Pedagógusait köszöntötte Terézváros

Terézváros pedagógusait köszöntötte az önkormányzat május 31-én, az Eötvös10 színháztermében megtartott ünnepségen. A közelgő pedagógusnap alkalmából Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere az önkormányzat, a gyerekek és a szülők nevében megköszönte az óvodapedagógusuk, tanítók, tanárok, igazgatók áldozatos, magas színvonalon végzett munkáját. Beszédét követően Simonffy Márta alpolgármesterrel Kós Gábornénak, a Két Tannyelvű Általános Iskola tanítójának és Pintér Miklósnénak, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola biológia-kémia szakos tanárának átadta a Terézváros Közoktatásáért díjat. Negyven terézvárosi pedagógus Kiemelkedő pedagógia munkáért elismerést, az 50, 60, 65 és 70 évvel ezelőtt diplomát szerzők pedig arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomát vehettek át.

 

Hassay Zsófia ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, Terézváros oktatási rendszere a munkájukat elkötelezett hivatástudattal, igényesen végző pedagógusoknak köszönhetően vált méltán nagy hírűvé, élhetővé és nagyon szerethetővé. Köszönet illet mindenkit, aki a maga intézményének jó hírét öregbítve, a bölcsődétől kezdve az óvodán át az iskoláskor végéig a gyermekek nevelésével, tanításával a sikerekhez hozzájárult.

 

 

Mint mondta, a pedagóguspálya csodálatosan nehéz, ugyanis a gyermekek, még a legkisebbek is, szinte azonnal beárazzák a teljesítményt. Ugyanakkor a mindennapi szolgálat hatékonysága nemcsak rögtön véleményezhető, de egyértelműen mérhető, hogy megtanult-e a gyerek írni, olvasni, meg tud-e szólalni angolul, képes-e érzelmeit, gondolatait kifejezni rajzban, táncban, zenében.

 

Hassay Zsófia kiemelte, a terézvárosi pedagógusok kiváló teljesítményét láttatják a különféle tanulmányi, sport- és művészeti versenyeken elindított diákok eredményei is. Örömmel számolt be arról, hogy kerületi, fővárosi és országos megmérettetéseken száznál több terézvárosi tanuló végzett dobogós helyen. Szakmai sikernek nevezte, hogy a Játékvár Óvoda az Emberi Erőforrások Minisztérium pályázatán elnyerte a Kincses Kultúróvoda címet.

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat Terézváros Ifjú Tehetsége pályázatára folyamatosan olyan támogatásra méltó kérelmek érkeznek, hogy eddig a beérkező igényeket elbíráló humán bizottság egyetlen kérést sem utasított el. Mi több, vannak olyan fiatalok, akik tehetségük kibontakoztatásához két tanéven belül már közel egymillió forintos támogatást kaptak az önkormányzattól.

 

– A hivatás gyakorlásához a szakmai felkészültségen, kitartáson, példamutatáson, hiten, érzelmi intelligencián, szereteten túl a nehéz pillanatokon átsegítő humorra is szükség van – hallhattuk a polgármestertől, aki néhány gondolat erejéig kitért azokra a fejlesztésekre, támogatásokra, intézkedésekre, amelyekkel az önkormányzat igyekszik a pedagógusok és a gyermekek számára a szép és egészséges környezet, a sikeres és eredményes munka feltételeit megteremteni.

 

Beszédének végén a legnagyobb elismeréssel szólt azokról a színes, arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomás pedagógusokról, akik évtizedeket töltve a katedrán tanúságot adtak mesterségbeli tudásból, helytállásból, a jó szeretetből, akik 50, 60, 65, 70 évvel ezelőtt szerezték meg a hivatásuk gyakorlásához szükséges képesítést, hogy azután a nevelés, oktatás, példamutató emberi és pedagógiai szolgálatban teljesítsék küldetésüket.

 

Zárógondolatként ismételten köszönetet mondott a terézvárosi intézményekben dolgozó pedagógusok jeles és pótolhatatlan értékű munkájáért.

