Pincétől a padlásig megújul a TESZ

Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően korszerű hűtő-, fűtő-, tűzriasztó-rendszerrel gazdagodik a kerületi rendelőintézet.

Aki mostanában a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) Csengery utcai épületében jár, megtapasztalhatja, hogy a várótermek mennyezetét, a falburkolatokat több helyen megbontották, láthatóan komoly építkezés zajlik a házban. A falakból kikandikáló, helyenként lelógó kábelek, vezetékek csak a szakemberek által kibogozhatóak, a laikusnak megfejthetetlen a valamikor odakerült szövevényes zsinórfolyam.

 

 

A megbeszélés helyszínéül szolgáló tárgyaló is magán viseli a felújítási munkák nyomait

 

 

Legjobb, leghatékonyabb

 

„Az építkezés során kiderült, mit rejtenek a falak, mi van a gipszkartonelemek, álmennyezetek mögött. Szerencsére nagyjából azt találták a szakemberek, amire számítani lehetett. Hálásak vagyunk a kivitelezőnek, mert eddig minden a terv szerint halad, az építkezés nem akadályozza az itt zajló munkát, a betegellátás majdnem zavartalanul folyt az elmúlt hetekben is. Jelenleg minden emeleten befejeződtek a bontási munkálatok, most már fentről lefelé haladva az építkezés fázisa kezdődik meg” – hallottuk dr. Czermann Imrétől, a TESZ igazgatójától azon a szokásos, heti egyszeri megbeszélésen, amelyet a kivitelező és a vagyonkezelő munkatársaival közösen tartanak annak érdekében, hogy minden menet közben felmerülő probléma azonnal megoldást nyerjen.

 

 

Dr. Czermann Imre (jobbról), a TESZ igazgatója Bundula Csaba egészségügyi tanácsnoknak mutatta meg a felújítás alatt álló épületet

 

 

A megbeszélésen részt vett dr. Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, az önkormányzat részéről Bundula Csaba egészségügyi tanácsnok és a kivitelező Denco Kft. képviseletében Jankovich Henrik. Az értekezleten többek között felmerült, hogy a TESZ tervezett informatikai fejlesztéséhez szükséges kábeleket is szerencsés lenne még az új álmennyezetek lezárása előtt a helyükre rakni, hogy később ne dolgozzanak feleslegesen. Úgy tűnik, a munkák ütemezésével erre is megoldás születik, akárcsak a többi, hasonló problémára. A szakemberek láthatóan a legjobb, legköltséghatékonyabb megoldásokat keresik, s a kompromisszumkészség minden félnél, mindhárom érintettnél adott.

 

Közös érdek

 

A most zajló jelentős beruházás az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően valósulhat meg. Ennek keretében a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épület-felújításra és korszerűsítésre 288 millió, orvosieszköz-fejlesztésre pedig 172 millió forintot kapott a központi költségvetésből. A fejlesztésekben közreműködik a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. is, például a közbeszerzési eljárás lefolytatásában és a beruházás lebonyolításában.

 

Mint azt dr. Czermann Imrétől megtudtuk, amellett, hogy megújul a központi klíma-, szellőző- és tűzvédelmi rendszer, az alagsorban pedig egy tágas gyógytornatermet alakítanak ki kertkapcsolattal. Emellett megszépül a belső udvar, a mentőbejáró felőli rész, a központi öltözőhelyiség, a hátsó vizesblokk, kicserélik a belső lifteket és az utca felől építenek egy új külső liftet is az akadálymentesítés érdekében.

 

Bundula Csaba egészségügyi tanácsnok arra emlékeztetett, hogy Terézvárosban az előző önkormányzati vezetés is kiemelten kezelte az egészségügyet, a TESZ minden támogatást megkapott a fejlesztésekhez, s ez meg is látszik az intézményen. Közös érdek, hogy a kerületiek megfelelő, komfortos környezetben, XXI. századi eszközök segítségével gyógyulhassanak, s a TESZ-ben dolgozók munkakörülményei is a lehető legjobbak legyenek.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/képszerk.hu