Senkit sem küldenek el a melegedőkből

Csütörtöktől extrém hideg éri el Budapestet is, ezért vörös riasztást adott ki a regionális diszpécser szolgálat. Az önkormányzat továbbra is számít a lakosság közreműködésére is a segítségnyújtásban.

Az időjárás-előrejelzések szerint a hét második felétől Budapesten is extrém hideg időjárásra lehet számítani: a legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is mínusz 10 fok körül, vagy az alatt lesz, és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé.

 

Erre tekintettel a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat a február 11., csütörtök estétől február 16., kedd reggelig tartó időszakra kiadta az ún. „vörös riasztást”. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy ebben az időszakban számos hajléktalanellátó intézmény vállalja, hogy a rendkívüli hideg miatt mindenkit befogad, nem küldenek el rászorulót. Ez a hajléktalan budapestiek mellett azok számára is hasznos információ lehet, akik nem tudják megoldani otthonuk megfelelő fűtését.

 

Az előrejelzések szerint várható hideg időjárás a fűtetlen lakásban élők mellett kiemelkedően veszélyes a fedél nélkül élők számára is. Az ő védelmüket nehezítik a kijárási korlátozások, illetve az, hogy egyre kevesebb lakossági bejelentés érkezik a segítségre szoruló hajléktalan emberekről.

 

Az idei tél eddigi leghidegebb napjaiban több hajléktalan-ellátó szervezett növelte az éjszaka működő utcai krízisellátás kapacitását (az ún. „krízisautók” számát vagy működési idejét).

A segítségre szoruló hajléktalan emberek észlelésére a Diszpécser Szolgálattal közösen kialakított együttműködésben pedig civil szervezetek (pl. a Budapest Bike Maffia vagy a Szent Egyed Katolikus Közösség) mellett a Fővárosi Önkormányzat szervezetei is részt vettek. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai és a Budapesti Közlekedési Központ három helyszíni forgalomirányító autója is a főváros – Diszpécser Szolgálat által kijelölt – területét járták, és ha segítségre szoruló hajléktalan embert láttak, akkor intézkedtek (mentőszolgálat értesítése, tájékoztatás az „éjszakai túlélési pontokról”, szállítás, illetve szükség esetén a Diszpécser Szolgálat értesítése). Az időjárás-előrejelzések alapján hasonló együttműködésre készülnek a február 11., csütörtök estétől február 16., kedd reggelig tartó időszakban is.

 

Terézvárosban a közterületeket a polgármesteri hivatal rendészete a nappali és éjszakai órákban posztos, valamint járőr egységgel is fokozottan ellenőrzi. „Tavaly 1288 esetben foglalkoztunk hajléktalan emberekkel, ellenőriztük a tartózkodási helyüket, hogy segíteni tudjunk a rászorulóknak” – tudtuk meg Dobos Ágnestől, a rendészeti osztály vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy lakossági bejelentések is érkeznek ügyeletükre hajléktalanokkal kapcsolatos ügyekben, és ők ilyenkor haladéktalanul intézkednek. Ennek eredményeként esetenként sikerül meggyőzni a közterületen élőt arról, hogy költözzön be egy szálláshelyre. Ugyancsak komoly eredmény hogy az elmúlt 6 évben a terézvárosi rendészet területén nem történt tragédiával végződő eset.

 

Az önkormányzati rendészet mellett a rendőrség és polgárőrség a téli időszakban folyamatosan figyeli a kiemelten kockázatos helyeket, gondoskodnak arról, hogy lehetőség szerint mindenki fedél alatt, meleg helyen töltse a hideg napokat.

 

Az önkormányzat továbbra is számít a lakosság közreműködésére is a segítségnyújtásban.

 

Ha közterületen segítségre szoruló embert látnak, ne hagyják magára, hanem hívják a Menhely Alapítvány nonstop működő diszpécserszolgálatát: 06 1 338 4186, http://www.menhely.hu/
Krízishelyzet esetén pedig a központi segélyhívó számot, a 112-t tárcsázzák.

 

A kihűlés veszélye közterületen tartózkodók esetén a legnagyobb, de sajnos fűtetlen lakásban is előfordulhat, ezért kérjük, figyeljenek a szomszédaikra, a házukban élő idős, beteg emberekre!

 

G. E.