 

A  Terézváros Közoktatásáért díj boldog tulajdonosa Kós Gáborné, Eta néni, háttérben igazgatója, Martikán Beatrix

 

Ezt követően elsőként a terézvárosi köznevelési intézményekben minimum tíz éven át kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó, évente két pedagógus számára adományozható Terézváros közoktatásáért díj átadására került sor. A kitüntetést az idén Kós Gáborné, Eta néni, a Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola tanítója és Pintér Miklósné, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola biológia-kémia szakos tanára vehette át.

 

Az önkormányzat által 2013-ban alapított Kiemelkedő pedagógiai munkáért polgármesteri elismerésben 40 pedagógus részesült.

 

A Fasori Kicsinyek Óvodájából Szabóné Kökény Anita és Szilva Anita, a Játékvár Óvodából Kis Ágnes és Szatmári-Schubauerné Pfarcz Éva, a Kincseskert Óvodából Ocskó Zoltánné és Ficsor Henriette, a Szív Óvodából Oláhné Kiss Hajnalka és Helm Péterné, a Patrona Hungariae Óvodából Benedek Imréné és Donkó-Rácz Katalin vehette át az elismerést.

 

A Bajza Utcai Általános Iskolából Csűriné Einreinhof Ibolya, dr. Gergelyné Zeffer Katalin, Iván Márta, Nagy Ernőné és Szilvágyi Judit, a Derkovits Gyula Általános Iskolából Győryné Gerbely Leonóra, László Ágnes, Szvákné Csillik Erika, Vörös Tünde, az Erkel Ferenc Általános Iskolából Gupcsó Gyöngyvér, Kovátsné Molnár Mariann. Megyes Ildikó, Kótyukné Kocsis Erzsébet, a Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskolából Balaskóné Hózer Éva, Borosné Kapus Bernadette, Nagyné Bedők Ágota és Sallai Dóra volt a kitüntettek között.

 

A  Terézváros Közoktatásáért díjat Pintér Miklósné kapta, aki még a nem szeretem tárgyat", a kémiát is megszeretteti diákjaival

 

A Vörösmarty Mihály Általános Iskolából Cseriné Pataki Ildikó, Kovács Ilona, Némethné Márk Julianna és Wisinszky Alexandra, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumból Gyulai Krisztina, dr. Kovátsné Somorjai Klára és dr. Neizer Teréz Zita, a Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolából Borsos Ágnes Ildikó, Fenyőssy Dóra és Holló Miklós, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat VI. kerületi Tagintézményéből Király Zsuzsanna, Lovassné Schleiner Dalma és Nagy Lívia részesült az elismerésben.

 

Kifejezendő az önkormányzat megbecsülését a kerület köznevelési, egészségügyi, szociális intézményeit igazgatóknak, valamint a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat VI. kerületi tagintézménye vezetőjének, a polgármester és az alpolgármester jutalmat adott át.

 

Az ünnepség legszebb pillanatai közé tartozott, amikor Hassay Zsófia és Simonffy Márta egy virágcsokor kíséretében az 50, 60, 65, 70 évvel ezelőtt diplomát szerzőknek átadta a díszoklevelet és a Pedagógusok Szakszervezete elnökének köszöntőlevelét, a kitüntető cím használatára jogosító igazolványt és jelvényt.

 

Aranydiplomát Back Andrásné, Márkus Sándorné dr. Szabó Ibolya Ilona, és Szabóné Bándi Éva, gyémántdiplomát Bélai István Györgyné, Fürtös Lászlóné, Maris Jánosné, Rakusz Katalin, Zártos Alajosné kapott. Vasdiplomát Jánosik Józsefné, rubindiplomát Hulman Ida, Lenkei Imréné és Mészáros Lajosné vehetett át a jelenlévők vastapsával kísérve.

 

Hol könnyezve, hol kacagva nézték végig a jelenlévők azt a kisfilmet, amelyet a Hatos csatorna ügyvezető-igazgatója, Paor Lilla, és dr. Gyarmati-Paor Zoltán kreatívigazgató készített a terézvárosi iskolákról, megszólaltatva a kitüntettek kollégáit, diákjait.

 

A terézvárosi pedagógusnap a hagyományokhoz hűen fogadással ért véget.