Százötven éves az Erkel általános iskola

Iskolatörténeti kiállítással kezdődött az Erkel Ferenc Általános Iskola jubileumi ünnepségsorozata. Az intézmény százötven esztendős múltját bemutató tárgyakból, iratokból, fotókból álló tárlatot Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere nyitotta meg.

Horváthné Pálosi Katalin, az Erkel Ferenc Általános Iskola igazgatója különlegesnek nevezte a napot, amikor az intézményalapítás másfél évszázados rendezvénysorozatának nyitányán összegyűltek emlékezni.

 

 

Az iskola igazgatója, Pálosi Katalin köszöntötte a megjelenteket

 

A kezdetekről szólva elmondta: öt emberöltővel ezelőtt még nem a jelenlegi épületben kezdődött meg a tanítás az iskolában. Akkortájt akár ötven diák is járhatott egy osztályba, a tanulók heti óraszáma nem lehetett huszonnégynél kevesebb és minimum négy-hat tanár tanította őket. A legelső tanév harminchárom tanulóval indult el az akkor még Pestvárosi Nyilvános Polgári Fiúiskolának nevezett intézményben. Az iskola neve az évtizedek során többször változott, a magyar zenetörténet egyik legnagyobb alakja, Erkel Ferenc nevét 1987 óta viseli.

 

 

A vendégek a régi naplókat, bizonyítványokat tanulmányozták

 

Az igazgató hangsúlyozta: szeretnének méltóképpen megemlékezni az iskola történetéről, az egész tanév több kiemelkedő programja erről a jeles évfordulóról szól majd.

 

Hassay Zsófia, miután köszöntötte az intézmény diákjait és tanárait, arról beszélt, milyen különleges dolog lehet a tanulók számára egy olyan patinás intézmény falai között nevelődni, mint amilyen ez.

 

 

Szalóczy Pál A brémai muzsikusok című mesét adta elő

 

Kiemelte, az erkelesek eredményeit dicséri, hogy közel fél évszázada, 1970 óta ez az intézmény adja a Magyar Állami Operaház gyermekkarát. Az Erkel Magnificat gyermekkórusa pedig sikert sikerre halmozva számos hazai és nemzetközi díjat, elismerést szerzett. A kiváló eredmények elérésében nagy szerepe van a jelenkor tehetséges és elkötelezett zenemestereinek, Gupcsó Gyöngyvér és Dományné Szebellédi Valéria karnagyoknak is – fűzte hozzá.

 

A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt esztendőkben sok erkeles növendéknek adhatta át a Terézváros kiváló diákja polgármesteri dicséretet és ítélhetett meg a képviselő-testület Terézváros ifjú tehetsége támogatást. Hangsúlyozta: az önkormányzat büszke a másfél évszázados múltra visszatekintő Erkel Ferenc Általános Iskola létére és működésére, ez utóbbit az önkormányzat minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni. Az elmúlt két esztendőben nagy értékű digitális táblák, tanfolyamok, illetve reptéri kirándulás finanszírozásával, jutalomkönyvek, bútorok vásárlásával támogatta az önkormányzat az intézményben folyó oktatást. A jelen kiállítás megvalósításához vitrinek, paravánok beszerzésével járult hozzá. A legújabb fejlesztés a napokban átadandó új tankonyha és foglalkoztatóterem, amit az önkormányzati helyiségcsoport felszabadításával, felújításával és felszerelésével adnak át az iskolának.

 

Az ünnepi beszédeket rövid műsor követte. Szalóczy Pál Kazinczy-díjas rádió- és tévébemondó Grimm A brémai muzsikusok meséjét és Örkény István egyik egyperces novelláját mondta el, az 5. b osztály furulyán két népdalt, az iskola kórusa pedig Kodály-bicíniumokat adott elő. Csatlakozva a kórushoz, a rendezvény közös énekléssel ért véget.