Ovik a járvány idején

A terézvárosi óvodák közül eddig csupán egyetlen intézményben bukkant fel a Covid-19, de ott is sikerült megállítani a terjedését. A kerületi ovikban nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre.

A Játékvár Óvodában az egyik gyereknek kicsit kapart a torka, hőemelkedése volt, ezért a szülei otthon tartották, és felvették a kapcsolatot a gyermekorvossal, aki elrendelte a koronavírus-teszt elvégzését. Az eredmény pozitív lett. Az óvoda vezetője, Horváth Zoltánné Andi néni értesítette a Népegészségügyi Központot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A szaktárca határozatának megfelelően szerencsére nem került az egész óvodára lakat, csak az érintett csoportba járó gyerekek, két óvónőjük és a dadus nénijük kényszerült karanténba.

 

Andi néni a vírusterjedés érdekességeként elmondta, hogy a beteg ovis családja nem nyaralt külföldön, sem a gyermek, sem a szülei nem jártak olyan helyen, ahol az átlagosnál nagyobb lett volna a fertőzésveszély. Kiderült, hogy rajta kívül a családjában és a közvetlen környezetében nem volt egyetlen fertőzött sem. Az intézményvezető szerint az, hogy az ovin belül a vírus nem terjedt el szélesebb körben főként annak köszönhető, hogy a beteg gyerek szülei felelősen jártak el, és bár csak enyhe tünetei voltak, mégsem vitték a közösségbe gyereküket.

 

 

A kézfertőtlenítés az ovisok mindennapjainak is része lett

 

Az óvónő elmondása szerint főként azok az óvodapedagógusok végeztették el a tesztet (saját kontójukra), akiknek családjában idős, beteg ember van. Úgy gondolja, mivel a vizsgálat ára az óvónői fizetésekhez mérten nem csekély összeg, jó lenne, ha ilyen esetekben az adott intézmény pedagógusait, dolgozóit ingyen tesztelnék.

 

A járvány terjedését a kerület minden óvodájában óvintézkedések sokaságával igyekeznek megakadályozni. Mindenütt jól látható és könnyen elérhető helyre tettek ki kézfertőtlenítőt és korlátozták az egyidejűleg az udvaron tartózkodó csoportok számát. Ahol  a szülők bemehetnek az óvodába, ott kötelezően előírják az intézmények a maszkviselést és azt is, hogy az öltőzőben egyszerre maximum két gyerek és egy-egy kísérő tartózkodhat.  A Patrona Hungarie oviban a belépéskor a kísérőknek cipővédő használata is kötelező, a Játékvárban fertőtlenítőszerrel átitatott speciális szőnyeg teszi vírusmentessé a lábbeliket.

 

 

Ezeket a csodalábtörlőket normális időkben nem óvodákban, hanem kórházakban, műtőkben használják

 

A Szív Óvodában éppen most szigorítanak a szabályokon, ezután a szülők nem léphetnek be az épületbe, a gyerekeket reggelente az óvónők és a dadusok az udvaron veszik át. A Fasori Óvodában is hasonló az eljárási rend, a kiscsoportos gyerekeknél azonban itt a beszoktatás idő végéig még engedélyezték, hogy egy szülő bekísérje őket az öltözőbe. 

 

A Játékvár és a Szív oviban a bejáratnál ellenőrzik a testhőmérsékletet, a Patronába sem lehet enélkül belépni, a többi intézményben egyelőre ez a védekezési forma még nem kötelező, de szinte mindenhol rendelkeznek az ehhez szükséges érintés nélküli eszközzel, ahol pedig még nem, ott már megrendelték.

 

A takarításra minden intézményben nagy gondot fordítanak, a kilincseket, étkezőket, mosdókat, a játékokat folyamatosan fertőtlenítik, az esti takarításkor pedig a csoportszobák padlóját, a szőnyegeket, s természetesen az udvari játékokat is.

 

Az óvodákban a napi kapcsolattartás a szülőkkel az online térbe, zárt közösségi oldalakra, Messenger-csoportokba költözött. A szülői értekezletek többnyire elmaradtak, a Patronában a szükséges távolságtartási szabályok mellett azonban még sort kerítettek a nevelési évet indító személyes találkozóra.

 

A járvány következménye, hogy szinte sehol sem tartják meg azokat a hagyományos őszi rendezvényeket, amelyek nagy élményt jelentettek az egész családnak. A gyerekek persze megtanulják az évszak eseményeihez kötődő szokásokat, verseket, dalokat, táncokat, de a szüreti bulik zárt körben, a szülők nélkül zajlanak majd, akárcsak a dolgok jelen állása szerint a patronás kicsinyek káposztasavanyító mulatsága.

 

Az intézményvezetők beszámolója szerint a szülők tiszteletben tartják a szabályokat, a pedagógusokkal közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy megóvják gyermekeiket.

 

Dobi Ágnes