Szavazzon!

Május 17-től megnyílik a szavazás Budapest első, fővárosi szintű részvételi költségvetésének ötleteire. Ha elegendő szavazatot kap Zöld Budapest-kategóriában, akkor az „Andrássy úti fordított Rambla” – kísérleti forgalomcsillapítás elnevezésű ötlet Terézvárosban valósulhat meg.

A budapestiek számára most következik a fővárosi részvételi költségvetés legizgalmasabb szakasza, a nyilvános szavazás, melyen eldől, hogy mely ötletek lesznek azok, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat megvalósít.

 

A fővárosi részvételi költségvetés első ciklusa 2020 októberében kezdődött. A beérkezett javaslatokból a Főpolgármesteri Hivatal és a részvételi költségvetés – véletlenszerűen összeválogatott budapestiekből álló – tanácsa állította össze, mely ötletek kerüljenek a végleges szavazólistára. Most ismét Budapest lakosságán a sor, hogy a másfél hónapig tartó nyilvános szavazással eldöntse, az 53 ötletből melyek kapjanak zöld utat.

 

A szavazólistára került projektek megvalósításának összértéke 3,9 milliárd forint, a részvételi költségvetés keretösszege viszont ennél kevesebb, 1 milliárd forint. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csupán az ötletek egynegyede valósulhat meg, hiszen az egyes javaslatok költségigénye igen eltérő. Ami viszont biztos, hogy most már minden csak a városlakók szavazatain és az ötletgazdák mozgósítási képességén múlik.

A részvételi költségvetésnek három kategóriája van, kategóriánként külön költségkerettel: a Zöld Budapest és a Gondoskodó Budapest esetében 250-250 millió Ft, az Egész Budapest kategória esetében 500 millió Ft. A legtöbb szavazatot begyűjtő ötletekből annyi valósulhat meg, amennyi az adott kategória költségkeretébe belefér.

 

Terézvárosi fejlesztés a fővárosi részvételi költségvetésben

 

A szavazólapra került ötletek között van egy fejlesztési javaslat, ami biztosan Terézvárosban valósulhat majd meg, ha elegendő szavazatot kap. Aki előnyben részesítené a kerületi ötletet, annak ajánljuk figyelmébe Zöld Budapest kategóriában az „Andrássy úti fordított Rambla” – kísérleti forgalomcsillapítás elnevezésű ötletet.

 

Hogyan lehet szavazni?

 

A nyilvános online szavazás 2021. május 17-én indult az otlet.budapest.hu oldalon, de június elejétől személyesen is le lehet adni a voksokat az V. kerületi Városháza Parkban kihelyezett közterületi szavazóállomásnál. Mindenki szavazhat, akik betöltötte 18. életévét, Budapesten él, tanuló vagy dolgozik. Kategóriánként egy ötlet jelölhető meg, tehát mindenki három szavazatot adhat le összesen. A szavazás június 30-án zárul, ezt követően azokat az ötleteket, amelyekre a legtöbb szavazat érkezett – és amelyek beleférnek a kategóriák költségkereteibe – a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.