Siófok: telt ház az önkormányzat üdülőjében

Telt házzal üzemel az idei szezonban a terézvárosi önkormányzat által tavaly vásárolt siófoki üdülő. Ottjártunkkor több, a kerületünkben élő családdal találkoztunk, ők meséltek nekünk arról, hogyan érzik magukat a magyar tenger partján.

Kicsit szeles, ám napsütéses időben érkeztünk a Sirály utcai épülethez, amely tornyaival, gyönyörű kertjével és a kéken csillogó vizű medencével olyan, mint egy kis kastély. Beljebb érve azt láttuk, hogy néhányan a teraszon napoztak, odabent a szépen berendezett társalgóban pedig néhány srác múlatta az időt a különféle társasjátékokkal. Egy fiatal hölgy a teraszon várta a gyerekeit, először vele elegyedtünk szóba.

 

 

A kerti medencét a legkisebbek is nagyon élvezik

 

– Tegnap érkeztünk vonattal, a párommal, a két gyerekkel és a nagymamával. Mindenki elfoglalta a helyét, az utazás, a kiadós séta és sok izgalom után igazán jót aludtunk a kényelmes szobákban. Ma már itt reggeliztünk az üdülőben, nagyon bőséges volt és válogathattunk is a különféle finomságok közül. Most még ismerkedünk a környékkel, aztán elindulunk a belvárosba – mesélt nekünk Pokareczkiné Balogh Szilvia, aki már tavaly olvasta a felhívást a kerületi újságban a siófoki üdülési lehetőségről, ám akkor már minden hely betelt, így nem jutottak el ide. Az idén viszont korán jelentkeztek, így sikerült eljönniük, sőt még a nagymamát is elhozhatták.

 

 

Az üdülőben a kerékpárokat is ingyen vehetik igénybe a terézvárosiak

 

Szilvia elmondta, hogy vidékről kerültek a fővárosba, úgy tíz éve laknak a hatodik kerületben, és nagyon jól érzik maguk. Sok segítséget kapnak az önkormányzattól, és azoknak az ingyenes programoknak is nagyon örülnek, amelyek a gyerekeknek szólnak, mint például a Hunyadi téri koncertek. A nagylányuk is itt jár iskolába, a vakáció alatt diákmunkát vállal, hogy zsebpénzhez jusson, szeptembertől pedig ismét jelentkezik az ingyenes lakossági tanfolyamokra. Mint megtudtuk, a 20 éves Evelin a számítástechnikai és az angoltudását is szeretné gyarapítani a képzéseken.

 

A ház mögött lévő játszótéren mászófalat is kipróbálhatnak a gyerekek

 

A felnőttekkel még beszélgettünk volna, ám berobbant közénk az ötéves Alex, aki mindenáron szerette volna megmutatni a szobáját. Ilyen kedves invitálást nem utasíthattunk vissza, így hamarosan magunk is megcsodálhattuk a második emeleten lévő, szépen berendezett, fürdőszobás szállásokat, sőt Alex az erkélyre is nagy lelkesedéssel kísért ki minket. Búcsúzás előtt még az üdülő hátsó kertjében lévő játszóteret is megmutatta, és mint megtudtuk, a mászófal a kedvence.

 

 

Ha a Balaton kicsit hűvös, az üdülő medencéje várja a nyaralókat

 

Helyes kisgyerekekből nem volt hiány a terézvárosi önkormányzat üdülőjében. A kétéves Leon olyan angyali mosollyal és Duracell-nyuszikat megszégyenítő energiával cikázott a látogatók között, hogy muszáj volt megszólítanom az édesanyját. Ludaici Krisztina éppen a kerékpárokat szedte elő, édesanyjával és a kicsivel ugyanis vásárolni indultak.

 

 

Lelkesen takarítja a medencét az egyik kis nyaraló

 

– Nagyon jó, hogy ingyen vehetjük igénybe ezeket a bicikliket. Van gyerekülés is rajta, található kisebb és nagyobb méretű, tehát az egész család együtt mehet. Ki is fogjuk használni a túrázáshoz, mert a mi családunk nagyon szeret jönni-menni. Édesanyámmal és a három gyerekkel vagyunk itt. Még csak tegnap érkeztünk, de a vonatozás után azonnal biciklizni indultunk, bevásároltunk, elsétáltunk egészen Siófok központjáig, ahol éppen egy gyerekeknek szóló koncertbe csöppentünk. Szóval nem pazaroljuk az időt. Tele vagyunk tervekkel, szeretnénk sokat túrázni, úszni a Balatonban, fürödni a kerti medencében, és valahol a közelben van egy cirkusz, még oda is elbicikliznénk – sorolta az egy hétre betervezett programok sorát a fiatal anyuka, aki azt is elárulta, hogy az önkormányzatnál az édesanyja figyelmét hívták fel a siófoki üdülésre. Nagy örömmel fogadták a lehetőséget, hiszen három gyerekkel olyan drága lenne a balatoni nyaralás, hogy aligha engedhetnék meg maguknak. Így viszont mind együtt lehetnek, a nagymama gyakran vigyáz a kis örökmozgó Leonra, de a 14 éves Raul és a 11 éves Carlos is sokat segít Krisztinának. Mindenkinek van lehetősége pihenésre, de ők leginkább aktívan töltik az időt. Már a vasútállomáson hatodik kerületi ismerősökbe botlottak, akikről hamar kiderült, hogy a siófoki önkormányzati üdülőbe igyekeznek. Így aztán hamar találtak barátokat a gyerekek és a felnőttek is.

 

A társalgóban is van lehetőség a játékra

 

Ahogy telt az idő, egyre többen lejöttek a kertbe, a bátrabbak pedig a medence csalogatóan kék, bár akkor még kicsit hűs vizébe is bemerészkedtek. Az üdülő üzemeltetője, Darabos István, hogy kedvet csináljon a többieknek is, bekapcsolta az élményelemeket, így hamarosan dögönyöző vízsugár alatt masszírozhatták tagjaikat a hűvössel dacoló fürdőzők. Mint megtudtuk, az üzemeltető igyekszik mindenben segítségére lenni a terézvárosi vendégeknek. Ők adják ki a kerékpárokat, tartják rendben a medencét, a parkot, és a recepciónál minden szükséges információval ellátják az érdeklődőket. Darabos István arra is emlékeztetett, hogy Siófok azon kevés balatoni települések közé tartozik, ahol szépen kiépített szabadstrand várja a magyar tenger szerelmeseit. Ráadásul a Sirály utcai üdülőtől csak pár lépést kell tenni, hogy elérjük a Balaton partját, s már ugorhatunk is a vízbe.