13242230-00014909 számlaszámot használva adakozhat.

 

 

A bejárat a Munkácsy utca felől a felújítás alatt álló oszlopokkal és nőalakokkal

 

 

A hétvégi programot Terézváros önkormányzata is támogatta, az esemény fővédnöke Soproni Tamás polgármester volt. Német Helga Anna képviselő, a humánbizottság elnöke is ott volt az érdekes előadásokon, megismerkedett a felújítástért tevékenykedő lakóközösséggel. Mint mondta, minden épület életében vannak jó és rossz időszakok. „A Sonnenberg-ház több mint 120 éves történelmében a legrosszabb talán az 1957-es rombolás volt, amikor esztelenül, kalapáccsal zúzták szét Róth Miksa csodálatos üvegablakait, tették tönkre a homlokzati díszeket néhány új lakás ráépítése érdekében. Most viszont jó időszak köszöntött a szecesszió jegyeit magánviselő épületre, hiszen az itt élők összefogásának, áldozatkészségének és az őket támogatók lelkesedésének eredményeként van remény arra, hogy visszakapja régi szépségét a ház.”

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu