Reggeli pizsamaparti

Betoppanásunkkor épp egy spanyol kávémárka hazai képviselője búcsúzkodik – lehet, hogy hamarosan az ő kávéját is kóstolni lehet a Szondi utca és a Csengery utca találkozásánál megbúvó csöpp reggelizőhelyen. A tulajdonos, Luis Garcia Prado épp ebédel – vagy reggelizik (?) –, és büszkén mondja: különlegesen jó a kávéjuk.

„Nem vagyunk újhullámos, folyton új trendekkel kísérletező kávézó, csak van egy ragyogó kávégépünk, és tudjuk, hogy kell használni” – avat be a nem is annyira titokba, mint inkább hitvallásba a decens spanyol úriember, akinek egyébként több évtizede jól működő könyvkiadója van Spanyolországban. A vállalkozást most már öt éve a távolból, Terézvárosból menedzseli, ez a mai online világban már nem akadály.

 

Budapest, a régi álom

Luis Garcia Prado orosz származású párjával költözött Budapestre öt évvel ezelőtt, a helyet, a 3 Pajamas Breakfast Clubot is együtt nyitották 2017 májusában. Kezdetben orosz és spanyol kulináris vonalat képviseltek, ebből mára jobbára a spanyol fogások maradtak, ahogyan a helyet is ma már egyedül viszi Luis, a párja pedig visszaköltözött Spanyolországba.

 

Mivel üzleti útjai során sűrűn megfordult nálunk, Luisnak régi álma volt a magyar fővárosban élni – amikor a csillagok együttállása kedvező volt, meg is ragadta a lehetőséget. A reggeliző koncepciójának kitalálása és megvalósítása orosz párját dicséri, Luis csak befektetőként, támogató partnerként vett részt benne, de ha már így alakult, boldogan vette át az irányítást.

 

„Nem vagyunk profik vagy szakmabeliek, a személyzet csupa fiatal, diákok, akik kedvességet és vidámságot hoznak a hely életébe, amiért a vendégek elnézik a lassabb sebességet, a becsúszó bakikat” – magyarázza Luis, akinek a szintén diákkorúnak ható, de szakmabeli Judit, egy „profi” vendéglátós menedzser segíti a munkáját a mindennapokban.

 

 

 

Nincs titok

A legnépszerűbb fogások közé spanyol klasszikusok tartoznak, így a tradicionális krumplis omlett, a tortilla de patatas, valamint a pan tumaca, vagyis az olívaolajjal, friss paradicsommal és serrano sonkával készülő toastszendvics. „A tojásos ételek nagyon mennek, ezzel lehet sok energiát gyűjteni egy fárasztónak ígérkező nap kezdetén” – mutat rá Luis, aki felhívja a figyelmet arra is: a házi készítésű sütemények kihagyhatatlanok. Ahogy a kávékészítésben, ebben sincs különösebb titok: a konyharész egy az egyben belátható, szinte minden mozdulatra a vendégtérrel egybeérő pulton kerül sor. Az erősen addiktív banánkenyér, a répatorta, a gluténmentes brownie mindennap frissen kerül ki a kemenceszerű sütőből, és napi rutinszerűen jönnek érte a környéken lakók, valamint a közelben dolgozók.

 

„A mi konyhánk nem sznob, tényleg olyan, mint egy otthoni főzőhelyiség, a sütemények sem csicsásak – pragmatikus konyhát viszünk” – magyarázza Luis Garcia Prado, aki – korábbi párjával együtt – azt is elmondhatja magáról, hogy életet hozott Terézváros e részére. Most már ez a Szondi utcai sarok is kezd benépesülni, szemben kis pizzázó nyílt, Külső-Terézváros ezen szegletében is meg lehet találni a gasztronómia apró oázisait.

 

Persze az utóbbi két év nem volt könnyű, és akkor még alulfogalmazunk. Luis azonban nem adta fel, amikor csak lehetett, nyitva tartotta a 3 Pajamast, és boldogan fogadták a reggelire vagy korai ebédre, brunchra betérő vendégeket.  

 

BK
Fotó: Berecz Valter