Sváb zene szólt a Hunyadi téren

Táncra csábító fúvószene, népviseletbe öltözött táncosok és az egész heti özönvízszerű esőzés után gyönyörű napsütés fogadta június első napján a Hunyadi térre látogatókat. A TÉR/ZENE - ZENE/TÉR programsorozatban ez alkalommal a német nemzetiségi önkormányzat adott egy kis ízelítőt hagyományos kultúrájából.

Elsőként a Bajza utcai Általános Iskola német nemzetiségi osztályába járó gyerekek léptek a „színpadra”. Az első és a negyedik osztályos kisdiákok egy gyermekdalcsokorral örvendeztették meg az egyre sokasodó közönséget.

 
A bajzás diákok rendszeres „vendégművészei” a Lohr Kapelle zenekar koncertjeinek

 

A Lohr Kapelle küldetésének tekinti a hagyományok őrzését és továbbadását

 

Utánuk a Lohr Kapelle és a szigetszentmártoni Hexerei Német Nemzetiségi Tánccsoporté lett a főszerep. A zenészek és a táncosok az andalító valcerek és a pattogó ritmusú polkák jó érzékű váltogatásával pillanatok alatt fantasztikus hangulatot teremtettek. A gyerekeket nem kellett biztatni, néhány taktus után táncra perdültek, ami láthatóan az idősebbekre is bátorítóan hatott.

 

A profi táncosok nem adtak kosarat amatőr felkérőiknek

 

Az autentikus sváb zenét játszó Lohr Kapelle zenekar a rendezvénysorozat visszatérő vendégeként láthatóan népes rajongótábort alakított ki.

 

 

A német nemzetiségi önkormányzat alelnöke vezette zenekar egyik kedvenc fellépőhelye a Hunyadi tér

 

Loór Miklós, az együttes vezetője, civilben a német nemzetiségi önkormányzat alelnöke a műsor szünetében elmondta, a zenekar csaknem negyedszázada, 23 évvel ezelőtt alakult. Kezdetben különböző tánccsoportok kísérőiként járták az országot, egy idő után azonban már önálló produkcióval léptek színpadra. A német nemzetiségi önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a Hunyadi térre mindig szívesen jönnek, a mostani koncertjükre is nagyon lelkesen készültek, küldetésüknek tekintik, hogy minél többekkel megismertessék és megszerettessék zenéjüket, táncaikat.

 

 
A Hexerei táncegyüttes bemutatóját nagy tetszéssel fogadta a közönség

 

Elárulta: a Bajza utcai Általános Iskolával a német nemzetiségi önkormányzat régóta kiváló kapcsolatot ápol, együttműködésük az iskolai táncházprogramoktól kezdve a közös fellépésekig terjed. Loór Miklós fontosnak nevezte, hogy a gyerekek meg tudják mutatni, amit tőlük megtanultak, s hogy ne csak a szüleik, hanem igazi közönség is örvendezhessen a sikereiknek. Igazán ez viszi előbbre a hagyományőrzést – tette hozzá.  

 

A szusszanásnyi szünet után a koncert második része talán még jobb hangulatban telt. A Hexerei és a Lohr Kapelle együttes kétórás műsorát a nézők vastapssal jutalmazták.

 

 
A legkisebbek a vidám zeneszó mellett a kézműves-foglalkozáson tarkabarka lufifigurákat készítettek.