Soproni Tamás: Veszélyhelyzetben sem zárjuk karanténba a demokráciát

Döntés-előkészítő Tanácsot hozott létre Soproni Tamás polgármester Terézvárosban. A járványveszély idején ez a testület biztosítja, hogy demokratikus, és ne egyszemélyes döntések szülessenek a VI. kerületben. A testület ma megtartotta első, online ülését.

Magyarországon jelenleg veszélyhelyzet van érvényben, melynek ideje alatt a polgármester egyedül gyakorolja a képviselő-testület jogait, tehát a polgármester a  megválasztott képviselők nélkül, egyszemélyben is dönthet. Soproni Tamás azonban a járványveszély ideje alatt sem függeszti fel a demokráciát, és az országban elsőként ún. Döntés-előkészítő Tanácsot hozott létre.

 

 

A képviselők ezúttal otthonukból jelentkeztek be, így zajlott a munka                       (Képünkön Bálint György képviselő hozzászólás közben)

 

 

A Tanács úgy működik, mint a képviselő-testület, de azon nincsenek jelen a hivatali dolgozók, a cégvezetők, külső személyek. Az ülésen a polgármester, az alpolgármesterek és a jegyző mellett csak a kerületben képviselettel rendelkező pártok frakcióvezetői vesznek részt. Ők a frakció létszámának megfelelő szavazati arányában mondhatnak igent vagy nemet egy-egy előterjesztésre. A polgármester a szavazás eredményének figyelembevételével hozza meg a döntéseket. Az országban egyedülálló intézmény létrehozásával Soproni Tamás azt kívánja demonstrálni, hogy a demokráciát veszélyhelyzet idején sem szabad karanténba zárni. Az intézkedések hatékonysága ugyanis szerinte nem azon múlik, hogy azt egyetlen személy hozza-e meg, hanem azok szakmai, konszenzusos megalapozottságán és gyorsaságán.

 

 

Az ülést ezúttal is Soproni Tamás polgármester vezette
 

 

A járványveszélyre való tekintettel az első ülés online platformon folyt. A Döntés-előkészítő Tanácsot Soproni Tamás addig működteti Terézvárosban, amíg a veszélyhelyzet elmúltával a képviselő-testület vissza nem kapja eredeti jogait.