Segítség a háziorvosoknak

Az oltással járó elképesztő adminisztrációs terhekről és az ingyenes parkolás okozta nehézségekről számoltak be azok a kerületi háziorvosok, akik részt vettek a Soproni Tamás által meghirdetett online fórumon március 10-én. A polgármester védőfelszereléseket, az orvosoknak biztosított parkolóházi autóhelyek felkutatását és segítséget ígért az oltási adminisztrációban.

 

Számos helyi érdekcsoport után a háziorvosoknak szervezett online fórumot az önkormányzat, amelyen Soproni Tamás polgármester, Bundula Csaba egészségügyi tanácsnok és Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója várta a jelzéseket az érintett területről. A polgármester leginkább arra volt kíváncsi, hogy miben, hogyan tudná segíteni az önkormányzat a háziorvosok munkáját.

 

A megszólaló orvosok mindegyike jelezte, hogy elképesztő adminisztrációs terhet ró rájuk az oltások megszervezése, hiszen minden egyes alkalommal, amikor vakcinát ígérnek nekik, meg kell határozniuk, hogy kik kapják meg a pácienseik közül az adott oltóanyagot és erről tájékoztatást kell nekik nyújtani. Előfordul, hogy végül nem is annyi vakcina érkezik, mint amennyivel terveztek, ilyenkor újabb egyeztetési kör vár rájuk.

 

A fórum résztvevői megállapodtak arról, hogy az önkormányzat megpróbálja átvenni az adminisztrációs terhek egy részét: az oltóközpontokban oltandó betegek tájékoztatását (a helyszínről és időpontról) vállalná magára, amennyiben ehhez a felettes szervek hozzájárulnak.

 

A másik legtöbbet emlegetett probléma az ingyenes parkolás okozta helyzet, amely leginkább a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő rendelő dolgozóit (és persze betegeit) érinti, de a többi rendelő környékén is gondot okoz. Az orvosokat többször megbüntették, mert hosszas körözés után végül kénytelenek voltak szabálytalanul megállni, hogy megkezdhessék a rendelésüket vagy beolthassák az arra várakozó pácienseket. Soproni Tamás azt mondta, hogy a szabálytalan parkolás fölött a rendészek nem hunyhatnak szemet, de az önkormányzat megpróbál parkolóhelyeket bérelni a háziorvosoknak a rendelők közelében lévő parkolóházakban.

 

Az egyik háziorvos jelzésére reagálva a polgármester megígérte az újabb FFP2-es maszkok, fertőtlenítők és más védőeszközök beszerzését és eljuttatását a rendelőkbe, valamint azt is, hogy megpróbálja a döntéshozóknak közvetíteni a jelen lévő orvosok, köztük Czermann Imre kérését, hogy a háziorvosi rendelőkből nagyobb oltópontokra tegyék át az oltásokat. Az, hogy háziorvosi rendelőkben zajlik az oltás nagyon szétszórja és lelassítja a folyamatot, abszolút nem hatékony. Számos országban sportcsarnokokban, templomokban és egyéb nagyterületű helyszíneken oltanak. Bundula Csaba egészségügyi tanácsnok felajánlotta, hogy a jelzést továbbítja György István közigazgatásért felelős államtitkárnak.

 

KA