Start a Bajza-Bulcsú aluljárónál

A képviselő-testület júliusi döntésével véglegessé vált, hogy megújulhat a Bajza utca és a Bulcsú utca közötti “horroralagút” - az aluljárót augusztus 23-án lezárják, kikerültek az erre figyelmeztető táblák.

Hosszú ideje volt fájó pont a terézvárosiak számára a Bajza utca és a részben XIII. kerületi Bulcsú utca között, a vasút sínek alatt vezető gyalogos aluljáró: leromlott állapotú, az el nem különített kerékpáros forgalom miatt veszélyes, és korábban még takarítatlan is volt. A bonyolult tulajdoni és fenntartói viszonyok (Terézváros mellett a MÁV, a XIII. kerület, valamint a főváros is érdekelt) miatt a VI. kerület új vezetése 2020-ban a kezébe vette a sürgető felújítás koordinálását és ennek eredményeképpen 2021. augusztus 23-án megkezdődnek a munkálatok a gyalogos alagútban.

 

Aznap lezárják az aluljárót - az erre figyelmeztető táblák már hétfőn kikerültek a Bajza utcai bejárathoz.

 

 

Így néz ki most a "horroralagút"

 

 

A munkák során elbontják és újjáépítik a világítást, rendbe hozzák az aluljáró teljes belső felületét és a külső homlokzatokat, az alatta húzódó közműárkot felszámolják és az eddigi, balesetveszélyes lemezburkolatot kicserélik. Az alagút mostantól kerékpárosbarát lesz, ami biztosítja a biztonságos gyalogosközlekedést is. 

 

A munkálatok több hónapot vesznek igénybe, az aluljáró várhatóan egész ősszel le lesz zárva. 

 

Az aluljáróban jelentős a kerékpáros forgalom, a lezárás alatt a bringásoknak is kerülniük kell majd. A Magyar Kerékpárosklub ajánlása szerint a Dózsa György úti aluljárót érdemes használni ebben az időszakban.

 

 

A lezárásra figyelmeztető táblák már hétfőn kikerültek a Bajza utcai bejárathoz

 

 

Annak érdekében, hogy a felújítás tartós változást hozzon a helyszín állapotába, a VI. kerületi önkormányzat együttműködési és üzemeltetői megállapodást köt a többi érdekelt féllel. Ebben Terézváros többek között vállalja az aluljáróval kapcsolatos általános közterület-felügyeleti feladatok ellátását, valamint annak takarítását és üzemeltetését is.

 

Szöveg: Csepregi Botond

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu