Sürgős ügyekben döntött a képviselő-testület

A határidők szorítása miatt tartott rendkívüli ülést szeptember 7-én Terézváros képviselő-testülete. Terítéken volt a Hunyadi téri csarnok belső felújításának következő lépése és független kulturális projektek támogatása.

Az augusztusi szünet után a tervezettnél korábban, egy rendkívüli ülésen, tértek vissza a munkához a képviselő-testület tagjai. Nem szerepelt sok téma a napirenden, ám ezek sürgőssége és fontossága indokolta a tanácskozást.

 

Új tervek a csarnokra

 

A testület a Hunyadi téri vásárcsarnok belső felújítását megalapozó kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési eljárást folytatott le. Kilenc pályázó anyaga érkezett be az ajánlati felhívásra, és mivel a hiánypótlások teljesítése jelenleg is folyamatban van, az önkormányzat érdeke pedig az eljárás mielőbbi sikeres lezárása, a testület a döntés hatáskörét átruházta a Pénzügyi és Jogi Bizottságra. A vitában Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy új terveket készíttetett az önkormányzat a csarnok belső terére, pedig erre korábban már elkészültek az engedélyes tervek.

 

 

Bundula Csaba, Lindmayer Viktor és Óvári Gyula

 

 

Győrffy Máté (Momentum), városfejlesztésért felelős alpolgármester erre reagálva emlékeztetett, hogy a korábbi tervek megvalósítása olyan sokba került volna, hogy már az előző kerületi vezetés is csak a külső felújítást végeztette el. Az építőipari árak tovább emelkedtek, a piac belső megújítása azonban elengedhetetlen, így egy kisebb büdzsével indulnak el az ehhez vezető úton.

 

Helyi rendelet a közművelődésről

 

A testület helyi rendeletet alkotott a közművelődési feladatok ellátásról, amelyben a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt-vel (Eötvös10) megállapodást köt az önkormányzat. Ezzel kapcsolatban Szilágyi Erika (MSZP) és Lindmayer Viktor is az iránt érdeklődött, miért kellett sürgősséggel megalkotni ezt a rendeletet, miközben most is van egy hatályos szerződés az Eötvös10 és az önkormányzat között.

 

 

Dr. Vilics Csilla aljegyző, Miyazaki Jun és Szász Károly

 

 

Miyazaki Jun (Demokratikus Koalíció), humán ügyekért felelős alpolgármester erre reagálva elmondta, a képviselő-testületnek már 2018-ban át kellett volna alakítania a jogszabályoknak megfelelően a közösségi színtérként funkcionáló intézményt művelődési házzá, vagy művelődési központtá, a sürgősséget a megfelelő jogi háttér helyreállítása indokolta.

 

 

Heltai László

 

 

A Fidesz-frakció egy módosító indítvánnyal szerette volna elérni, hogy az Eötvös10-ben kizárólag kulturális, közösségi programok legyen tarthatóak – vallási, politikai rendezvények ne. Heltai László (LMP) kifejtette, abszurd kérés, hogy csak „kilúgozott”, semleges programok legyenek a házban, mert a szabályok betartása mellett befogadható bármilyen rendezvény. Végül sem az előterjesztő, sem a testület nem támogatta a fideszes javaslatot.

 

 

Az ülést Soproni Tamás polgármester vezette

 

 

Kulturális projektek is kapnak támogatást

 

A civil és egyházi pályázatok mellett jövőben már független, kulturális projektek is számíthatnak az önkormányzat anyagi segítségére Terézvárosban. Miyazaki Jun alpolgármester előterjesztésére 8 millió forintos keretből részesülhetnek a kerületben működő, illetve Terézvároshoz kötődő vállalkozók, civil szervezetek, független alkotók, akik október 1-jéig pályázhatnak a támogatásra. Lindmayer Viktor javaslatára a támogatás személyi kifizetésre nem lesz felhasználható.

 

 

Munka közben....

 

 

Segítség három társasháznak

 

A képviselők határoztak a 2021-2022 évi földgázbeszerzési eljárásról, a szociális támogatások során kiosztott utalványok beszerzéséről és társasházak felújítási pályázatairól is. Ez utóbbi keretében ezúttal három háztömb, a Csengery utca 78., az Eötvös utca 26/C. és a Rózsa utca 78. szám alatti épület kap önkormányzati segítséget a függőfolyosó felújítására, elektromos hálózat kijavítására, illetve gázvezeték cserére.

 

A teljes testületi ülés megnézhető az Önkormányzati TV-n.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/képszerk.hu