Perújítás: új eljárás indult az eladott nagyértékű ingatlanok ügyében

Jókai utca 10., Andrássy út 35., Andrássy út 21., Andrássy út 23., Podmaniczky-Munkácsy tömb, Liszt Ferenc tér 7. Ezeknek az ingatlanoknak a törvénytelen értékesítéséről szól a kedden kezdődött perújítási eljárás Kékesi Tibor volt MSZP-s országgyűlési képviselő és társai ellen. Az ülés a vád ismertetésével kezdődött.
Fotó: 444.hu

2004-ben a hatodik kerületi önkormányzat vagyongazdálkodásáért felelős alpolgármestere, Fürst György tett előterjesztést az akkori MSZP–SZDSZ többségű képviselő-testületnek az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan eladásáról. Mindezt úgy tette, hogy a versenyeztetésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletét is megsértette. Az ítélet szerint az általa vevőként megjelölt gazdasági társaságokon kívül minden más lehetséges pályázót szándékosan mellőzött azért, hogy biztosan az általa előnyhöz juttatott vevő szerezhesse meg a frekventált helyen lévő, így nagy értékű ingatlanokat. Az ítélet kimondja, hogy az ügyleteket megszavazó MSZP-s, SZDSZ-es egykori képviselők bűncselekményt követtek el, amikor az eléjük terjesztett javaslatokat elfogadták.

 

A jogerős ítélet megszületése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség perújítási indítványt terjesztett elő. A perújítási indítvány szerint a két Andrássy úti ingatlanon kívül voltak más ingatlaneladások is, melyek nem képezték az alapeljárás tárgyát, így bizonyítottság esetén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a megállapítására lehetnek alkalmasak. A most elindult perújítás azt vizsgálja, hogy ezeknek az ingatlanoknak az eladásánál történt-e törvénysértés.

 

A terézvárosi önkormányzatnak az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan eladásából a mai napig több mint 200 millió forintos vagyoni kára és követelése van a jogerősen elítélt vádlottak felé. Ennek csak egy töredéke folyt be végrehajtás útján az önkormányzat számlájára. A most megindult perújításban az önkormányzat vagyoni hátránya, illetve a veszélyeztetett érték a vád szerint legalább 1 milliárd 658 millió 194 ezer 845 forint.