Rövidesen megújul a Benczúr utcai fasor

Elkészült a Benczúr utcai fasor megújításának terve, a munkák végén nemcsak az utcakép szépül meg, de a fák életkörülményei is jobbak lesznek. A járda mentén futó zöldsávval egészségesebb feltételeket alakítunk ki – mondta Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármester azon a találkozón, ahol a környéken élők megismerhették a jövőbeli változások részleteit.

– Az egészséges fák életesélyeinek javítására, az elhalt, betegségük miatt veszélyessé vált, kivágott egyedek pótlására is sor kerül a Benczúr utcai fasor megújításakor. Az önkormányzat elvégeztette azokat a vizsgálatokat, amelyek alapján pontos képet kapott az elöregedő fák állapotáról. Az eredmény alapján elmondható, a fák egy része jó karban van, de sajnos számolni kell azzal, hogy egy pár éven belül újabb cserékre lesz szükség – vázolta fel nagyvonalakban Rigó István, Terézváros főkertésze a fasor jelenlegi helyzetét.

 

Mint mondta, a fasor felújításakor törekednek a boltívszerűen összeboruló lombozatú fák adta hangulatos utcakép megőrzésére. Bár éppen ez az, ami jelzi, hogy a fákkal nincs minden rendben. Törzsük megdőlt, ágaikkal a fény felé törekednek, egyensúlyuk megtartását lombkoronájuk folyamatos alakításával, fokozott faápolással lehet biztosítani – jegyezte meg.

 

 

Rigó István főkertész és Temesvári Szilvia zöld ügyekért felelős alpolgármester mutatták be a terveket

 

A fasor megújításának részleteiről szólva a főkertész elmondta, a beruházás az úttestet nem érinti, a járda mentén egy hullámvonalban zöldsávot alakítanak ki. A járdát, ahol szükséges javítják, eredeti felületével helyreállítják. Talajcserére is sor kerül, egy tápanyagban gazdag, tömörödés- gátló adalékot tartalmazó föld kerül a mostani helyére. Az újonnan ültetett fáknak a jelenleginél lényegesen nagyobb, kétszer két méteres fahelyet biztosítanak, a fasor egészének öntözéséről is gondoskodnak majd. Arról, hogy a kivágott japánakácok helyére milyen fafajta kerül, egyelőre még folyik az egyeztetés a Főkert szakembereivel.  Szakmai szempontból az lenne a célszerű, ha valamilyen oszlopos alkatú, kisebb lombú fafajtára esne a választás. Egyelőre az oszlopos csörgőfa, az oszlopos juhar és gyertyán, a keleti ostorfa vannak versenyben.

 

A fák hosszú ideig történő megőrzésének záloga, hogy biztosítani kell azt, hogy a vastag és a felszívó gyökereik ne sérüljenek meg. Védelmüknek kidolgozása folyamatban van – egészítette ki Szaller Vilmos, a Főkert favédelmi csoportjának vezetője a főkertész által elmondottakat.

 

Gaár Iván Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője a fórumon arról beszélt, milyen bonyolult egyeztetés előzi meg egy fa elültetését, milyen törvények, rendeletek, előírások védik a közműveket, az önkormányzat hogyan próbál érvényt szerezni a fák és az itt élők jogainak ebben a jogszabálydzsungelben.

 

 

Szaller Vilmos, a Főkert favédelmi munkacsoportjának vezetője a fasor épségét szolgáló szakmai megoldásokról is beszélt

 

A fórum egész ideje alatt példásan viselkedő drótszűrű vizsla gazdija megkérdezte, nem lehet-e valamilyen távolságtartót elhelyezni a fák köré, hogy a kutyák ne károsítsák vizeletükkel a törzsüket és gyökerüket. A favédelmi szakember szerint a leghatékonyabb megoldás, ha a kutyások pórázon vezetik kedvenceiket és nem engedik a fa közelébe. Mivel a kutyák területet jelölnek, az utcasarkokon kialakított kutyavécék is csak részben és ideiglenesen jelentenek megoldást. Nem szólva arról, hogy a 40 fokos kánikulában a terjengő szagok komoly konfliktust teremtenek a kutyások és az ott élő nem kutyások között. – „Minden az edukáción múlik, függetlenül attól, hogy valaki zöld vagy nem zöld, a kulcsszó, a felelősségteljes emberi viselkedés – mondta Szaller Vilmos. Hosszasan sorolhatnánk a „Ne szemetelj! Ne pisiltesd a fatövében a kutyád! Parkoláskor ügyelj a fára! Ne támaszd a fához a biciklid!” – tilalmakat. Tudomásul kell venni, hogy a fákra a legnagyobb veszélyt az emberek jelentenek – tette hozzá.

 

 
 
A tervrajzokon nemcsak a fahelyek, de a zöldsávba kerülő növények fotói is láthatók

 

Odafigyeléssel, környezettudatos magatartással persze ezen lehet változtatni. A fák alá és a zöldsávba telepített növények megmaradása is ezen fog múlni. „A nemtörődömség, a szándékos rongálás ellen nem tudunk mit tenni, de bízunk benne, hogy a környéken élők és az erre járók is szeretni fogják és megóvják a virágokat, talajtakarókat – jegyezte meg Terézváros főkertésze. Az egyeztetésen bemutatott, szakaszokra bontott tervrajzokból az is kiderült, hogy néhány helyen padok is lesznek, ahol az arra járók megpihenhetnek és gyűjtőedények kihelyezésével a kutyásokra is gondoltak.

 

Rigó István tájékoztatása szerint a végső szakaszban lévő egyeztetések után megkezdődhetnek a munkák, a tervek szerint a faültetésekre ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal sor kerülhet.

 

Szöveg: D. Á.
Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu