Otthon a munka mellé

Tavaly nyáron hozott döntést a képviselő-testület arról, hogy a Terézváros otthont ad program keretében pályázat útján elnyerhető szolgálati lakásokat biztosít azoknak a közfeladatokat ellátó intézményekben dolgozó embereknek, akik nap mint nap a terézvárosiak ellátásán fáradoznak. Az első négy ingatlan máris gazdára talált, a sikeresen pályázók közül pedig ketten birtokba is vették új otthonukat.

 

 

„El sem hittem, amikor megtudtam, hogy a két gyerekemmel és Szofi cicánkkal beköltözhetünk a Délibáb utcai másfél szobás lakásba – mondja az egyik szerencsés nyertes, Aros Szilvia, aki immár hetedik éve a Kincseskert Óvoda tálalókonyhájában gondoskodik 90 gyerek étkezéséről. – Minden olyan gyorsan történt, szinte fel sem fogtam, hogy a lakáshelyzetünk tényleg megoldódik, és új fejezet kezdődhet az életünkben.”

 

 

A legszebb karácsonyi ajándék

 

Mint kiderült, korábban szívességi alapon egy óbudai panelház hetedik emeletén, volt párja lakásában éltek. Közös történetük már hat esztendeje lezárult, ennek ellenére a körülmények miatt mégsem került pont a végére. A kényszerű helyzet állandó bizonytalansággal és kiszolgáltatottsággal járt, de ez idáig megoldást nem sikerült találni a helyzetre.

 

Szilvia elmeséli, hogy novemberben az óvoda vezetője, Palatinné Kanizsai Zsuzsa hívta fel a figyelmét a lehetőségre, és biztatta, tegyen egy próbát, nyújtsa be a pályázatát. Bár nem sok reményt fűzött hozzá, megfogadta a tanácsot. Élete egyik legszebb karácsonyi ajándéka volt, amikor az ünnepek előtt kiderült, hogy megkapta a lakást.

 

 

 

 

 

„Lassacskán minden a helyére kerül” – mondja kissé szabódva házigazdánk, miközben végigkalauzol új otthonukban. A gyerekeké a tágas és világos nagyobb szoba lett, a kisebbikben Szilvia rendezkedett be. A konyhából ugyan még hiányzik az étkezőrész, ám mint mondja, ez csöppet sem csorbítja az örömüket. Miközben beszélgetünk, előkerül Szofi, a másfél éves szürke cica is, aki láthatóan remekül érzi magát az új birodalmában. 

 

 

Szeretnének maradni

 

„Fantasztikus, hogy nemcsak a munkahelyem, de a Hősök tere, a Városliget, és a gyerekek nagy örömére a műjégpálya is karnyújtásnyira van, ami, ha a pandémia véget ér és kinyit, egész biztos, hogy az egyik kedvenc helyük lesz” – mondja Szilvia.

 

A gyerekek ebben a félévben még visszajárnak óbudai iskolájukba, ahová édesanyjuk kíséri őket, de a földalatti közelségének köszönhetően az utazás nem több fél óránál. „Megbeszéltük, hogy nyár elejéig eldöntik, hogy a következő tanévben átmennek egy terézvárosi iskolába vagy megtanulnak önállóan közlekedni és inkább ingáznak. A bérleti szerződésünk egy évre szól, amit először két, azt követően pedig öt esztendőre lehet meghosszabbítani. Bízom benne, hogy tartósan itt maradhatunk” – vallja be Szilvia.   

 

 

Lesz még lehetőség

 

„A szolgálatilakás-programmal a kerület oktatási, nevelési, szociális és egészségügyi intézményeiben dolgozó szakembereknek szeretnénk segíteni  – foglalja össze a kezdeményezés lényegét Soproni Tamás, Terézváros polgármestere.  – A cél az, hogy ne kelljen választaniuk a lakhelyük és a munkahelyük között, így kívánjuk könnyebbé tenni a kiváló, a terézvárosiakat szolgáló szakembereink életét. A szolgálati lakásoknak köszönhetően kevesebbet kell utazniuk, és az albérlet díját sem kell belekalkulálniuk a havi kiadásokba, hiszen a sikerrel pályázók lakhatása akár évekre megoldódhat. A következő pályázatot előreláthatóan március végén írjuk ki, terveink szerint pedig a következő években is lesz lehetőség ilyen lakásokra pályázni.”

 

„Az első négy szolgálati ingatlan felújítása közel húszmillió forintba került. A Délibáb utcai lakásra, ahol jártunk, három és fél millió, az Izabella utca 77.-ben lévőre pedig több mint másfél millió forintot költött az önkormányzat. A legtöbbe, 7,865 millió forintba az Izabella utca 66.-ban lévő ingatlan rendbetétele került, a második legdrágább, 6,785 millió a Teréz körút 2–4. szám alatt lévő lakás felújítása volt – tudtuk meg Bodnár Zoltántól, a Terézvárosi Vagyonkezelő vezérigazgatójától.  – Bár eredetileg ambiciózusabb terveink voltak,  a terézvárosiakat is sújtó kormányzati megszorítások miatt várhatóan 20-22 üresen álló ingatlant tudunk felújítani a Terézváros otthont ad program keretében a 2021-ben rendelkezésre álló 110 millió forintból. Ezek közül nyolcra pályázhatnak szolgálati lakásként a kerületben dolgozó szakemberek.”

 

 

Szöveg: Dobi Ágnes

Fotó: Berecz Valter/Képszerkesztőség