Ópusztaszerre kirándultak a szépkorúak

Élményekkel teli utazást tettek a terézvárosi idősek klubjának tagjai június 5-én, Ópusztaszeren.

Már reggel 7-kor gyülekeztek a klub tagjai a Benczúr utcai épület előtt, s egy ötvenszemélyes buszt csaknem teljesen megtöltöttek az izgatott résztvevők.

 

 

A Feszty-körkép megtekintésére várakozva a rotundában

 

Mint azt Király Melindától, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat (Tegosz) Benczúr utcai idősek klubjának vezetőjétől megtudtuk, évente két alkalommal tesznek hosszabb kirándulást. Az úti célt közösen választják ki az ellátottakkal, megbeszélik, ki hova szeretne eljutni, s így hoznak döntést. Általában az egyik utat a szeptemberi, dunabogdányi üdüléshez igazítják, így volt ez tavaly is, amikor a Dunakanyar szépségeivel ismerkedtek és Szentendrére is ellátogattak. A másik túra általában tavasszal, vagy kora nyáron van soron.

 

 

A terézvárosi szépkorúak egymás után fedezték fel a park látnivalóit

 

Idén a cél Ópusztaszer volt. Néhány hónappal ezelőtt Bundula Csaba alpolgármester is részt vett a Benczúr utcai klub egyik rendezvényén, s ott került szóba a kirándulás. Addig-addig beszélgettek a témáról, míg az alpolgármester is ígéretet tett arra, hogy legközelebb csatlakozik az országjáró nyugdíjasokhoz, így aztán június 4-én reggel ő is felszállt a buszra, és egész napját a terézvárosi szépkorúakkal töltötte.

 

A csapat egy rövid pihenő után érkezett meg a Csongrád megyei célhoz, s együtt kezdték meg a nemzeti történeti emlékpark felfedezését. Elsőként megtekintették Feszty Árpád A magyarok bejövetele című monumentális alkotását. A körkép megtekintése nagy hatással volt a közönségre. Az egyik terézvárosi nyugdíjas hölgy Bundula Csaba alpolgármesternek el is mondta: olyan nagyon meghatódott, annyira tetszett neki a mű, hogy órákig el tudná nézegetni, nehezére esett elhagyni a rotundát.

 

 

Pár perc pihenő az emlékmű lábánál

 

A lelki feltöltődés után egy kiadós séta következett. A terézvárosi szépkorúak nekivágtak az útnak, és kedvük szerint járták végig az emlékpark látnivalóit. Megtekinthették egyebek mellett az Árpád-emlékművet, a monostort, a gyógynövényházat, a jurtákat, a skanzent, valamint a többhektáros területen található számos szobrot, műalkotást, emlékhelyet.

 

Az élményekkel teli barangolás után a csoport egy finom ebédet fogyasztott el egy közeli csárdában, majd a busszal hazafelé vették az irányt. Bundula Csaba alpolgármester ekkor összegezte a nap történéseit. Elmondta, örömmel látta, hogy a nyugdíjasklub tagjai élvezték a kirándulást, amit az önkormányzat ezúttal is támogatott. Ígérete szerint a jövőben sem lesz ez másként, a lehetőségekhez képest a kerület vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az itt élő szépkorúak tartalmasan tölthessék a napjaikat, s néhányszor távolabbi helyekre is eljussanak a közös túrákkal.

Dr. Fodor Tamás és felesége

Mi nem olyan régen kerültünk kapcsolatba a hatodik kerületi klubbal. A feleségemnek volt egy sérülése, ami miatt gyógytornászra volt szüksége. Mivel az Andrássy úton lakunk már negyven éve, a kedves hölgy a Tegosztól érkezett, s tornáztatás közben ajánlotta figyelmünkbe a Benczúr utcai klubot. Először a nejem, aztán én is elmentünk a klub egy-egy foglalkozására, amit nem bántunk meg. Sőt! Most a kiránduláson is nagyon jól éreztük magunkat, sok érdekességet, szépséget láttunk, mindketten először jártunk Ópusztaszeren. Élveztük a kirándulást, máskor is jövünk, ha lehet.

Rónai Katalin

Egy igazán kellemes és szép nap van mögöttünk. Nagyon örülök, hogy eljöttem, hiszen jól éreztem magam. Jó a csapat, összetartó a közösség, a kiránduláson is figyeltünk egymásra, és így jobban telik az idő. Már korábban is voltam kirándulni a klubbal, a tihanyi út például nagyon tetszett nekem. De most Ópusztaszeren is sok-sok érdekességet láthattunk. A Feszty-körkép nagy hatással volt rám, csodálatos a festmény és az egész környezet. Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem, és ha csak tehetem, jövök a következőre is.