Semmelweis-napot ünnepelt a TESZ

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) dolgozói hajókiránduláson ünnepelték a közelmúltban a Semmelweis-napot. Dr. Czermann Imre igazgató főorvos és vezetőtársai ez alkalomból több kitüntetést is kiosztottak az arra érdemes dolgozók között.

„Az anyák megmentője”, Semmelweis Ignác 1881. július 1-jén született. 1992 óta ez a magyar egészségügy napja, amely 2011 óta munkaszünet is. Az orvosokon kívül más diplomások, szakdolgozók és – a szinte névtelen – egészségügyben dolgozó gazdasági-műszaki szakemberek eseménye. Az álmom az, hogy pár év múlva az egészségtudatos lakosság ünnepe lesz – mondta az esemény kapcsán dr. Czermann Imre, aki emlékeztetett arra, hogy Semmelweisre a következetes tényfeltárás, a kíméletlen őszinteség és a makacs kitartás volt a jellemző.

 

 

Kollégáit dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató főorvosa köszöntötte
 

A TESZ igazgatójától megtudtuk, hogy intézményükben többéves hagyomány, hogy egy városnéző hajókiránduláson rendezik az egészségügy dolgozóinak ünnepét. Ilyenkor egy rendhagyó megemlékezés és szakmai előadás után, illő körülmények között köszönetet mondanak néhány különösen kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársnak. Az idei évben a hely alkalmat adott arra is, hogy pár szóval, néhány szál virággal és néma csenddel megemlékezzenek a Dunába veszett tragikus sorsú emberekről is.

 

Az Év munkahelye kitüntetést az idén a fizioterápia kapta. Összetartó, együttműködő, kiválóan képzett csapat, amely a szakmai vezető főorvos távozása után is önállóan és példamutatóan oldja meg a nehezebb helyzeteket is. Az Év asszisztense Jellinekné Pocsai Irén, a pszichiátria vezető asszisztense, akinek kedves mosolya testi-lelki egészségről és fáradhatatlan optimizmusról árulkodik. Az Év orvosa dr. Nyulászi András sebész főorvos, aki a sebészet mellett új színt hozott az intézménybe. A traumatológiai ellátáson kívül a korábbinál nagyságrenddel több kis műtétet vállal. A jó hangulat, a támogató munkahelyi kultúra kulcsfigurája.

 

 

A kitüntetettek egyike (középen): Ribáry Eszter gyógytornász

 

Igazgatói dicséretet kapott dr. Seprényi Katalin radiológus szakrendelés-vezető főorvos, aki segítőkész, lojális munkatárs, szakmájában is elismerten, kiemelkedő minőségben végzi a – szakrendelőkben máshol kuriózumnak számító – komplex mammográfiás vizsgálatokat. Kovács Krisztián műszaki csoportvezető kapta talán a legnagyobb tapsot. Ő a „ház mestere”, mindenkinek azonnal segít megoldani a műszaki problémáját. Müller Éva munkaügyi csoportvezető a jogszabályok betartásával, az intézmény érdekeit szem előtt tartva, mindig maximális segítséget nyújt minden dolgozónak. Zsurzsné Kovács Györgyi, a fizioterápia vezető asszisztensének gyógyító kezei közt sok terézvárosi lakos megfordult. Rendkívüli szorgalommal, gondossággal és szeretettel, szinte családfőként irányítja a rá bízott csapatot. Fekete Bianka nőgyógyászati vezető asszisztens a legnehezebb feladatokban bizonyította rátermettségét, segítőkészségét. Angyali mosollyal szolgálja mások bajának megoldását. Sebestyén-Leo Mária fizioterápiás szakasszisztens maximális szakmai tudással és empátiával, 30 éve kiegyensúlyozottan végzi a munkáját. Rá mindig lehet számítani. Serony Lászlóné fogászati szakasszisztens 21 éve ugyanazzal az orvossal együtt felel a kerületi gyerekek egészséges és szabályos mosolyáért. Emberi tartása, konfliktusmegoldó képessége és sokoldalú szakmai felkészültsége nélkülözhetetlen. Ribári Eszter, a TESZ gyógytornásza átmenetileg egyedül végzi a legkülönbözőbb fájdalmakkal hozzá forduló kerületi lakosok ellátását. Empatikus, elhivatott, fáradhatatlan és rendkívül jól képzett szakember, akinek meggyőző szakmai tudása mellett a mosolyától is szép élménnyé válik a néha kemény és nehéz torna.

 

– Ők mindannyian igazgatói dicséretben részesültek. Emberi és szakmai magatartásuk, gondosságuk, megbízhatóságuk, teherbírásuk és alaposságuk miatt köszönet illeti mindannyiuk kimagasló munkáját, amellyel tovább erősítették a terézvárosiak egészségügyi szolgálatba vetett bizalmát – méltatta kollégáit dr. Czermann Imre.

