Ottilia néni kilencvenéves lett

A kerületünkben élő Kratochwill József Lászlónét kilencvenedik születésnapja alkalmából Varga Lászlóné nyugdíjasreferens köszöntötte és adta át az ajándékok mellett Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét.

Ottilia néni régi kedves ismerősként fogadta a köszöntésére érkező Varga Lászlónét, az önkormányzat nyugdíjasreferensét, és szívélyes vendéglátóként korát meghazudtoló fürgeséggel sürgött-forgott a vendég körül.

Meghatódva vette át a miniszterelnök és a polgármester oklevelét, valamint az önkormányzat ajándékát, s azon nyomban a vázába tette, a növények közé, díszhelyre helyezte a tarkabarka bokrétát.

 

 

Ottilia néni szerint fontos, hogy legyen az embernek egy olyan hobbija, amiben örömét leli.

 

Beszélgetés közben elmesélte, hogy Matyóföldön született, édesapja pedagógus, édesanyja óvónő volt. Tanulmányait Egerben az Angolkisasszonyoknál végezte, s miután férjhez ment, utána került fel Budapestre. Hatvanhat esztendeje Terézvárosban él, első pillanattól kezdve rajong a városrészért. Harmincöt éve vonult nyugdíjba, aktív éveiben ügyintézőként a Vízügyi Főigazgatóságon, majd a MÁV Tervező Intézetben dolgozott.

 

Ottilia néni szabadidejében nagyon szeretett utazni, örömmel barangolta be az itthoni és külföldi tájakat, városokat.  A világ felfedezésén kívül másik nagy hobbija a babák, játékok, apró szuvenírek gyűjtése volt. A másnak talán értéktelen tárgyakat mai napig nagy szeretettel rendezgeti.

 

 
A szekrény nem ruhákat, hanem egy berendezett falusi tisztaszobát rejt, a párnákat, a terítőket, a babák ruháját az ünnepelt maga varrta

 

Mint mondta, ha megírná az élettörténetét, akkor a kellemetlen élmények, nehézségek öt, az örömteli, jó dolgok pedig két vaskos kötetben férnének meg. Az évek során megtanulta, hogy csak a szép emlékeket érdemes felidézni, ami rossz volt az életben, azt jobb nem háborgatni. Mindenkinek ezt tanácsolja, aki jókedvűen, derűsen akarja tölteni a napjait. A jó közérzet szerinte életvitel és elhatározás kérdése. Ő igyekszik mindig elfoglalni magát, bevásárol, főz, rendben tartja a lakást, mindennap sétál egy nagyot.

 

 

Ottilia néni birodalmában minden egyes tárgynak története van

 

Elmesélte, hogy már jóval túl a nyolcvanadik évén, vonattal utazott vidékre. A véletlen úgy hozta, hogy egy fülkébe keveredett Czeizel Endrével, a neves genetikussal, aki csevegés közben azt mondta neki, asszonyom, ön száz évig fog élni. Mire Ottilia néni visszakérdezett: „Csak száz évig?!”

 

Komolyra fordítva a szót, nevetve mondta, az, hogy mi a hosszú élet titka, számára is rejtély. Ő csak szépen, nyugodtan éli egyik napot a másik után.

 

 

Ottilia néni a kertet is imádja, nagy szeretettel ápolgatja a növényeket