Soproni Tamás: Meghoztuk az első döntéseket a terézvárosi vállalkozások megmentéséért

A bérleti díjak fizetésének felfüggesztéséről, és azok átütemezéséről döntöttünk a terézvárosi kis- és közepes vállalkozások fennmaradása és az általuk foglalkoztatottak megtartásának érdekében.
Soproni Tamás: További lépéseket is teszünk a vállalkozások fennmaradása érdekében (Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu)

Bár a járvány miatt az önkormányzatnak is milliárdos nagyságrendű bevételkieséssel és növekvő kiadással kell számolnia, ez nem jelenti azt, hogy nem nyújtunk segítő kezet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tevékenysége meghatározza a kerület gazdaságát, arculatát. Az egészség védelme, a szociálisan rászorulók ellátásának megszervezése után eljött az ideje, hogy a gazdasági szférában is lépéseket tegyünk. Ennek megfelelően az alábbi döntéseket hoztuk Terézvárosban az egyéni vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatban:

 

  •  2020. április 1. és 2020. június 30. között ezen körnek nem kell bérleti díjat fizetnie a nem lakás célú, önkormányzati tulajdonú bérlemények után;a díjak kiszámlázását március 30-tól felfüggesztjük.

  •  A 2020. április 1. és 2020. június 30. közötti időszakra fizetendő – három havi – bérleti díjat az önkormányzat  bérlőinek 2020. július 1-jétől kezdődően, 12 havi egyenlő részletben, késedelmi kamat- vagy pótlékmentesen kell megfizetniük. 

 

A Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt-t felkértem a döntések azonnali végrehajtására.

A korábban kiszámlázott bérleti díjakat, a közös költséget és közüzemi díjakat a számlán megjelölt fizetési határidőig ki kell fizetni, azok kiegyenlítésében az önkormányzat nem tud halasztást adni, mivel ezek után az önkormányzatnak is fizetési kötelezettsége van. 

 

A járványhelyzet alakulásától függően és a gazdasági hatásainak értékelése után a terézvárosi önkormányzat és a vagyonkezelő kész további lépéseket is tenni a vállalkozások fennmaradása érdekében.

 

Soproni Tamás

Terézváros polgármestere