Rendőreink, tűzoltóink ünnepe

A Szent György-díjat dr. Tőzsér Gábor, a Szent Flórián-díjat pedig Boros László Zsolt vehette át.
A Szent György-díjat dr. Tőzsér Gábor, a Szent Flórián-díjat pedig Boros László Zsolt vehette át.

A Szent György- és a Szent Flórián-díjat is átadták azon az ünnepségen, amelyet a kerületünkben szolgáló rendőröknek és tűzoltóknak rendezett az önkormányzat.

 

Az Eötvös10 színháztermét április 26-án délután zömében egyenruhások népesítették be. Az elegánsan berendezett környezetben ezúttal minden a rendőrökről és tűzoltókról szólt, a kerület vezetése ugyanis a hagyományok szerint minden évben ily módon köszöni meg a rendre, biztonságra ügyelők áldozatos munkáját.

 

Hassay Zsófia megköszönte a kerületben dolgozó rendőrök és tűzoltók munkáját

 

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere ünnepi beszédében elismerően szólt a kerületben dolgozó tűzoltókról és rendőrökről, akiket az önkormányzat országosan is kiemelkedő mértékben támogat anyagilag, eszközökkel és természetesen erkölcsileg is. A polgármester említést tett arról a szemléletváltásról, amelynek köszönhetően a rendőrök egyre közelebb kerülnek az emberekhez, egyre nyitottabbak lesznek a közösség felé. Terézvárosban számtalan jele van ennek, gondoljunk csak az Ovizsaru programra, az iskolarendőrök tevékenységére, vagy azokra a bűn- és baleset-megelőző előadásokra, amelyeket az egyenruhások az idősebbeknek és gyerekeknek egyaránt rendszeresen tartanak.

 

– Bár a kerület nem nagy, néha mégis azt érezzük, hogy minden itt történik. Gondoljunk, csak a nagyobb felvonulásokra, amelyek rendre az Oktogontól indulnak, s a tömegek gyakran ide is térnek vissza. A rend, a nyugalom, a biztonság fenntartása érdekében nagyon nagy szükség van a rendőrök, tűzoltók munkájára, akik nálunk nagyszerűen végzik a dolgukat. A kiváló teljesítménynek pedig ára van, mi is tudjuk. Az önkormányzat ezért nyújt kiemelt mértékű támogatást évről évre ezeknek a szervezeteknek – hallhatták a jelenlévők Hassay Zsófiától.

 

Meichl Géza, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjének gazdasági helyettese beszédben azokra az időkre emlékezett, amikor még a megújult rendőrségnek jelképeket, példaképeket kellett választani. Történészek bevonásával mérlegeltek, így esett a választás Szent Györgyre, aki valós személy volt, mártírhalált halt, s a legendák ellenére nem sárkányt győzött le, hanem egy zsarnokot, aki szüzek életére tört. Meichl Géza elismerően szólt a terézvárosi rendőrök és az önkormányzat együttműködéséről, s arra kérte az önkormányzat vezetőit, hogy ezeket a szép hagyományokat, amelyekkel az egyenruhásokat ünneplik, tartsák meg a jövőben is. Ő pedig azt ígérte, hogy a rendőrök meg fogják szolgálni ezt a kiemelt odafigyelést.

 

Dr. Kecskés Tamás, Terézváros rendőrkapitánya egyebek mellett megköszönte az önkormányzat anyagi támogatását, de mint mondta, talán ennél is jobban esik számukra ez az erkölcsi elismerés, amit folyamatosan éreznek.

 

A következőkben a legjobban teljesítő szakembereket tüntették ki. Az önkormányzat által alapított Szent György-díjat kiemelkedő teljesítményének elismeréseként az idén dr. Tőzsér Gábor rendőr százados, a Szent Flórián-díjat pedig Boros László Zsolt főtörzsőrmester vehette át. A Terézváros Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítvány ezúttal 69 egyenruhást jutalmazott kiemelkedő munkájáért.

 

Az ünneplők a program végén megtekinthették azt a rövidfilmet, amelyet Bökönyi Anikó ötlete alapján a Hatoscsatorna csapata a tűzoltók és rendőrök elhivatottságáról forgatott.