Sosem késő

Hogyan kezdjen az ember sportolni 60 év felett, ha korábban hosszú éveken át elhanyagolta a mozgást? Mi az, ami kifejezetten ajánlott és melyik mozgásforma nem javasolt idős korban? Az E10 Szenior Akadémiájának legutóbbi – Facebook-on visszanézhető – online előadásán dr. Jászberényi József gerontoandragógus mesélt a „lifelong training”, avagy a hatodik X utáni rendszeres testmozgás fontosságáról és a Magyarországon elérhető lehetőségekről.

Sosem késő elkezdeni – mondja Jászberényi –, egyedül arra kell odafigyelni, hogy ne Durrbele Béla módján álljunk neki a sportnak 60 felett, hanem szépen fokozatosan. Első lépésként egy a házi- vagy szakorvossal történő konzultációt javasol, aki az esetlegesen meglévő alap- vagy krónikus betegségeink, gyógyszerezésünk ismeretében eleve kizárhat egy-egy mozgástípust, amit célszerű szem előtt tartani.

 

„Hiába vonzó például egy a nőiességét megtartani vágyó 70-80 éves hölgy számára a hastánc – magyarázza Jászberényi József –, ha például korábban több gyermeket is szült császármetszéssel és évek óta nem sportol rendszeresen, kifejezetten nem ajánlott a számára. Előfordulhat ugyanis, mint ahogyan már elő is fordult, hogy egy erőteljesebb mozdulatnál beszakad a hasfal. Ezt nem érdemes kockáztatni.” Ugyanakkor a jól megválasztott tánc az egyik legjobb fizikai mozgásforma: egyszerre mozgatja a testet, üríti ki a fejet és szabadítja fel a lelket. Külön szakterület az úgynevezett szenior örömtánc, de megfelelő egészségi állapot mellett a tangó, a zumba és a néptánc is „sose halunk meg”-életérzést adhat.

 

A tánc mellett vagy után érdemes megtanulni jól esni is – Jászberényi József a Dobrotka-módszert, vagyis az Esések iskoláját kimondottan javasolja hatvan év felett a mozogni vágyóknak. Egyrészt az ember minden porcikáját átmozgatja, másrészt – ismerve a statisztikát, azaz hogy hetven év felett három idős emberből egy biztosan elesik legalább egyszer évente – rendkívül hasznos tudomány. Ugyanígy nagyon sokat segít az idős kori balesetek elkerülésében Csordás Mária egyensúlyt segítő tréningje, mely egy speciális, akár otthon is végezhető gyakorlatsor elsajátításával a belső fülben található egyensúlyszervet erősíti.

 

Jászberényi szerint igazi idősbarát sport szinte valamennyi keleti mozgásművészet – „a kínai parkok például tele vannak reggelente együtt tájcsizó nyugdíjasokkal, vagyis adott a közösségi élmény is; a csikung pedig kiválóan erősíti a gerincmeszesedés miatti gyengülő végtagokat.”

A jóga azért lehet fontos, mert megtanít jól lélegezni, amit az európai ember nem tud – állítja a gerontoandragógus: kapkodva, oxigénhiányosan lélegzik a nyugati emberek szinte száz százaléka.

 

Az úszással sem lehet igazán mellényúlni, egyedül az a fontos, hogy hetente egyszer, maximum kétszer kényelmesen leúszható távot kell választani. „Addig ússzunk, ameddig jólesik” – mondja. Szauna légzőszervi betegeknek, szívbetegeknek nem ajánlott, a szabadtéri mozgás viszont annál inkább! Tavasszal egy jó kis séta vagy nordic walking, egy könnyű kocogás vagy kényelmes kerékpározás éveket fiatalíthat az emberen.

 

„A lényeg – zárja a szakember – hogy bármibe is kezdünk, ne kampányszerűen csináljuk és nagyon fontos a stratégiakészítés: célszerű az évszakokhoz és az aktuális egészségi állapothoz igazítva 1-2 éves mozgásprogramot kialakítani és ahhoz a lehetőségekhez mérten ragaszkodni. Ne feledjük: a mozgásszegény életmód elhízáshoz és megannyi testi, lelki problémához vezet. Aki megszédül vagy elfárad, fontos, hogy pihenjen le, de ne adja föl!          CSO

 

Az előadásról készült videó, melyben még több tippet hallgathatnak meg a témában, az új arculatot kapott Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér Facebook oldalán tekinthető meg.