Semmelweis-napi kitüntetések Terézvárosban

Kiemelkedő egészségügyi munkáért járó kitüntetést vehettek át a Semmelweis-nap kapcsán megrendezett, június 27-i ünnepségen az arra érdemes orvosok, asszisztensek, ápolók és védőnők.

Magyarországon július elsején ünnepeljük az egészségügyi dolgozókat, ugyanis 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést nőbetegeiknek.

 

Megoldásként Semmelweis a klórmészoldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre és sok ellenzőre talált. Csak jóval a halála után derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Orvosi és tudományos tevékenységének elvitathatatlan sikere, valamint személyes életének tragikuma egyszerre példa és figyelmeztető intés az utókornak. Semmelweis élete jól mutatja, hogy az igazán nagy dolgok véghezvitele egy kicsiny lépéssel kezdődik.

 

 

Az ünnepség résztvevőit Hassay Zsófia polgármester köszöntötte és méltatta az egészségügyben dolgozókat

 

A méltán híres előd születésnapja 1992 óta a magyar egészségügy napja. Ilyenkor országszerte sor kerül a Semmelweis életművéhez, szellemiségéhez méltó díjak átadására, és nincs ez másként Terézvárosban sem. A képviselő-testület június 27-én a kerületben legalább 15 éve, kimagasló színvonalon dolgozó orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, védőnőknek díjakat adományozott.

 

 

Az Eötvös10 nagytermében orvosokat, ápolókat, asszisztenseket, védőnőket látott vendégül az önkormányzat
 

– Az, hogy valaki több, mint 15 éve dolgozik a terézvárosiak egészségéért, nagyon nagy elhivatottságot, lelkiismeretet, emberséget, odaadást, tudást és szakmai alázatot feltételez. Méltót ahhoz a magyar hagyományhoz, amely szenteket, híres orvosokat, neves kutatókat adott a világnak – fogalmazott Hassay Zsófia polgármester, hozzátéve: „Fontos, hogy a rendkívüli teljesítmény, a példaértékű életút ne csak a szűkebb környezet, hanem a közösség egésze előtt is köztudott legyen”.

 

 

Hassay Zsófiától dr. Fejér László háziorvos is átvehette a kitüntetést
 

Az idén alapított díjat az ünnepségen dr. Fejér László háziorvos, dr. Kemenes Ágnes tüdőgyógyász, dr. Székelyhidi Katalin reumatológus, dr. Laczkó Péterné asszisztens és Tarrósi Magdolna iskolai védőnő vehette át Hassay Zsófia polgármestertől és Simonffy Márta alpolgármestertől. A Semmelweis-napi ünnepség fogadással ért véget.

Dr. Fejér László háziorvos

1972 óta várja a betegeket a Szondi utcai rendelőben, s éppen a napokban választották meg az orvosi kamara helyi vezetőjének. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen summa cum laude eredménnyel végzett, a Bajcsy-Zsilinszky, a Korányi kórházban dolgozott, később a VI. kerületben lett körzeti, majd háziorvos. Számos fontos pozíciót töltött be és több jelentős kitüntetés, elismerés birtokosa. Mint mondta, igazából családorvosnak tartja magát, hiszen hitvallása szerint nem csupán az egyént kezeli, gyógyítja, de a környezetében élőket ismeri, részese a páciens életének. Ehhez persze elengedhetetlen a bizalom, amit az orvosnak ki kell érdemelnie. – Ötvenhárom éve gyógyítom a terézvárosiakat, már kórházi orvosként is, majd negyvenhét éve háziorvosként. Megtiszteltetés számomra ez a kitüntetést, amit köszönök az önkormányzatnak. Ugyancsak köszönet illeti a kerületet azért a fejlesztésért, amelyet az utóbbi időben a háziorvosi rendelőkön hajtottak végre, s azért a támogatásért is, amivel például a védőoltásokat teszik elérhetővé az itt élők számára.

Dr. Kemenes Ágnes tüdőgyógyász

1980-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán általános orvosi diplomát szerzett, 1984-ben tüdőgyógyászatból szakvizsgát tett. 2003-tól tevékenykedik a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat tüdőgondozójában. Kollégái szerint széles körű szakmai tapasztalata és odaadó munkája eredményeképpen fejlődött Terézváros tüdőgyógyászati gondozója és szakrendelése, magas színvonalú és minőségi ellátása. Mind betegei, mind munkatársai megbecsülik és elismerik, közel 40 éve csendben végzi mindennapos gyógyító tevékenységét. – Mindig is segíteni szerettem volna az embereken, ezért választottam az orvosi hivatást. Ahhoz pedig, hogy tüdőgyógyász lettem, az is hozzájárult, hogy édesanyám asztmás volt, s gyermekként látnom kellett, hogy milyen sokat szenved ettől a betegségtől – árulta el érdeklődésünkre a doktornő, amikor a pályaválasztásáról kérdeztük. Mint mondta, a kitüntetés nagyon meglepte, hiszen, mint azt szerényen mondta, ő semmi mást nem tesz, mint mindennap legjobb tudása szerint igyekszik a betegek rendelkezésére állni, szolgálni a gyógyulásukat. Ebben pedig egy dolog vezérli: a szeretet.

