Senkit se hagyjunk magára az extrém hidegben!

A napokban tapasztalható kemény mínuszok az utcán élők számára komoly veszélyt, akár kihűlést, fagyhalált is hozhatnak. Ha bajban lévő embert látunk, jelezzük azt az éjjel-nappal szolgálatban lévő segítőknek!

A kijárási korlátozások miatt este 8 óra után sokkal kevesebb járókelő van a főváros utcáin, így jóval kisebb az esély arra, hogy észrevegyék a bajban lévő hajléktalan embereket és időben segítséget hívjanak hozzájuk.

 

Az egyebek mellett a lakossági bejelentéseket is fogadó Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat tájékoztatása szerint 2020 decemberében a 2019. decemberi időszakhoz képest mintegy 55 százalékkal kevesebb lakossági bejelentés érkezett hozzájuk, ezen belül az esti-éjszakai időszakban a lakossági bejelentések száma a korábbi 29 százalékára csökkent.

 

Fontos, hogy figyeljünk egymásra!

 

Ha az utcán közlekedve láthatóan segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozunk, hívjuk a regionális diszpécserszolgálatot a +36-1/338-4186 számon! Így értesülhetnek az utcai szolgálatok vagy a krízisautók arról, hogy valaki ellátásra vár, és meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket.

 

Ha az utcán talált ember nem kommunikál, nem reagál, akkor haladéktalanul értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot a 112-es telefonszámon!

 

A fővárosban megtalálható néhány intézmény, ahol a rendkívüli hideg miatt 2021. 01. 15. péntek estétől 2021. 01.19. kedd reggelig minden odaérkező  személyt befogadnak, nem küldenek el rászorulót. A túlélési pontok listája itt olvasható.

 

G. E.