Dr. Nyulászi András, az Év orvosa

Az Év orvosa 2019-ben a TESZ-ben dr. Nyulászi András rendelésvezető sebész, traumatológus főorvos lett, aki csupán két és fél éve érkezett Terézvárosba, s máris komoly elismerésben részesült. A sebészetet vezető főorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy 1982-ben végezte el Budapesten az orvosi egyetemet, és a pályafutását Kazincbarcikán kezdte. 1994-ben a fővárosi mentőkórházba került, ami akkor a VI. kerületben volt. Innen a Baleseti Intézetbe vitte az útja, majd a XIII. kerületi rendelőintézetben dolgozott, s azt követően került a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálathoz. – Rendelésünket többségében különféle sérülésekkel, törésekkel, rándulásokkal, lágyrészsérülésekkel, vágott sebekkel keresik fel a betegek. Osztályunkon 2016-hoz képest háromszorosára nőtt a kis műtétek száma. Sok bőrgyógyászatai beavatkozást is végzünk: zsírmirigyek, szemölcsök, anyajegyek eltávolítását. Ennek köszönhetően betegeinknek nem kell más intézménybe elmenni, ott hosszú várólistákat kivárni, hanem itt, helyben elvégezzük a szükséges beavatkozásokat. A pácienseket előjegyzés alapján fogadjuk, így gördülékeny, gyors az ellátás – tudtuk meg dr. Nyulászi Andrástól, aki hozzátette: az önkormányzat támogatásának köszönhetően az utóbbi években egyre jobbak a feltételeik. Új sterilizáló berendezést, műtőlámpát, bútorokat, kézi műszereket kaptak, s éppen most zajlik a műtő padlózatának cseréje is, ami nagyon fontos. A személyi feltételek szintén adottak a sikeres munkához, ugyanis a sebészet nemrég kapott még egy asszisztensi státuszt, így zavartalanul folyhatnak a műtétek és a rendelések is. – Nagyon jól tudunk együtt dolgozni az asszisztensekkel, ami elengedhetetlen, hiszen magam is azt vallom, hogy a „magányos farkasok” ideje lejárt a sebészet területén is. Ugyancsak fontos, hogy remek a kapcsolatunk a társszakmákkal, az ott dolgozó orvoskollégákkal is, így például a radiológiával, a fizioterápiával, az ortopédiával és a bőrgyógyászattal. Sebészként azt vallom, hogy igyekezzünk mindig a legkisebb beavatkozással a lehető legnagyobb eredményt elérni a pácienseknél. Ehhez pedig határozottságra és nyugodt légkörre van szükség. Hitem szerint a gyógyult betegek erőt adnak a munkához, a nehezebben felépülők pedig kinyitják az orvos szemét arra, hogy mit kéne még jobban csinálni, merre kéne még fejlődni – osztotta meg velünk gondolatait az Év orvosa.

Zsurzsné Kovács Györgyi, a fizioterápia vezető asszisztense

Az idén a TESZ-ben az Év munkahelyévé a fizioterápiát választották. Az itt dolgozó csapatot vezető asszisztens, Zsurzsné Kovács Györgyi emellett igazgatói dicséretben is részesült. – Nagyon örültünk az elismerésnek, amit 2011-ben egyszer már megkapott a kis közösségünk. Hatan dolgozunk a fizioterápián, négyen már a kezdetektől, 1987-től a mai napig itt várjuk a betegeket. Én elmondhatom, hogy ez a második családom. A kolléganőkkel már olvasunk egymás gondolatában. A hozzánk járó betegek között is sokan vannak, akik kúraszerűen látogatnak minket. Húsz, harminc éve kezeljük őket, így rokonaikat, gondjaikat, örömeiket is jól ismerjük, tehát szinte ők is családtagok – mesélt munkájáról a kitüntetett asszisztens, aki azt is elárulta, hogy már gyermekkorában biztos volt benne, hogy olyan munkát akar, ahol segíteni tud az embereken. Az egészségügyi szakközépiskolában már lehetősége volt tanulmányi szerződést kötni az akkori, hatodik kerületi rendelőintézettel, a TESZ 1987-es indulása óta pedig itt dolgozik. Csupán egy hároméves kitérőt tett, amikor újszülötteket ellátó osztályon dolgozott, de innen is visszahúzta a szíve Terézvárosba, ahonnan azóta sem tudták sehová elcsábítani. Mint mondta, sokat tanult elődjétől, Leposa Attilánétól, aki ugyancsak évtizedekig vezette a fizioterápiát asszisztensként. – Ebben a kerületben gyerekeskedtem, itt jártam iskolába, így sok személyes ismeretség köt Terézvároshoz. Nagyon sokat köszönhetünk a TESZ vezetőségének, Czermann főorvos úr gyakran kikéri a véleményünket, partnerként kezel, komolyan vesz minket, és ez nagyon jó érzés. Kolléganőimmel, Ács Gabriellával, Bartha Ildikóval, Dobó Gábornéval, Messin Ágotával és Sebestyén-Leo Máriával együtt igyekszünk legjobb tudásunk szerint bánni a betegekkel, s mindezt jó hangulatban, örömmel tesszük. Az utóbbi időben az önkormányzat támogatásával nagy energiájú lézerrel, masszázsfotellel, mágneses Bemer matraccal bővült az eszközparkunk, ami bővíti a lehetőségeinket. Nem lettünk többen, de a munka átszervezésével egyre hatékonyabban tudunk dolgozni, egyre több módon segíthetünk a betegeinken – sorolta Zsurzsné Kovács Györgyi az eredményeket, majd elárulta: azért szereti ezt a munkát, mert nagy önállóságot ad, nagyon változatos, komoly felelősséggel jár (hiszen árammal dolgoznak) és folyamatosan kapnak visszajelzéseket a betegektől, akiknek enyhíthetik, megszüntethetik a fájdalmukat.