Dr. Székelyhidi Katalin reumatológus

1977-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán általános orvosi diplomát szerzett. 1983-ban belgyógyászatból, 1986-ban reumatológia és fizioterápiás szakorvosi képesítést szerzett. Korábban a Péterfy Sándor utcai kórház belgyógyászati osztályán, majd 1984-től folyamatosan a Csengery utcai szakrendelő reumatológia-szakrendelésén végzi gyógyító munkáját. Sikeres gyógyító tevékenységének elismeréseként 2005-ben szakfőorvosi kinevezést kapott. 2008 októberétől megbízott szakrendelés-vezető, majd 2009-től a reumatológia-szakrendelés vezetője. 2012-től nyugdíjazása mellett tovább dolgozik, és jelenleg is aktívan részt vesz a terézvárosi betegek reumatológiai szakellátásában. – Nagyon örülök ennek az elismerésnek. A terézvárosi önkormányzat figyelmét folyamatosan élvezzük, a legjobb gépek, eszközök állnak rendelkezésünkre, amiért ugyancsak köszönet jár. Nagyon jó csapattal dolgozhatok együtt a TESZ-ben, a mi munkánk pedig csak akkor lehet sikeres, ha az orvos mellett az asszisztencia, a fizioterápia, az ortopédia és a gyógytornászok is jól teljesítenek. Nálunk ez adott, amit remélhetően a betegek is éreznek – mondta kérdésünkre a doktornő.

Dr. Laczkó Péterné asszisztens

1973 óta dolgozik az egészségügyben, 1988 óta Terézvárosban körzeti ápoló, jelenleg az Eötvös utcai háziorvosi rendelőben dr. Koppányi Krisztina háziorvos asszisztense. – A doktornővel kerültem a kerületbe 31 éve, s ma már nagyon örülök ennek. Ez a második otthonom, nem mennék máshová, mert nagyon jól érzem itt magam. A mi munkánk során az adminisztráció mellett nagyon fontos, hogy átérezzük a betegek gondjait. Én azt teszem, hogy a rendelőajtóban mindig „leteszem” a saját gondjaimat, s onnantól csak a páciensek számítanak. Nagyon szeretem az embereket, szeretek rajtuk segíteni, igyekszem mindent úgy csinálni, hogy jó legyen nekik, hogy a gyógyulásukat segítsem. Ebben remekül tudunk együttműködni Koppányi doktornővel és asszisztens-kolléganőimmel is – mesélt szakmai hitvallásáról a kitüntetett asszisztens, aki azt is komoly visszaigazolásnak tartja, hogy dr. Koppányi Krisztina rendelőjébe generációk követik egymást, van olyan család, akinek öt (!) generációja is itt kapott vagy kap orvosi segítséget.

Tarrósi Magdolna iskolai védőnő

1967 óta dolgozik védőnőként a VI. kerületben. Munkahelyi vezetői szerint közvetlen személyiségével, fáradhatatlan lendületével példát mutat. Nagyon jó kapcsolatot ápol a diákokkal és a családokkal is. Szerényen, a háttérből végzi munkáját. – Hivatásom szépsége, hogy gyerekekkel foglalkozhatok és egyben ez a nehézsége is. A gyerekek őszintébbek, jobbak megnyílnak, persze ehhez előbb meg kell szerezni a bizalmukat. Ehhez az kell, hogy türelmesen meghallgassam őket, éreztessem velük, hogy segíteni szeretnék, és ha tudok, meg is teszem. Jelenleg a Kölcsey gimnázium és a Bajza utcai iskola diákjai tartoznak hozzám. Munkánk fontos része a megelőzés és a rendszeres szűrések. Jól kell ismernem a gyerekeket, ezért időt szentelek rájuk. Úgy érzem, megfogadják a tanácsaimat, a mai fiatalok egyre inkább próbálnak egészségtudatosan élni – mondta el érdeklődésünkre a jutalmazott védőnő, aki végezetül köszönetet mondott az elismerésért vezetőinek és a kerületnek is.